INGRIJORARE MONDIALA: fenomene meteorologice extreme cu costuri enorme. Vezi cauza!

Avem motive serioase de ingrijorare privind schimbarile climatice pe Terra si costurile acestora.

Asta dupa ce studii aprofundate asupra partii est-siberiene a calotei arctice arata ca 50 de gigatone de gaz metan ar putea fi eliberate in atmosfera doar din aceasta parte a globului.

Ce ar insemna asta? O accelerare dramatica a incalzirii globale, tinand cont de faptul ca gazul metan este mult mai activ in privinta efectului de sera decat dioxidul de carbon, calcule in acest sens aratand ca ar fi de vreo 25 de ori mai potent, in privinta generarii efectului de sera.

Iar daca ne referim la daunele pe care le vor aduce emisiile de gaz metan din permafrostul ce se topeste in zona arctica est-siberiana, acestea ar atinge aproape de 70 de mii de miliarde de dolari, echivalentul economiei globale in 2012, potrivit unui studiu despre care informeaza Reuters.

Pe de alta parte, nu se stie su siguranta cat de mult gaz metan va fi eliberat si nici in ce perioada de timp. Exista insa evaluari ale costurilor la eliberarea in decurs de un deceniu a celor 50 de gigatone de gaz metan, dar se ia in c alcul si o eliberare mai rapida si una mai lenta. Costul de 60 de mii de miliarde de dolari este media acestor posibilitati.

„Nu vrem ca tot acest gaz metan sa fie eliberat rapid sau incet – nu vrem sa fie eliberat de loc. Insa daca lumea continua sa se incalzeasca, va fi eliberat. Este doar o chestiune de timp”, a explicat Gail Whiteman, de la Universiattea Erasmus din Rotterdam, care a participat la studiu.

Daca tot acest gaz metan va fi eliberat in atmosfera, data la care Pamantul se va incalzi in medie cu 2 grade Celsius se va reduce cu 15-35 de ani, amplificand fenomenele meteorologice extreme, precum inundatiile, seceta si furtunile, pe langa ridicarea nivelului marii si acidifierea oceanelor.

Studiul recent vine sa contrasteze cu discutiile care s-au purtat pana acum despre castigurile economice de care ar beneficia omenirea de pe urma importantelor rezerve de hidrocarburi concentrate in aceasta zona.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.