Home Economie Romani, puteti scapa de CLAUZELE ABUZIVE DIN CONTRACTELE BANCARE! BCR mai pierde...

Romani, puteti scapa de CLAUZELE ABUZIVE DIN CONTRACTELE BANCARE! BCR mai pierde o batalie in instanta!

Tribunalul Botosani a dat castig de cauza unui fost judecator intr-un proces pe care acesta l-a intentat Bancii Comerciale Romane. Clientul a atacat o clauza abuziva din contractul cu banca incheiat pentru un imprumut. Dupa reusita in instanta fostul judecator a scapat de plata dobanzii la credit.

Dobanda BCR nu este in regula – s-au lamurit si judecatorii

Pe vremea cand dadea credite multe populatiei, BCR punea in contracte o clauza prin care isi aronda dreptul de a schimba rata dobanzii dupa cum doreste. Practica celei mai mari banci din tara s-ar putea sa se intoarca impotriva sa, de cand romanii au descoperit legea si judecatoriile, scrie economica.net.

Mai multe instante din Romania au constatat ca felul in care BCR a definit dobanda contractuala nu este in regula. In hartiile prin care clientii s-au angajat sa plateasca rate pentru 20-30 de ani, singura certitudine privind pretul contractului e aceea ca „dobanda de referinta variabila (DRV) se afiseaza la sediile BCR” si se adauga la o marja de 1-2%.

Cele mai multe instante (dintre cele care au dat dreptate clientilor) au ales sa identifice DRV cu Euribor, insa exista si exemple in care instanta a lasat, practic, contractul fara dobanda.

Un fost judecator se judeca cu banca

Viorica M. din Sighetu Marmatiei a dat BCR in judecata in 2009, cu mai bine de un an inainte sa apara OUG 50/2010, care a pus pe jar relatia dintre clienti si banci. V.M. este fost judecator la Judecatoria Sighetu Marmatiei (pana in 2008) si fost procuror la Parchetul de pe langa aceeasi instanta, pensionata anticipat in august. 2013. Potrivit declaratiei de avere, V.M. a luat un credit ipotecar de 120.000 de euro in 2007.

Contractele BCR de la acea vreme spuneau ca dobanda este fixa in primul an, iar apoi variaza dupa DRV. De regula, din cel de-al doilea an dobanda aproape ca se dubla, la peste 9%.

In martie 2010, Tribunalul Maramurea dispune eliminarea dobanzii din contract. Curtea de apel Cluj decide ca pe langa eliminarea dobanzii, din contract mai trebuie sa dispara si comisionul de administrare. Decizia Curtii de Apel este atacata cu recurs de catre BCR la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care, in martie 2011, a casat decizia si sentinta instantelor anterioare si a trimis cauza spre rejudecare.

Procesul este mutat la Tribunalul din Botosani

Procesul este mutat, dupa o cerere de stramutare adresata de banca, de la Sighet la Judecatoria Botosani, departe de instanta unde fostul judecator a activat. Acest lucru a parut de rau augur pentru V.M., inca procuror in aprilie 2013, cand Judecatoria Botosani respinge actiunea.

La sfarsitul lunii martie din acest an, Tribunalul Botosani intoarce decizia instantei de fond si admite apelul magistratului pensionat si spune clar ca contractul de imprumut va continua fara dobanda – pentru prima oara cand instanta arata explicit care sunt urmarile declararii ca abuzive a clauzei de dobanda.

„Schimba in parte sentinta apelata in sensul ca admite in parte actiunea reclamantei Marina Viorica, constata caracterul de clauza abuziva a clauzei din contractul bancar nr. 1565 din 04.12.2007, inscrisa la art. 5 cu privire la dobanda variabila si dispune executarea in continuare a contractului fara aceasta dobanda”, se arata in solutia de pe portalul instantelor.

Sentinta putea fi atacata cu recurs in termen de 15 zile, insa pe portal nu este inca inregistrat recursul bancii.

Pozitia BCR in cazul de fata

In cazul Viorica M., Tribunalul Botosani a dispus admiterea in parte a cererii de chemare in judecata formulata de reclamanta impotriva BCR. Pana la acest moment instanta nu a comunicat Bancii decizia, astfel incat nu cunoastem motivele care au stat la baza acestei hotarari. Cu toate acestea, fata de dispozitivul deciziei si fata de faptul ca principiile ce stau la baza contractului de credit nu permit continuarea acestuia cu titlu gratuit, apreciem ca instanta de judecata are in vedere continuarea contractului cu dobanda fixa stabilita initial intre parti, inlaturand doar dobanda variabila. De altfel, aceasta hotarare nu este irevocabila fiind supusa controlului judiciar in recurs. Termenul in care partile pot declara recurs  incepe sa curga dupa comunicarea hotararii judecatoresti.

1 COMMENT

  1. ma bucur ca cineva a putut vedea aceste defecte ale banci deoarece in Romania totul e posibil daca nu casti ochi

Comments are closed.

Exit mobile version