Leul rezista la tsunamiul pornit din China

Incetinirea ritmului de crestere al celei de a doua economii a lumii, cea chineza, afecteaza grav piata mondiala a actiunilor, cu efecte semnificative asupra economiilor emergente care se bazeaza pe vanzarea materiilor prime.

Semnale negative au venit inca din vara trecuta, iar noul an a debutat cu inchiderea de doua ori a burselor de actiuni chinezesti, in momentul in care indicii au scazut cu 7%. Prima oprire a tranzactiilor a avut loc iar a doua ieri, la 14 minute de la deschidere, valul de panica ajungand imediat si in Europa.
 
Situatia din China, cel mai mare consumator de materii prime, are efecte si asupra pretului la titei, vorbindu-se despre scaderea acestuia sub pragul de 30 dolari, ceea ce va afecta grav Rusia sau Brazilia, care se bazeaza pe astfel de exporturi.
Pana acum, leul a rezistat la aceste socuri economice, ajutat si de politica monetara a BNR, care a decis ieri sa mentina dobanda de politica monetara la 1,75%, nivel stabilit in mai anul trecut, dar si sa elibereze o parte din valuta bancilor, reducand rata rezervelor minime obligatorii in valuta de la 14 la 12%, mentinandu-le pe cele in lei la 8%.
 
Stabilitatea economica se reflecta si in ultima prognoza de crestere calculata de Banca Mondiala, care estimeaza pentru acest an un salt de 3,9% si unul de 4,1% pentru 2017.
 
Astfel, deprecierea leului fata de euro s-a limitat ieri la 4,5275 lei, dupa ce cursul a scazut miercuri la 4,5217 lei. Tranzactiile din piata valutara s-au realizat intre 4,5240 si 4,5320 lei, cotatiile de la ora 14:00 fiind de 4,5250 – 4,5280 lei.
 
Cursul dolarului american, care a urcat miercuri la 4,2141 lei, aproape de maximul istoric de 4,2220 lei, stabilit in 3 decembrie, a scazut la 4,1747 lei, cotatiile din piata valutara fluctuand intre 4,164 si 4,201 zloti.
 
Media monedei elvetiene, care se tranzactiona pe pietele internationale intre 1,084 si 1,088 franci/euro, a scazut de la 4,1723 la 4,1665 lei.
 

In regiune, moneda poloneza continua sa se deprecieze fata de euro, coborand ieri la 4,34 – 4,359 zloti, datorita incertitudinilor referitoare la noua politica bugetara a Executivului de la Varsovia. Moneda maghiara scadea la 314,5 – 316,3 forinti.

 
Marcarile de profit si usoarele incertitudini referitoare la politica monetara a Rezervei Federale americane, urmare a crizei bursiere din China, au apreciat euro la 1,0773 – 1,0871 dolari.
 
Sunt folosite date si informatii disponibile pana la ora 14:00
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.