Valorificarea vehiculelor scoase din uz

Transpunerea in legislatia romaneasca a Directivei 2000/53/CE privind gestiunea vehiculelor scoase din uz  a creat cadrul legal pentru prevenirea aparitiei deseurilor provenite de la vehicule, precum si pentru reutilizarea, reciclarea si alte forme de recuperare ale vehiculelor scoase din uz si componentelor acestora.

In directiva se precizeaza ca este interzisa abandonarea vehiculelor si a componentele solide si/sau lichide ale acestora, pe sol, in apele de suprafata si ale marii teritoriale de catre persoanele fizice sau juridice detinatoare de VSU. Acestea trebuie predate agentilor economici autorizati sa desfasoare activitati de colectare si/sau tratare VSU. Predarea se face fara nicio cheltuiala din partea detinatorului.

Incepand cu anul 2007, odata cu implementarea la nivel national a acquis-ului comunitar, APM Botosani monitorizeaza modul in care vehiculele scose din uz sunt gestionate de catre operatorii economici autorizati in acest sens.

La nivelul judetului Botosani exista doar operatori economici care colecteaza si trateaza vehicule scoase din uz. Daca in anul 2007 erau 4 agenti economici autorizati sa desfasoare activitati de colectare si tratare VSU, la sfarsitul anului 2012, existau 11 agenti economici autorizati in vederea desfasurarii activitatii de colectare si tratare VSU.

Activitatea de colectare a VSU de la populatie a fost incurajata de desfasurarea, in ultimii ani, a „Programului de innoire a parcului auto national”, cunoscut sub numele de „Programul RABLA”.

Daca la nivel national, prin acest program, in perioada 2005-2012, au fost casate 459775 autovehicule uzate, in judetul Botosani au fost predate spre casare, in aceeasi perioada, 7397 autovehicule uzate, reprezentand 1,6% din total. Precizam ca in anul 2012 au foste predate colectorilor 622 vehicule uzate.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.