MESAJUL unui PROFESOR din FRANTA pentru ELEVII ROMANI

A urmat cursurile Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi, iar acum este profesor la un liceu de prestigiu din hexagon. Ana-Maria Constantin, doctorand la Universitatea din Poitiers (Franta) si la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, a postat pe Facebook o analiza comparativa asupra sistemelor de educatie din Franta si Romania. Iata ce scrie romanca:

”Nu stiu cati dintre voi ati vazut filmul ,,Liceenii”. Era o frantura din educatia care a disparut acum 25 de ani. S-au dus regulamentele scolare dure, s-au dus uniformele obligatorii si profii exigenti. Eu inca am mai prins cativa, in anii ’90, in fata carora imi mananc unghiile, ba mai ziceam si-un „Tatal nostru” de frica sa nu ma scoata la tabla.
 
Azi, profesorii se plang ca elevii nu mai invata, ca sunt mai bine imbracati ca ei, ca la scoala se face parada modei, atunci cand elevii catadicsesc sa vina la scoala. Dar nu va spun mai multe, pentru ca stiti si voi cam cu ce se mananca scoala romaneasca, cu milioane de absente si promovabilitate mediocra la Bacalaureat de cand s-au pus camere video care inhiba inspiratia.
 
Nici sa fii la catedra nu e mai bine, pentru ca rezultatele dezastruoase le sunt imputate profesorilor. Daca se chiuleste, e vina lor, ca nu stiu sa tina un curs care sa-i atraga, care sa le mentina interesul treaz, care sa-i tina la scoala si sa nu-i trimita pe strada sau prin baruri. Daca nu se invata e tot vina lor, a profesorilor.
 
Aceasta era situatia cand inca eram profesoara in tara. Acum lucrez din nou in invatamant, in Franta, la Lycée de La Rochelle.
 
Pentru ca, un liceu care se respecta are o reputatie. Reputatie care se construieste in ani si cu mult efort. Reputatia se face pe baza rezultatelor de mai sus, dar si prin absolventii sai. Absolventii trebuie sa continue studiile sau sa fie angajati. Pentru a ajunge la studii universitare sau angajatul ireprosabil, liceul nu se joaca cu regulile. Regulamentul este foarte dur si daca va povesteam de ,,Liceenii”, nu o faceam intamplator.
 
Toata lumea are uniforma. Uniforma este obligatorie. Obligatorie este si coafura fetelor, un coc micut, ca si barba permanent rasa a baietilor. Obligatorii sunt si pantofii negri cu toc de trei centimetri pentru fete. Balerinii nu sunt acceptati, cum nu sunt permise nici tocurile mai mari de trei centimetri. Cine nu se incadreaza este exclus de la cursuri sau mai bine zis, trimis acasa sa se schimbe. Daca ai reusit sa treci de prima selectie de la poarta, te poate trimite acasa orice profesor sau Consilierul Principal Educativ care raspunde de Viata Scolara. Si apoi, e problema ta daca ramai cu absente nejustificate. O sa regreti cu ocazia consiliilor clasei care se reunesc la fiecare sfarsit de semestru pentru a analiza situatia scolara si disciplinara a tuturor elevilor. Acolo, in sedinta, de fata cu toti profesorii si directorii, absentele, excluderile, abaterile disciplinare sunt tocate marunt. Daca exagerezi, poti fi sigur ca n-o sa ai o diploma pe care sa scrie Lycée de La Rochelle, ci o diploma oarecare, fara prea multa valoare.
 
Articolul integral pe CATCHY.RO
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.