Home Economie Transportatorii someaza ASF sa faca publice preturile RCA rezultate in urma calculelor...

Transportatorii someaza ASF sa faca publice preturile RCA rezultate in urma calculelor pe care le-au facut

Refuzul ASF de a face publice tarifele RCA rezultate in urma calculelor a starnit ingrijorarea COTAR (Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania). 

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) refuza sa faca publice tarifele RCA, in timp ce COTAR precizeaza ca ASF si-a asumat public ca tarifele vor fi transmise pana in data de 5 octombrie 2016, se arata intr-un comunicat al patronatului. 
 
„Ii amintim domnului Misu Negritoiu faptul ca valoarea unui om este data de valoarea cuvantului sau! Somam public ASF-ul sa transmita preturile politelor RCA rezultate in urma calculelor efectuate. Aceste calcule ale tarifelor RCA trebuie facute publice inainte de a fi transmise spre ‘inghetare’ catre Consiliul Concurentei”, a declarat Vasile Stefanescu, presedinte COTAR. 
 
Transportatorii atrag atentia ca orice formula care genereaza valori peste pragul comunicat de COTAR si agreat la Guvern in data de 14 septembrie este absolut inacceptabila. 
 
„Transportatorii nu sustin formulele ‘seci’ calculate de catre tovarasii de la ASF si care, in realitate, sunt construite pentru a majora profitul firmelor de asigurari ce opereaza in piata din Romania si, totodata, pentru a plasa responsabilitatea rezultatelor pe o formula matematica, construita a genera valori care avantajeaza multinationalele din asigurari. ASF nu face publice calculele generate de acele formule pentru a fugi de responsabilitatea rezultatelor, intinzand o mare capcana Consiliului Concurentei, care va fi institutia ce va trebui sa isi asume comunicarea acelor rezultate”, se afirma in comunicat. 
 
Potrivit COTAR, preturile politelor RCA nu au scazut in ultima luna, iar multi transportatori au scos autovehiculele din circulatie si asteapta noile preturi ale politelor RCA, pentru a putea achizitiona aceste produse obligatorii la „preturi decente”. 
 
„Analizand rapoartele ASF, observam urmatoarele: produsul RCA a avut in ultimul an cea mai mare crestere dintre toate produsele comercializate in Romania, acesta fiind si obligatoriu; in ultimul an daunele au scazut (cu 3%), in timp ce pretul politei RCA a cunoscut cele mai mari cresteri din istorie, transportatorii ajungand sa plateasca polite majorate cu peste 300%. In ultimii 5 ani, piata de asigurari din Romania a inregistrat o crestere a incasarilor de 100%, in timp ce valoarea daunelor a crescut cu 38%”, se precizeaza in comunicat. 
 
De asemenea, COTAR mentioneaza faptul ca, in ultimii doi ani, gradul de asigurare a parcului auto national din Romania este in continua scadere (aproximativ 72%), cauzat in primul rand de puterea scazuta de cumparare a unui produs obligatoriu care a ajuns exorbitant de scump. 
 
COTAR mai precizeaza ca la fiecare 100 de lei incasati de asiguratori de la persoanele juridice care folosesc autoutilitare acestia au achitat daune de 24,34 lei (raport Milliman), diferenta de 75,66 de lei reprezentand cheltuieli administrative si profitul societatilor de asigurari. 
 
COTAR precizeaza ca in UE cheltuielile administrative si profitul societatilor de asigurari nu depasesc 35% din valoarea politei RCA. 
 
„Intr-o piata de asigurari nesupravegheata de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, costurile administrative si profitul societatilor de asigurari care opereaza in Romania ajung si la 90%, exemplul fiind dat de clasa de autobuze, pentru care, la fiecare 100 de lei incasati, asiguratorii achita daune de 10,74 lei! Observam faptul ca, dupa actiunile de protest, atat Parlamentul Romaniei, cat si Autoritatea de Supraveghere Financiara, au revenit la vechile metehne, adica la vechile aranjamente pentru care ‘emanatiile politice’ au dorit sa obtina acele functii ce genereaza acces la bani si putere”, spun transportatorii. 
 
Totodata, COTAR afirma ca nicio comisie din Parlament nu mai este interesata de reforma Consiliului ASF, principalul responsabil de haosul din piata de asigurari si nici de modul in care aceasta institutie rezolva problema preturilor RCA. 
 
„Ne-am saturat de anumiti ‘domni’ din Parlament ale caror actiuni sunt orientate strict spre interesul lor politic si personal. La momentul potrivit, vom discuta explicit si despre partidul care l-a propus si care il sustine pe Misu Negritoiu la sefia ASF, pentru ca 6 milioane de cetateni cu drept de vot si abuzati de ASF sa inteleaga de ce platesc un RCA din ce in ce mai scump si care nu despagubeste in caz de dauna”, a precizat Vasile Stefanescu. 
 
Misu Negritiu a declarat intr-un interviu acordat in weekend ca tariful RCA calculat pe 15 septembrie de fata cu transportatorii va fi modificat si ca probabil va creste.
 

Exit mobile version