Home Internațional NASA: Fenomenul noptii cu doua luni

NASA: Fenomenul noptii cu doua luni

Vineri, asteroidul DA14 se va afla la 27.680 de km de suprafata Pamantului si va trece prin fata satelitilor geostationari si satelitilor GPS. Evenimentul a mai fost caracterizat drept noaptea in care pamantul va avea doua luni pe cer, deoarece asteroidul va reusi sa produca o lumina la fel de puternica precum cea a satelitului natural al pamantului.

Vineri, asteroidul DA14 se va afla la 27.680 de km de suprafata Pamantului „si va trece prin fata satelitilor geostationari si satelitilor GPS, dar nu exista nicio sansa ca asteroidul sa loveasca Pamantul si foarte putine sanse ca sa se ciocneasca cu un satelit”, a declarat NASA intr-un comunicat de presa din aceasta luna. Obiectul are un diametru de aproximativ jumatate din dimensiunea unui teren de fotbal (45 de metri).
„Apropierea sa fata de pamant este de-a dreptul un record”, a declarat Don Yeomans, un om de stiinta din cadrul Near Earth Object Program al Jet Propulsion Laboratory al NASA, pentru CNET. „De cand s-a inceput observarea regulata a cerului, in anii 1990, n-am mai vazut un obiect atat de mare, atat de aproape de Pamant”, a mai adaugat Don Yeomans.
NASA a adaugat ca asteroidul va fi mai luminos decat majoritatea obiectelor din cer, dar oamenii nu vor putea sa-l vada cu ochiul liber.
In 1908, un obiect cu o dimensiune similara cu cea a asteroidului DA14 „a explodat” in atmosfera Pamantului si a nivelat copacii de pe 2.125 de kilometri patrati din nordul Rusiei. Mai tarziu acest incident a fost numit „evenimentul Tunguska”, dupa raul Tunguska din nordul Rusiei.
Dar NASA a subliniat ca „apropierea de Pamant a asteroidului 2012 DA14, pe 15 februarie, nu este un motiv de ingrijorare”.
„Orbita sa este foarte bine cunoscuta. Stim exact unde va merge si ca nu va lovi Pamantul”, a spus agentia spatiala.

Exit mobile version