Home Editorial EDITORIAL: La mare pret – VIOLUL, ALCOOLUL si PLOCONUL

EDITORIAL: La mare pret – VIOLUL, ALCOOLUL si PLOCONUL

Zilnic apar tot felul de statistici, de la institutii abilitate sau de la organizatii non-guvernamentale pana la tot felul de „insi” ce se cred dotati in …sondarea opiniei publice si care, in fond, isi maschează frustrarile.

Asemenea individului care are impresia ca functia ii confera si abilitati sociologice si ca are dreptul sa puna sub semnul concluziei tot ce-i joaca lui prin scafarlie. 
 
Un judecator CSM a ajuns la concluzia ca Moldova se remarca in primul rand  prin viol, alcool si plocon. Daca asa sustine domnul judecator,  inseamna ca dumnealui stie ce stie, dar nu stie decat partea epidermica a fenomenului, cea „tamaduitoare de frustrari”. 
 
Nu cele sapte gorile din Vaslui si poate inca vreo zece – cincisprezece de prin alte localitati ale Moldovei sunt expresia tineretului moldav, la fel cum nici miile de alcoolisti si boschetari, ce-si ineaca necazurile in tot felul de posirci cu grade, reprezinta  un segment atat de semnificativ de populatie care sa duca la o generalizarea a fenomenului. 
 
La fel de mult se bea in Ardeal, Muntenia si Oltenia. Cat despre plocon, domnule judecator, sunteti intr-o totala eroare!  Sa va explic si de ce. Pentru a duce plocon la medici sau la vreun functionar public, mai intai trebuie sa ai un mic surplus in propriul buget, numai ca-n saracia asta lucie ce imbraca Moldova de la Prut si pana la Milcov, afirmatia emisa de dumneavoastra in spatiu public e mai mult decat o rautate, e o mojicie.
 
O gandire frusta, precum a domnului judecator de la  CSM,  este un fel de viol asupra intregului corp moldav, inervat de-a lungul timpului de mari spirite si intretinut in viata de strategi eroi, este de ajuns sa amintim de marii domnitori care au facut ca acest tinut sa renasca de mai multe ori din propria lui cenusa, chiar si atunci cand a avut vant potrivnic. 
 
Moldova nu e un tinut plin de balarii, chiar si geografic ofera bucurie vazului. Apoi, sub aspect estetic este o minunatie: cand dai cu ochii de manastirile bucovinene, nemtene sau chiar cele botosanene, simti cum Dumnezeu a binecuvantat aceste locuri. Da, sunt convins, judecatorul va ramane in perplexitate si oarecum dezorientat cand in auz ii va suna cuvantul Botosani. 
 
Oare domnul judecator, care a dat o sentinta grava despre moldoveni, stie ca in judetul Botosani exista un complex monahal  plin de istorie, edificiu construit din timpul lui Petru Rares.  In secolele  XVII-XVIII  lacasul a fost un important centru de cultura, aici s-a realizat prima traducere in limba romana a unui text din Herodot, de catre un calugar de la manastire. Traducerea realizandu-se dupa un vechi manuscris din neogreaca, adus in Moldova din insula Creta, unde, la randul lui, fusese tradus din greaca veche de un calugar grec. Textul exista la Academia Romana, fiind depus de istoricul si omul politic botosanean, marele Nicolae Iorga. In plus, mai sunt 372 de documente preluate de la manastire si depuse la Arhivele Nationale. Pe aceasta cale i-as aminti „ judecatorului de trei parale”, de la CSM , ca Nicolae Iorga este de pe aceste meleaguri.
          
Doresc sa-i luminez in continuare mintea acestui ignorant individ mai  amintindu-i (in cazul in care ar fi stiut vreodata) ca si George Enescu, cel ce  tine vie partitura spiritului romanesc, a pus pentru prima data mana pe vioara la Liveni, acompaniat fiind de frumoasele privelisti din zona, ca Stefan Luchian a decupat intensitatea culorilor de pe dealurile targului  Stefanesti, pe care apoi le-a topit in vesnicele lui anemone. 
 
Iar cel ce aureoleaza tot spiritul national, nimeni altul decat Mihai Eminescu, tot din targul Botosaniului a plecat. Aceste tinuturi au dat, dau si inca vor da varfuri, daca exista si „dejectii umane”, exista ca peste tot in tara, astea sunt cauzate de gradul de saracie, care duce la o degenerare a caracterelor, la o animalizare a omului. Dar atentie, domnule judecator, ignoranta dumneavoastra este una dintre cele mai grave maladii ale spiritului uman!
                     
LUCIAN ALECSA
 
 

Exit mobile version