Fluctuatii ale EURO

De doua saptamani si jumatate, moneda nationala este una dintre cele mai stabile din regiune iar cursul euro fluctueaza intr-un culoar de circa jumatate de ban, fara ca acesta sa depaseasca pragul de 4,42 lei.

Perioada analizata a inceput cu o medie de 4,4156 lei si s-a incheiat la 4,4158 lei, cu un minim de 4,4142 si un maxim de 4,4171 lei.
 
Ultima sedinta a intervalului s-a deschis la 4,4180 lei, tranzactiile realizandu-se intre 4,4150 si 4,4190 lei, pentru ca la inchidere cotatiile sa fie de 4,4140 – 4,4170 lei.
 
Stabilitatea leului ar trebui sa se mentina pana in ultima saptamana a luni, atunci cand va avea loc penultima intalnire din acest an a Comitetului de politica monetara a Rezervei Federale americane (FOMC).
 
In functie de deciziile luate in privinta dobanzii de politica monetara din SUA, in fata raportului euro/leu se afla doua praguri de rezistenta importante, cele de la 4,43 si 4,45 lei. In cazul in care FOMC va majora dobanda, prima data de la finalul lui 2008, sau va lansa semnale clare ca o va face in decembrie, cele doua praguri vor fi depaste deschizand drumul catre 4,5 lei si inmultirii iesirlor de capital speculativ.
 
Pana atunci, investitorii de pe pietele internationale si-au redus pozitiile pe moneda americana care s-a depreciat in fata celei europene. 
 
Aceasta s-a reflectat in evolutia cursului dolarului, care a scazut in 15 octombrie la 3,8569 lei, minim al ultimelor trei saptamani, dar a terminat perioada la 3,8861 lei, cand cotatiile din piata valutara au fuctuat intre 3,876 si 3,898 lei, mai jos cu jumatate de ban fata de sfarsitul saptamanii precedente.
 
Media monedei elvetiene, care s-a apreciat pe pietele internationale de la 1,095 la 1,078 franci/euro, a crescut de la 4,0358 la 4,0774 lei, curs care nu a mai fost atins de la inceputul lui septembrie.
Perechea euro/dolar a crescut de la 1,1268 la 1,1496 dolari, maxim al ultimelor doua luni. Pietele americane au inchis la finalul perioadei la 1,1353 dolari.
 
Euro a intrat pe o panta ascendenta de la jumatatea lunii trecute, dupa ultima sedinta a Comitetului de politica monetara a Rezervei Federale americane, unde a fost decisa mentinerea dobanzii aproape de 0%, nivel stabilit la finalul lui 2008.
 
Aprecierea euro nu este pe placul celor de la BCE, in lupta lor cu deflatia. Recent, Ewald Nowotny, guvernatorul bancii centrale a Austriei si membru in consiliul guvernatorilor BCE, a declarat ca tinta de 2% pentru inflatie va fi ratata, din cauza declinului dramatic al preturilor petrolului.
 
La randul sau, vicepresedintele BCE, Vitor Constancio, a afirmat ca majorarea dobanzilor de catre Fed poate avea repercusiuni globale mai mari decat in trecut intrucat economia s-a schimbat, iar bancile centrale au putina experienta in cresterea dobanzilor de la nivelul zero.
 
Analiza cuprinde perioada 12 – 16octombrie
 

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.