Home Internațional Noul Regulament Schengen, scris si negociat de Monica Macovei, intra in dezbaterea...

Noul Regulament Schengen, scris si negociat de Monica Macovei, intra in dezbaterea Parlamentului European

monica macovei

Granitele Romaniei, desi nu este membra a spatiului Schengen, vor fi pazite si protejate la acelasi nivel cu statele Schengen.

“Obiectivul meu principal a fost protejarea vietii si sigurantei cetatenilor”, a declarat Monica Macovei, raportor al Parlamentului European pentru modificarea Regulamentului Schengen.

Monica Macovei va sustine astazi, la Strasbourg, o conferinta de presa pe aceasta tema, la ora 14.30 (ora 15.30, ora Romaniei).

Noul Regulament Schengen introduce obligatia pentru statele membre de a verifica in bazele de date relevante fiecare persoana care intra sau iese din Uniunea Europeana, indiferent daca este sau nu cetatean UE.  Pentru aceste verificari vor fi folosite bazele de date Schengen (Sistemul de Informatii Schengen), EURODAC (formata din amprente), Europol, baza de date a Interpol privind documentele de calatorie furate si pierdute si alte baze de date europene, nationale si internationale.

Controalele sistematice vor fi obligatorii la toate tipurile de granite: terestre, maritime, aeriene. Statele UE care inca nu au capacitatea de a cumpara si pune in functiune echipamentele tehnice pentru scanarea rapida a actelor de identitate si verificarea lor in bazele de date, ceea ce ar putea incetini semnificativ fluxul de calatori, pot beneficia de o perioada de tranzitie de 6 luni, in care se pot efectua derogari de la regula controalelor sistematice la frontierele aeriene, si care se poate prelungi, in situatii exceptionale, cu 18 luni.

La frontierele terestre si maritime, tot cu scopul de a fluidiza traficul si numai pe perioade scurte, verificarea fiecarei persoane poate fi inlocuita cu verificari tintite, adica numai verificarea persoanelor fata de care exista informatii si suspiciuni.

“Comisia Europeana va aloca fonduri pentru ca statele membre ale Uniunii sa isi achizitioneze echipamente de verificare a documentelor de calatorie in bazele de date. Romania va beneficia de astfel de fonduri pentru toate aeroporturile din tara. Este important sa securizam granitele externe ale Uniunii Europene, pentru ca asa putem opri circulatia teroristilor, a armelor si a substantelor de distrugere in masa”, a declarat Monica Macovei.

Votul asupra Regulamentului Schengen urmeaza sa fie dat joi, 16 februarie 2017. Odata adoptat de Parlamentul European si de Consiliu, noul Regulament Schengen intra in vigoare in termen de 20 de zile de la publicarea in Gazeta Oficiala a Uniunii Europene si se aplica direct, nefiind necesara transpunerea acestuia in legislatia statelor membre.

Regulamentul Schengen face parte din Agenda europeana de securitate si vizeaza consolidarea controalelor la frontierele externe al UE, in scopul de a preveni orice amenintare la adresa securitatii interne si a ordinii publice a statelor membre.

Exit mobile version