Leul a profitat de status quo-ul din Orientul Mijlociu

Soldiers with Alpha Troop, 1st Battalion, 6th Infantry Regiment, 2nd Armored Brigade Combat Team, 1st Armored Division, make their way to a oil production facility to meet with its management team, in Central Command (CENTCOM) area of responsibility, Oct. 27,2020. The soldiers are in Syria to support Combined Joint Task Force-Operation Inherent Resolve (CJTF-OIR) mission. CJTF remains committed to working by, with and through our partners to ensure the enduring defeat of Daesh. (U.S. Army photo by Spc. Jensen Guillory)

Presiunile politice față de Israel, la care au recurs statele din Europa și Statele Unite de a-și repatria cetățenii aflați în Fâșia Gaza, au adus o stare de status quo în marile piețe financiare, care s-a răsfrânt și asupra valutelor de la marginea zonei euro.

În piața locală, cursul euro și dolarului au avut modificări minore. Schimbări mai mari au avut lira sterlină, gramul de aur sau francul elvețian.

Media monedei unice a crescut marginal de la 4,9645 la 4,9654 lei, în timp ce transferurile se realizau în culoarul 4,964-4,967 lei.

Băncile comerciale preferă să obțină o dobândă de 6%/an folosind facilitatea de depozit oferită de BNR, în loc să stimuleze creditarea privată și a companiilor. Luna trecută, băncile au depus la BNR în medie zilnică circa 29,1 miliarde lei, aproape de maximul istoric de 30 miliarde lei care a fost atins în aprilie.

La începutul acestei săptămâni, indicele la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,40%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a coborât marginal de la 6,50 la 6,49% iar cel la 12 luni a stagnat la 6,63%.

Euro s-a apreciat ușor lunea aceasta la 1,0509-1,0543 dolari, în condițiile în care s-au redus plasamentele în moneda americană, considerată drept un „refugiu” în perioadele complicate din punct de vedere geopolitic. Cursul dolarului a coborât marginal de la 4,7146 la 4,7123 lei.

Creșterea plasamentelor în moneda elvețiană, care s-a apreciat până la 0,948 franci/euro, au adus o creștere a mediei de la 5,1922 la 5,2221 lei. În schimb, cursul lirei sterline a scăzut de la 5,7473 la 5,7268 lei.

Prețul gramului de aur a urcat la începutul săptămânii la 290,2917 lei, efect al creșterii metalului galben la 1.908-1.923 dolari/uncie.

Câștigarea alegerilor din Polonia de către Opoziția condusă de Donald Tusk, fostul președinte al Comisiei Europene, a asigurat o apreciere consistentă monedei locale la 4,4804 zloți/euro. Cursul monedei maghiare s-a întărit marginal la 386,77 forinți/euro.

Scăderea ușoară a aversiunii față de risc a apreciat bitcoin la 27.135-27.977 dolari iar ethereum s-a întărit la 1.557-1.590 dolari.

Radu GEORGESCU

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.