In acest an, trei cratere imense au aparut in Siberia, dand naştere unor numeroase teorii privind cauza aparitiei acestora. Acum, dupa studii intense facute de oamenii de stiinta, s-a ajuns la concluzia ca explicatiile gasite in acest caz ar putea fi folosite si pentru a dezlega misterul „Triunghiului Bermudelor”, informeaza Daily Mail.
In luna iulie a acestui an, un crater urias, cu un diametru de 80 de metri si o adancime de 30 de metri, s-a format brusc in Peninsula Iamal (Siberia), intr-o provincie al carei nume se traduce prin sintagma „Capatul lumii”, determinandu-i pe oamenii de stiinta sa se deplaseze de urgenta in regiune pentru a cerceta fenomenul misterios.
Ulterior, alte doua cratere, cu adancimi de 15 metri, respectiv 4 metri au aparut in alte doua regiuni din Siberia.
Dupa studiile efectuate in zona, expertii rusi au ajuns la concluzia ca aceste cratere au fost provocate de explozii de gaze naturale, care au legatura ca fenomenul de incalzire globala.
„Craterul reprezinta cel mai probabil rezultatul acumularii unei presiuni excesive sub pamant, din cauza schimbarilor de temperatura din regiune”, a declarat Andrei Plekhanov, un reputat cercetator de la Centrul pentru studii arctice.
„Principalul element il reprezinta o eliberare de hidrati de metan (o substanta solida, un amestec de gheata si metan). S-a dovedit ca exista astfel de hidrati atat in subsolul peninsulei, cat si in straturile de la suprafata. Pot fi si alti factori. Fiecare din acest factor a contribuit la declansarea exploziei care a provocat aparitia craterului”, a explicat un alt cercetator, Vladimir Potapov.
El a explicat, de asemenea, ca cel mai mare crater este situat la intersectia dintre doua falii tectonice: „Peninsula Iamal este linistita din punct de vedere seismic, insa in aria craterului se pare ca au existat multiple miscari tectonice. Asta inseamna ca temperatura era mai inalta decat normal”.
Daily Mail noteaza ca, potrivit unor experti, explicatia formarii acestor cratere ar putea sta la baza dezlegarii misterului disparitiei vapoarelor si avioanelor in Triunghiul Bermudelor, potrivit mediafax.ro.
„Exista o teorie care leaga Triunghiul Bermudelor de hidratii de metan. Ei incep sa se descompuna, metanul din gheata transformandu-se in gaz. Totul se intampla ca intr-o reactie nucleara, producand cantitati uriase de gaze. Asta conduce la incalzirea apei oceanului, iar vasele se scufunda in aceste zone pline cu imense cantitati de gaze. De asemenea, aerul de la suprafata zcestor zone devine suprasaturat cu metan, provocand turbulente care pot cauza prabusirea avioanelor”, sustine cercetarorul rus Igor Ieltov, conducator al Institutul Trofimuk.
Vladimir Potapov a mentionat ca aceste teorii vor continua sa fie studiate. „Craterele sunt extrem de interesante din punct de vedere stiintific”, a mentionat acesta.