SURPRIZA de la ANAF. Cum a jungi in atentia celor de la FISC dupa o tranzactie imobiliara

Noul Cod Fiscal vine cu o noutate care, la prima vedere, ar putea sa para benefica pentru romanul care isi vinde casa. Poate plati mai putin la notar, dar ,,, intra in vizorul FISC-ului !

Cum stau, de fapt, lucrurile in aceasta privinta, potrivit noului Cod fiscal ?
 
Impozitul pe tranzactiile imobiliare va fi calculat la pretul din contract, din 2016. Asta chiar daca, acest prêt va fi sub valorile minime din grila notariala. Daca facem comparatia cu ce se intampla acum la cabinetul notarului, schimbarea pare sa fie in bine. Asta este insa numai la prima vedere. In prezent, daca valoarea declarata este mai mica decat cea din grila notarilor, impozitul se calculeaza in functie de aceasta din urma. Cum va fi de anul viitor ? Notarii vor transmite fiscului datele despre persoanele care au vandut sub nivelul din grila. Asta le cere noul Cod fiscal.
 
In noul Cod fiscal, cu intrare in vigoare din 2016, apar schimbari importante la capitolul impozitul pe tranzactiile imobiliare. Astfel, la art 111, alin 4 se arata ca impozitul „se calculeaza la valoarea declarata de parti  in actul prin care se transfera dreptul de proprietate sau dezmembramintele sale. In cazul in care valoarea declarata este inferioara valorii minime stabilite prin studiul de piata realizat de catre camerele notarilor publici, notarul public notifica organelor fiscale respectiva tranzactie”
 
In concluzie, noul Cod fiscal elimina obligatia de a plati impozitul in functie de grila, dar introduce obligatia notarilor de a anunta fiscul cu privire la tranzactiile incheiate la preturi mai mici decat cele “oficiale”. In aceste conditii, fiscul va considera ca exista o suspiciune rezonabila ca valorile declarate nu sunt reale si ar putea face verificari.
 
Care sunt cotele de impozit?
 
Cotele depind de perioada in care au fost detinute imobilele. 
 
Astfel, daca au fost dobandite intr-un termen de pana la 3 ani inclusiv, impozitul este de 3% pana la valoarea de 200.000 lei inclusive si de 6.000 lei + 2% calculat la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusive, daca au valoarea peste 200.000 lei.
 
Pentru imobilele dobandite la o data mai mare de 3 ani, impozitul este 2% pana la valoarea de 200.000 lei inclusive si de 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv, daca au valoarea peste 200.000 lei.
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.