Sistemul de Management al Deseurilor de la Botosani, in topul national al investitiilor finalizate

Reprezentantii Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara „Ecoproces” Botosani au participat la una dintre cele mai importante conferinte pe probleme legislative de mediu, ce se organizeaza la nivel national.

Conferinta Nationala „Aplicatii concrete in contextul noilor propuneri legislative in domeniul mediului”, organizata de Federatia Asociatiilor Intercomunitare in domeniul deseurilor, a avut loc in perioada 21-22 februarie 2017, la Bucuresti si s-a bucurat de participarea unor reprezentanti de la Ministerul Mediului, Garda Nationala de Mediu, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, Ministerul Fondurilor Europene, dar si de la Consiliile Judetene, Primarii, Asociatii de Dezvoltare Intercomunitara, operatori de salubritate, OTR-uri.

Problemele discutate au fost:

– stadiul implementarii proiectelor „Sistem Integrat de Management al Deseurilor” la nivel national;

– legislatia actuala privind devierea de la depozitare si propuneri de modificare a acesteia;

– solutii pentru imbunatatirea Sistemelor Integrate de Management al Deseurilor si solutii pentru atragerea fondurilor europene si de la bugetul de stat pentru dezvoltarea serviciilor in domeniul gestionarii deseurilor.

Din partea Consiliului Judetean Botosani si Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara „Ecoproces” a participat directorul executiv Ovidiu Aparaschivei.

„Consideram ca a fost o intalnire utila in gasirea unor solutii pentru accelerarea implementarii Sistemului Integrat de Management al Deseurilor in judetul Botosani”, a concluzionat Ovidiu Aparaschivei.

La nivel national, 36 de judete au semnat contracte de finantare pentru implementarea proiectelor „Sistem Integrat de Management al Deseurilor”. Dintre acestea, 14 au finalizat investitiile prevazute in proiect (printre care si judetul Botosani) doua sunt declarate functionale (Arges si Bistrita) iar restul sunt in diferite faze ale licitatiilor de atribuire a contractelor de delegare.

Judetul Botosani a atribuit contractul de operare pentru Centrul de Management al Deseurilor Stauceni si zona de colectare Stefanesti urmând atribuirea pentru celelalte 4 zone.

Daniel Constantin, Ministrul Mediului, a promis ca la inceputul lunii martie va propune aprobarea unei Ordonante de Urgenta ce urmeaza sa modifice modul de determinare si de plata a taxei de depozitare care de la 1 ianuarie 2017 este de 80 lei/tona deseuri depozitate.

Referitor la atragerea fondurilor pentru dezvoltarea serviciului s-au facut propuneri pentru includerea in POIM a investitiilor de tipul: Instalatii de sortare umed/uscat, Statii de compostare deseuri biodegradabile, Statii de tratare mecano-biologica, Statii de concasare-sortare pentru deseuri din constructii.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.