Home Economie IMPOZIT NOU pentru proprietarii de restaurante si hoteluri!

IMPOZIT NOU pentru proprietarii de restaurante si hoteluri!

gabriel atudoroaie

Oamenii de afaceri din domeniu se declara multumiti de noul sistem de impozitare.

Restaurantele si hotelurile vor avea la dispozitie o perioada in care sa decida daca vor sa fie impozitate dupa actualul sistem sau opteaza pentru impozitul fix pregatit de autoritati, iar micile pensiuni, baruri, pizzerii si shaormerii vor ramane excluse din categoria firmelor care pot plati noul impozit, deoarece propunerile in favoarea acestora nu au fost acceptate de parlamentari.

In plus, cum data programata initial pentru aplicarea, 1 ianuarie, a fost demult depasita, noul impozit este programat acum, conform ultimelor informatii, sa fie introdus din 31 martie, daca intreaga procedura legislativa – avizul ambelor Camere ale Parlamentului, promulgarea proiectului de catre presedinte si publicarea in Monitorul Oficial – va fi incheiata pana atunci.

Conducerea ALDE Botosani cere inlocuirea impozitului pe venit cu impozitul forfetar la hoteluri si unitati de alimentatie publica. Ei considera ca s-ar reduce foarte mult evaziunea fiscala si in acelasi timp nu ar mai exista birocratie.

„Pe langa diminuarea TVA-ului si celelalte masuri liberale, ALDE s-a luptat pentru introducerea impozitul forfetar la hoteluri si unitati de alimentatie publica. Este un lucru extraordinar de benefic. Ai pus o taxa forfetara, in functie de marime, capacitate si nu mai ai treaba cu nimeni. Se va reduce birocratia extraordinar de mult. Societatile mici nu isi pot angaja un expert contabil sau un contabil care sa stea in permanenta si sa faca hartiile. Noi dorim ca agentul economic sa-si plateasca taxa si apoi sa-si vada de afacerea lui. Aceasta propunere legislativa mai trebuie sa treaca si de Camera Deputatilor“, a declarat Gabriel Atudoroaie, candidatul ALDE la Primaria Botosani.

In acest proiect legislativ se precizeaza ca restaurantele si hotelurile sa aiba la dispozitie o perioada in care sa decida daca vor sa fie impozitate dupa actualul sistem sau opteaza pentru impozitul fix pregatit de autoritati, iar micile pensiuni, baruri, pizzerii si shaormerii, excluse din categoria firmelor care pot alege sa plateasca noul impozit, sa fie reintroduse in categoria celor carora le este aplicabil cu drept de optiune.

In forma avansata initial, noile impozite urmau sa se aplice tuturor operatorilor din turism si din industria serviciilor de alimentatie, dar proiectul a fost modificat ulterior, excluzand de la aplicare microintreprinderile.

In prezent, o microintreprindere cu mai mult de doi salariati achita un impozit anual de 1% din venit, microfirmele cu un singur salariat platesc 2% din venit, iar cele care nu au niciun angajat declarat sunt impozitate cu 3% din venit. Pentru celelalte firme, impozitul este de 16% pe profit.

In schimb, daca va opta pentru viitorul impozit, un hotel clasificat cu una sau doua stele din centrul Bucurestiului va plati un impozit anual de 223 lei/loc de cazare in timp ce un hotel de lux, 5 stele, va fi taxat cu 891 lei/loc, in timp ce impozitele pentru hoteluri din alte orase vor pleca de la 135 lei/loc si vor ajunge la circa 580-650 lei/loc.

O pensiune de dimensiuni mici poate plati, daca opteaza pentru viitorul sistem, de la 150 lei/loc, in cazul in care sunt incadrate la 1-2 stele sau margarete si se afla la periferia Bucurestiului, si de la 178 lei/loc, daca unitatea este in centrul Capitalei. La 3 stele sau margerete, impozitul ar fi cuprins intre 225 lei/loc-267 lei/loc, in functie de zona Bucurestiului in care se afla.

La randul lor, micile restaurante si shaormeriile din centrul Bucurestiului ar plati un impozit anual de circa 11.000 lei, pentru o suprafata de pana la 30 metri patrati, iar proprietarii de baruri din centrul Capitalei ar plati, pentru aceeasi suprafata maxima de 30 metri patrati, un impozit anual de 6.601 lei.

Un impozit mai mare de 38.000 lei vor plati, daca vor opta pentru acesta, unitatile foarte mari, de peste 800 metri patrati, sume comparabile urmand sa achite si localurile din centrul celorlalte mari orase, precum Brasov, Constanta, Cluj-Napoca. Pentru baruri si discoteci, cel mai mic impozitul anual in Bucuresti va depasi 5.300 lei.

Exit mobile version