Home Economie VREI 25.000 de euro ? Uite cum ti-i poate da UE daca...

VREI 25.000 de euro ? Uite cum ti-i poate da UE daca ai … INITIATIVA! Vezi noul Program Operational Capital Uman

Este vorba de un program somerii, persoanele inactive si salariatii din Romania ar putea primi fonduri europene de pana la 25.000 de euro pentru a-si deschide firme.

Ministerul Fondurilor Europene a explicat, luni, cum va functiona schema de finantare. 
 
Banii ar urma sa se dea prin programul „Romania Creativa”,  prioritatea de investitii 8.iii/ obiectivul specific 3.7 din cadrul POCU 2014-2020. 
 
Banii ar urma sa se dea prin programul „Romania Creativa”,  prioritatea de investitii 8.iii/ obiectivul specific 3.7 din cadrul POCU 2014-2020. 
 
Banii se vor da pentru persoane care vor sa-si deschida firme in industrii creative. 
 
Potrivit terminologiei europene, acestea sunt activitatile economice care se ocupa de generarea sau exploatarea cunostintelor si informatiei (crearea de valoare economica –  profit – prin proprietate intelectuala). 
 
Alternativ, sunt denumite industrii culturale sau domenii ale economiei creative: 
 
– publicitatea, 
– arhitectura, 
– arta, 
– mestesugurile, 
– design-ul, 
– moda, 
– filmul, 
– muzica, 
– artele scenei, 
– editarea (publishing), 
– cercetarea si dezvoltarea, 
– software-ul, 
– jocurile si jucariile, 
– TV & radio, 
– jocurile video. 
 
De asemenea, banii NU sunt disponibili pentru regiunea Bucuresti – Ilfov. 
 
Mecanismul prin care se vor da banii
 
Grupul-tinta, caruia ii sunt destinati banii europeni, este reprezentat de persoane fizice care intentioneaza sa infiinteze o afacere (someri/ inactivi/ persoane care au un loc de munca si infiinteaza o afacere in scopul crearii de noi locuri de munca) cu profil non-agricol in zona urbana, intr-una din regiunile mai putin dezvoltate ale Romaniei (Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia, Centru, Sud-Est si Sud Muntenia), intr-unul din domeniile aferente industriilor creative.
 
Alocarile din schema 
 
Conform proiectului de Ghid al solicitantului publicat de MFE, banii se acorda in 3 etape:
 
Etapa I: Educatie antreprenoriala si program de mentorat
Etapa II: Dezvoltarea planului de afaceri
Etapa III: Infiintare firma/ afacere/ exploatarea ideii de business
 
Etapa I: Viitorii patroni face cursuri de formare profesionala /  mentorat, in functie de nevoile identificate.
 
Etapa II: Dezvoltarea planului de afaceri. Aici se ajunge numai daca se incheie prima etapa, constatandu-se acumularea de cunostinte. In etapa a a II-a viitorul patron este ajutat sa isi faca un plan de afaceri. In cadrul acestei etape sunt cuprinse si actiunile care urmaresc analiza planurilor de afaceri si aprobarea celor viabile.
 
Somerii, salariatii sau inactivii care vor sa-si deschida o afacere vor beneficia si de servicii personalizate de consiliere/ consultanta, cum ar fi elaborarea sau actualizare planului de afaceri, marketing, imbunatatirea practicilor si dezvoltarea afacerilor, mentorat, tutorat. 
 
Planurile de afaceri vor fi supuse aprobarii unui juriu in care vor fi implicati „oameni de afaceri cu notorietate in domeniul vizat de proiect”.  Din juriu ar putea face parte reprezentanti ai unei banci sau ai unui fond de investitii, membri ai unor  organizatii patronale sau persoane din mediul academic din zona economiei. 
 
Abia dupa incheierea acestei etape pot aparea si cei 25.000 de euro promisi. 
 
„Doar persoanele fizice ale caror planuri de afaceri sunt aprobate de catre acest juriu vor beneficia de sprijin in etapa III pentru infiintarea firmei/ afacerii/ exploatarea ideii de business, precum si post-infiintare business. Grantul maxim pentru un plan de afaceri aprobat este de 25.000 euro/ plan de afaceri si va fi acordat numai persoanelor ale caror planuri de afaceri sunt aprobate”, se arata in proiectul de ghid al solicitantului. 
 

Etapa III: Infiintare firma/ afacere/ exploatarea ideii de business. In aceasta etapa se trece doar dupa aprobarea planului de afaceri din etapa precedenta. In Etapa a III-a viitorii antreprenori vor participa la activitati care sa-i ajute sa-si infiinteze firmele si sa treaca la exploatarea si sustenabilitatea ideii de business asumate. 

 
„Sprijinul acordat pentru exploatarea ideii de business se va acorda din momentul obtinerii tuturor documentelor care atesta inregistrarea/ infiintare/ acreditarea firmei/ afacerii in conditiile legislatie specifice domeniul de dezvoltare vizat prin proiect”, mai prevede proiectul de ghid.
 

1 COMMENT

  1. Selectam urgent colaboratori foarte seriosi care vor sa castige bani acasa! Oferim curs absolut gratuit de instruire pas cu pas si care va invata simplu cum sa faceti bani acasa. Trebuie sa aveti calculator si conexiune la internet. Se cer cunostinte minime de lucru cu fisiere word si pdf. Cereti acum detalii la adresa de email: sibnet@usa.com

Comments are closed.

Exit mobile version