Urmatoarea oprire pentru EURO, la 4,53 lei. Pregatiri pentru „riscurile care se contureaza”

Cresterea aversiunii fata de risc si efectele promulgarii Legii „Darii in plata” au impins euro la pragul de 4,50 lei. Comisia Europeana a avertizat recent ca aceasta lege cat si masurile populiste, precum cresterea salariului minim sau celor din domeniul public, vor avea un impact negativ asupra increderii investitorilor.

Si in opinia guvernatorului BNR, riscurile asupra inflatiei sunt reprezentate de politica fiscala si de venituri, precum si de efectele adverse generate de modificari ale legislatiei in domeniul financiar.
 
Cursul euro a crescut de la 4,4875 lei, la inceputul perioadei, la 4,5021 lei, in 5 mai, maximul ultimelor trei luni. Vineri, media a fost stabilita la 4,5013 lei, cotatiile coborand de la 4,5060, la deschidere, la 4,4940, cu inchiderea la 4,4920 – 4,4950 lei.
 
In opinia analistilor, presiunea asupra leului se va mentine, ca o consecinta a aversiunii fata de risc care se mentine pe plan mondial. Ei prognozeaza o crestere a euro spre 4,53 lei.
 
Mugur Isarescu a declarat ca „am intarit vigilenta. (…) suntem pregatiti sa folosim la momentul potrivit si in maniera adecvata toate instrumentele de care dispunem pentru a contracara riscurile care se contureaza”. Afirmatia facea referire la riscurile externe precum temerile legate de cresterea economica globala, reacutizarea situatiei din Grecia si apropierea referendumului din Marea Britanie. 
 
„Acestor incertitudini li se adauga cele legate de volatilitatea pietelor financiare, tensiunile geopolitice, divergenta intre conduitele politicilor monetare ale principalelor banci centrale ale lumii si evolutia pretului petrolului’, a amintit guvernatorul BNR.
 
Cursul dolarului american a crescut de la 3,8697 lei, minimul ultimelor sase luni, la 3,9402 lei, la finalul perioadei, cand cotatiile au fluctuat intre 3,922 si 3,955 lei.
Media monedei elvetiene, care s-a tranzactionat pe pietele internationale intre 1,096 si 1,109 franci/euro, a fluctuat intre 4,0741 si 4,0908 lei.
 
Perechea euro/dolar, a crescut in 2 mai la 1,1616 dolari, cotatie care nu a mai fost atinsa de la finalul lui august. La finalul perioadei dupa o scadere la 1,1387 euro a urcat la 1,1473 dolari, pentru a inchide pe pietele americane la 1,1403 dolari.
 
Unii dintre analisti prognozeaza o crestere a euro la 1,20 dolari, in conditiile in care piata muncii americane a creat in aprilie 160.000 noi slujbe, minimul ultimelor sapte luni. 
 
Aceste cifre ar putea determina Comitetul de politica monetara al Rezervei Federale americane sa lase majorarea dobanzii pentru ultima parte a anului.
 
In piata la termen de la Sibiu, euro s-a tranzactionat pe iunie la 1,14 dolari iar pentru septembrie la 1,1479 – 1,1632 dolari, in timp ce uncia de aur cu scadenta iunie a fluctuat intre 1.275 si 1.295 dolari.
 
Analiza cuprinde perioada 3 – 6 mai
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.