A fost saptamana dolarului

De la inceputul acestei luni dolarul a intrat pe o panta puternic ascendenta fata de principalele valute. El a profitat de situatia incordata din UE, unde se pregateste o „iesire dura” a Marii Britanii dar si de fragilitatea pe care o arata sistemul bancar italian.Mai nou, si sistemul bancar italian arata aceeasi fragilitate, din cauza problemelor cu care se confrunta Deutsche Bank, ea nereusind sa ajunga la o intelegere cu Departamentul Justitiei al SUA in privinta cuantumului amenzii pe care trebuie sa o plateasca.

Pe de alta parte, Rezerva Federala pare tot mai pregatita sa majoreze dobanda sa cheie, la un an de la precedenta crestere, in conditiile in care economia americana da semne constante de revigorare: scaderea somajului, cresterea preturilor si a vanzarilor cu amanuntul. Tot atatea motive pentru amplificarea plasamentelor in dolar si iesirea de pe monedele considerate mai riscante.

In aceste conditii, cursul monedei americane a urcat de la inceputul lunii cu 13 bani, in 13 octombrie fiind atins un maxim de 4,0887 lei, nivel care nu a mai fost atins din 6 iulie. La finalul perioadei analizate, media a fost stabilita la 4,0862 lei iar cotatiile din piata valutara au fluctuat intre 4,069 si 4,11 lei.

Dupa cresterea de la inceputul perioadei la 4,5175 lei, maximul ultimelor trei luni, cursul euro a scazut la 4,4890 lei, imediat dupa ce comisiile de specialitate ale Camerei Deputatilor au aprobat proiectul de lege privind convertirea in lei a creditelor in franci elvetieni la un curs istoric intr-o forma care a calmat nervii bancherilor. La finalul intervalului media a fost stabilita la 4,5016 lei, intr-o sedinta in care tranzactiile s-au realizat intre 4,5010 si 4,5090 lei.

Presiunea pe leu ar putea reveni in zilele urmatoare, in conditiile in care proiectul de lege va intra la vot in parlament. Un alt motiv de depreciere pentru leu este reprezentat de apropiata campanie electorala, motiv pentru investitori pentru a-si lua pozitii de protectie.

Media monedei elvetiene, care s-a apreciat pe pietele internationale de la 1,096 la 1,087 franci/euro, a crescut de la 4,0875 la 4,1367 lei, maxim al ultimelor trei luni, pentru a incheia intervalul analizat la 4,1312 lei.

Perechea euro/dolar a coborat constant, de la 1,1204 la 1,0971 dolari, cel mai scazut nivel inregistrat de la finalul lunii iulie, dar a inchis perioada pe pietele americane la 1,1058 dolari.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.