Home Internațional Laburiștii: Marea Britanie, mai săracă decât România

Laburiștii: Marea Britanie, mai săracă decât România

Partidul Laburist din Marea Britanie, aflat în poziție, a publicat o analiză care arată că nivelul de trai din Marea Britanie ar putea rămâne în urma celui din Polonia până în anul 2030 și, în cele din urmă, al Ungariei și al României.

Pentru a nu atinge acest nivel, Regatul trebuie să facă schimbări majore în politica economică.

Economia Marii Britanii a evitat la limită recesiunea la finalul lui 2022, dar se confruntă cu un 2023 greu, fiindcă efectele inflației de două cifre au afectat gospodăriile. Liderul laburist Keir Starmer a avertizat că țara ar putea fi în curând mai săracă decât unele state din Europa de Est.

Stabilindu-și liniile de luptă pentru următoarele alegeri naționale, așteptate în anul 2024, liderul laburist Keir Starmer a promis, săptămâna trecută, că se va asigura că Marea Britanie va avea cea mai rapidă creștere economică din G7, în mod susținut, în cazul în care va câștiga puterea.

Partidul Laburist a publicat o analiză care arată comparativ că nivelul de trai din Marea Britanie ar putea rămâne în urma celui din Polonia până în 2030 și, în cele din urmă, al Ungariei și României, dacă nu se fac schimbări în politica de la Londra.

Partidul a declarat că, pe baza unei creșteri medii anuale de 0,5% înregistrată între 2010 și 2021 în Marea Britanie, această cifră ar rămâne în urma PIB-ului pe cap de locuitor al Poloniei până în anul 2030, dacă Polonia și-ar menține creșterea medie anuală de 3,6%.

Comparația s-a bazat pe paritatea puterii de cumpărare, un indicator care ia în considerare ceea ce pot cumpăra banii în diferite teritorii și care, de regulă, arată diferențe mai mici decât în comparațiile neajustate.
Folosind aceeași analiză, partidul susține că până în anul 2040 Marea Britanie, dacă își va menține linia actuală, va fi cu 12.000 de dolari pe cap de locuitor în urma României și cu 8.000 de dolari pe cap de locuitor în urma Ungariei, cu condiția ca și acestea să rămână pe traiectoria lor actuală.

Exit mobile version