48 de romani CAPTIVI in LIBIA

Situatia romanilor tinuti fortat in Libia este in continuare incerta. Potrivit reprezentantilor MAE, fiind vorba despre un litigiu de munca, rezolvarea cazului depaseste atributiile consulare ale Romaniei.

Pana in prezent, din intreg grupul de peste 50 de persoane, in Romania s-au intors doar trei muncitori, cei carora firma libiana nu apucase sa le ia pasapoartele.

Din grup fac parte si zece olteni, care au fost angajati printr-o firma de plasare a fortei de munca, SC Interest Construct Euroart SRL. Ei au plecat in Libia sa lucreze in constructii, in capitala Tripoli, cu promisiunea ca vor fi platiti cu 1.400 de dolari pe luna si ca vor semna contractul odata ajunsi la destinatie. Dar intelegerea nu a fost respectata, iar oamenii au primit mai putini bani decat li se promisese la plecarea din tara.

De aproximativ doua luni, o parte dintre romani au refuzat sa mai munceasca si au dorit sa se intoarca acasa, numai ca nu au putut. Angajatorul libian, RWAFIL GROUP, le-a luat pasapoartele pe motiv sa le prelungeasca viza de sedere, numai ca nu le-a mai returnat. Astfel, oamenii se vad nevoiti sa stea in Libia fara nicio perspectiva concreta de intoarcere in tara.

Fiica unui dintre slatinenii tinuti in Libia spune ca a aflat despre intoarcerea in tara a unui grup de opt romani.

„Din ce am vorbit cu tatal meu, s-a facut o lista si opt persoane urmeaza sa fie repatriate saptamana viitoare (15-20 august 2013, n.red.), printre care si o persoana din Slatina. Arabul a facut aceasta lista, cred ca este vorba despre persoane care au ajuns in Libia in prima transa”, ne-a declarat Flori Dira.

Din pacate, autoritatile locale oltene, nu pot face precizari cu privire la persoanele care vor reveni in tara, astfel, singurul mod in care familiile pot afla ce se intampla in Libia este doar prin contact direct cu romanii tinuti caprivi.

Se pare ca despre situatia aceasta s-a aflat inca din luna iunie. Cu toate astea Consulatul de la Tripoli a spus atunci ca nu poate face prea multe, ca nu poate sa il forteze pe angajator si ca nu se stie cand si-ar putea recupera actele acesti romani.

Referitor la situatia romanilor din Libia, Ministerul Afacerilor Externe a facut o serie de precizari, la solicitarea Prefecturii Olt.

„La momentul sosirii in Libia, muncitorii romani nu s-au inregistrat/nu si-au anuntat prezenta la Ambasada Romaniei la Tripoli si au predat pasapoartele angajatorului libian care le-a solicitat, sub pretextul prelungirii vizei de sedere in Libia. Cetatenii romani reclama faptul ca nu sunt remunerati corespunzator pentru munca depusa (lipsa unui contract ferm permite partii libiene sa invoce diverse motive pentru neachitarea salariilor stabilite). La randul sau, angajatorul reclama o serie de cheltuieli efectuate cu angajatii romani (bilete de avion, cazare, hrana) in conditiile in care acestia l-au indus in eroare in ceea ce priveste calificarea lor profesionala. In conformitate cu legislatia locala, pentru a parasi Libia, angajatilor straini li se aplica in pasaport o viza de iesire; in absenta acestei vize nu pot parasi tara. Precizam ca acest caz este un litigiu de munca intre muncitorii romani pe de o parte si intermediarul roman si angajatorul libian pe de alta parte – a carui solutionare depaseste competentele consulare”, se arata in comunicatul MAE.

Acelasi Minister de Externe spune ce a facut Departamentul Relatii Consulare pentru a rezolva problema propriilor cetateni. O prima masura a fost contactarea Ambasadei Libiei la Bucuresti, dar, din pacate, nu se precizeaza si ce s-a intamplat dupa.

De departe cea mai „aspra” masura luata de statul roman a fost: „convocarea directorului firmei SC Interest Construct Euroart SRL caruia i s-a solicitat facilitarea intoarcerii de urgenta in Romania a muncitorilor romani”.

Ambasadorul Romaniei la Tripoli este cel care a tinut legatura direct cu muncitorii romani si a solicitat sprijinul autoritatilor libiene pentru recuperarea pasapoartelor, aplicarea vizei de iesire din Libia precum si suportarea cheltuielilor de repatriere de catre angajatorul libian.

„La data de 30.06.2013, ambasadorul Romaniei la Tripoli a realizat o intalnire cu patronatul firmei libiene la sediul societatii situat in acelasi complex in care sunt cazati si cetatenii romani. Mentine in permanenta legatura telefonica atat cu directorul firmei de intermendiere din Romania, care a informat ca se va deplasa la Tripoli, pentru rezolvarea situatiei, cat si cu patronul libian”, se precizeaza in cominicatul MAE.

Firma din Bucuresti, cea care a trimis muncitorii romani acolo, apare ca avand dosar penal inregistrat la DIICOT Bucuresti.

Pana in prezent, din intreg grupul de peste 51 de persoane, in Romania s-au intors doar trei muncitori, cei carora firma libiana nu apucase sa le ia pasapoartele.

Oamenii au completat doua declaratii, una catre Ministerul Muncii, cealalta catre cel de Externe, in care si-au spus povestea si au cerut ajutor.

Reprezentantii Ministerului de Externe precizeaza ca au avut discutii cu patronatul firmei, cu autoritatile din Libia, cu seful misiunii libiene si firma intermediara, insa nu au ajuns la nici un consens. Pentru moment cei 48 de romani ramasi in Libia sunt tot la mana patronilor libieni.

1 COMENTARIU

  1. Suntem intr-o tara condusa de incompetenti ,pe care nu-i intereseaza sa apere drepturile cetatenilor romani.Doar pt.asta i-am ales sa ne apere si reprezinte ,peste tot in lume .Dar nu o fac nemernicii ,isi lasa cetatenii onesti la mana hotilor din afara.SunTem ai nimanui fara nici un drept si nici un ajutor din partea alesilor ,care ne reprezinta in strainatate si sunt platiti cu bani grei ,tocmai pt.asta.Salariile lor uriase provin din banii publici,adica ai nostri………………..RUSINE AMBASADORI SI CONSULI AI ROMANIEI DIN LIBIA si din alte tari ,care nu va faceti datoria ,serviciul pt. care sunteti platiti.Ganditi-va dragi prieteni ca aceasta situatie dureza din iunie -2013 !!!!!!!!!!!!! Acusi se face un an si ei ce au facut? NIMIC !!!!!!!!!!!!!!!!

Comments are closed.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.