Ebola pare sa castige teren in afara Africii, ingrijorandu-ne, in fiecare zi, cu cate un caz nou de infectare fie pe continentul american, fie pe cel european. Inca o veste ingrijoratoare ne-a venit cu putin timp in urma, din SUA, acolo unde inca un asistent medical, al doilea, care a ingrijit un bolnav de febra hemoragica la un spital din Dallas, a contractat virusul ucigas.
Reprezentantii autoritatilor par sa nu aiba alta explicatie decat aceea ca angajatii imbolnaviti nu ar fi respectat intocmai procedurile de siguranta.
Cadrul medical din Texas a facut febra marti si a fost plasat in carantina. In urma cu cateva zile, un alt angajat al aceluiasi spital din Texas a fost diagnosticcat cu Ebola. Si acesta fusese implicat in ingrijirea barbatului liberian care a murit din cauza virusului ucigas, saptamana trecuta.
Acelasi lucru i s-a intamplat si asistentei din Spania, care a fost si ea infectata in timp ce acorda ingrijiri medicale unui misionar repatriat in Spania.
Cu alte cuvinte, masurile de maxima siguranta pe care autoritatile spun ca le-au luat pentru a preintampina infectarea unor persoane si posibilitatea raspandirii infectiei au punte slabe care starnesc o ingrijorare fireasca in randdul populatiei.
Si in Romania se fac pregatiri pentru lupta cu aceasta boala cumplita. Se cumpara echipamente, se pregatesc oameni şi se pun la punct proceduri.
18 persoane se afla in prezent sub supraveghere, dupa ce au venit din zone in care infectia cu Ebola face ravagii. Vor sta in spital, fiecare cate 21 de zile, cat este perioada de incubatie a bolii, pentru ca dupa aceasta perioada de carantina sa existe certitudinea ca nu au adus cu ele temutul virus.