MILIARDARUL SOROS despre un PLAN: „UE TREBUIE sa accepte 1 MILION de refugiati ANUAL”

Cunoscutul miliardar George Soros spune despre unele state europene, ca s-au „concentrat in mod egoist pe propriile interese” in criza emigrantilor.

Acesta afirma, intr-un articol publicat pe project-syndicate.org, ca Europa trebuie va trebui sa primeasca un milion de refugiati in fiecare an si ca normal ar fi ca guvernele statelor europene „ofere cate 15.000 de euro per solicitant de azil pentru primii doi ani”.
 
George Soros are si un plan pentru rezolvarea crizei refugiatilor.
 
Ce le sugereaza europenilor miliardarul Soros:
 
„In primul rand, UE trebuie sa accepte cel putin un milion de refugiati in fiecare an, in viitorul apropiat. Si, pentru a face asta, trebuie sa imparta povara in mod corect, un principiu pe care o majoritate calificata l-a stabilit in cele din urma.
 
Finantarea adecvata este esentiala. UE trebuie sa ofere cate 15.000 de euro per solicitant de azil pentru primii doi ani, astfel incat sa se poata asigura cazarea, ingrijirea medicala si costurile pentru educatie si pentru a face ca refugiatii sa fie mai usor de acceptat de catre statele membre. Poate mari aceste fonduri prin emiterea unor obligatiuni pe termen lung, folosindu-se de calificativul sau nepatat AAA pentru capacitatea de imprumut, care va veni cu avantajul oferirii unui stimulent fiscal justificat pentru economia europeana.
 
Este la fel de important sa permita atat statelor, cat si solicitantilor de azil sa-si exprime preferintele, apeland cat mai putin posibil la constrangere. Plasarea refugiatilor acolo unde vor ei sa mearga – si unde sunt doriti – este o conditie esentiala pentru succes.
 
In al doilea rand, UE trebuie sa conduca eforturile globale de a oferi finantare adecvata catre Liban, Iordania si Turcia pentru a sustine cele patru milioane de refugiati care locuiesc in prezent in aceste tari. Pana acum, doar o mica parte din fondurile necesare, chiar si pentru nevoile primare, a fost stransa. Daca sunt incluse si educatia, calificarea si alte nevoi esentiale, costurile anuale sunt de cel putin 5.000 de euro pe refugiat sau de 20 de miliarde de euro…
 
UE ar trebui sa isi asume un angajament anual fata de tarile din prima linie de cel putin 8-10 miliarde de euro, diferenta fiind acoperita de Statele Unite si restul lumii. Aceasta suma se poate adauga obligatiunilor pe termen lung emise pentru a sustine solicitantii de azil din Europa.
 
In al treilea rand, UE trebuie sa inceapa imediat construirea unei Agentii europene unice pentru azil si migratie si, in cele din urma, o Politie de frontiera comuna. Actuala carpeala realizata de 28 de sisteme separate de acordare a azilului nu functioneaza: este scumpa, ineficienta si produce mai ales rezultate nepotrivite atunci cand vine vorba de identificarea celor care se califica pentru azil. Noua agentie va simplifica treptat procedurile, stabilind reguli comune pentru angajare si antreprenoriat, precum si pentru beneficii constante. Si va dezvolta o politica eficienta si respectand drepturile pentru returnarea migrantilor care nu se califica pentru azil.
 
In al patrulea rand, rute sigure de calatorie trebuie sa fie stabilite pentru solicitantii de azil, incepand de la preluarea lor din Grecia sau Italia pana la tarile de destinatie. Acest pas este foarte urgent, pentru a diminua panica. Urmatorul pas logic este de a extinde aceste drumuri sigure catre regiunea din prima linie, astfel incat sa fie redus numarul de migranti care aleg periculoasa traversare a Mediteranei. Daca solicitantii de azil au o sansa rezonabila de a ajunge in cele din urma in Europa, exista o mai mare probabilitate ca ei sa ramana, de fapt, acolo unde se afla. Pentru aceasta, vor fi necesare negocieri cu tarile din prima linie, in cooperare cu Agentia ONU pentru Refugiati, pentru a stabili acolo centre de procesare, Turcia fiind o prioritate.
 
Aranjamentele operationale si financiare dezvoltate de UE ar trebui folosite pentru a stabili standarde globale pentru tratamentul solicitantilor de azil si migrantilor. Aceasta este a cincea piesa a unui plan cuprinzator.
 
In fine, pentru a primi si integra mai mult de un milion de refugiati si migranti in fiecare an, UE are nevoie sa-si mobilizeze sectorul privat, ONG-uri, grupuri religioase si companii, care sa se comporte ca niste sponsori. Pentru aceasta, nu va fi nevoie doar de o finantare suficienta, ci si de capacitatea umana si de IT pentru a face legatura dintre migranti si sponsori.
 

Exodul din Siria distrusa de razboi nu ar fi trebuit sa devina o criza. Nu a aparut peste noapte, era usor de prevazut si usor de administrat de catre Europa si comunitatea internationala. Prim-ministrul ungar Viktor Orban a pregatit un plan in sase puncte de a aborda criza. Dar acest plan, care pune pe locul doi drepturile umane ale refugiatilor si migrantilor, dupa securitatea granitelor, ameninta sa divizeze si sa distruga UE prin renuntarea la valorile pe care a fost construita si prin violarea legilor care ar trebui sa o guverneze. UE trebuie sa raspunda cu o politica europeana reala pentru azil, care sa puna capat panicii si inutilei suferinte umane”, a postat Soros pe project-syndicate.org.

 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.