Home Economie ZIUA de MUNCA – SASE ORE!

ZIUA de MUNCA – SASE ORE!

Deja e realitate, deci se poate! In Europa incepe sa se regandeasca managementul muncii. Specialistii sunt interesati de cresterea eficientei angajatului la locul de munca. Iar concluzia este unanima: angajatul trebuie sa fie fericit ca munca lui sa fie multumitoare.

Din acest motiv, se vorbeste tot mai mult de reducerea numarului de ore pe care salariatul ttrebuie sa le petreaca la serviciu. Deja, Suedia a trecut de la vorbe la fapte. Suedia este prima tara care a introdus ziua de munca de sase ore. Asata pentru a creste productivitatea si a-i face pe oameni mai fericiti.
 
Pentru organizatiile care inca mai cred in utilitatea cartelelor de pontaj si pentru care timpul de lucru de (cel putin) opt ore este o obligatie categorica a tuturor angajatilor, vestea poate sa para cel putin ilara. Cum adica sa cresti productivitatea scazand numarul de ore de munca? Nu e un lucru bine cunoscut ca daca muncesti mai mult (timp), dai mai multe rezultate?
 
Raspunsul este, evident, nu. Timpul de munca nu are nicio legatura cu productivitatea. In plus, cu cat jobul implica rezultate mai putin tangibile (nu vorbim aici despre normele de munca din unitatile care fabrica ceva concret), cu atat timpul de munca isi pierde relevanta in raport cu notiunea de productivitate.
 

Evident, decizia Suediei de a implementa ziua de lucru de sase ore vine ca o consecinta a studiilor derulate in ultimii ani in diverse tari si care au demonstrat ca angajatii fericiti muncesc mai bine (si, implicit, sunt mai productivi). Exact! Angajatii muncesc mai mult (si sunt cu 12% mai productivi!) nu atunci cand sunt platiti mai bine, ci atunci cand sunt… fericiti! Una dintre explicatiile stiintifice ale acestei concluzii este ca creierul functioneaza mai bine atunci cand o persoana are ganduri pozitive (nu o spunem noi, o spune Shawn Anchor, autorul cartii „The Happiness Advantage”).

 
Asadar, ideile vechi despre cum si cat trebuie sa munceasca angajatii (si, ca atare, cat timp trebuie sa petreaca la birou) sunt complet depasite. In loc sa isi puna problema cum sa monitorizeze timpul petrecut de angajati la birou, companiile si-ar folosi mult mai bine energiile daca ar investi intr-un program de crestere a nivelului de fericire a angajatilor. Si una dintre masuri ar putea sa fie reducerea numarului de ore de lucru.
 

Exit mobile version