RIO DE JANEIRO: Vezi cine este autorul celebrei statui a lui IISUS!

Este considerata una dintre minunile lumii moderne.

De celebra statuie a lui Iisus din Rio de Janeiro a auzit toata lumea, insa foarte putini stiu ca autorul chipului Mantuitorului este sculptorul galatean Gheorghe Leonida, scrie viata-libera.ro.
 
Provenit dintr-o familie care a dat numeroase personalitati (dintre care Eliza Leonida-Zamfirescu si Adela Leonida-Paul, surorile sale), Gheorghe Leonida s-a nascut la Galati, in 1892 (1893, dupa alte surse).

Cum tatal sau, ofiter de cariera, a fost nevoit sa plece din Galati, Gheorghe a absolvit liceul la Bucuresti, unde apoi a urmat Conservatorul de Arte Frumoase, sectia sculptura. Si-a facut debutul in 1915, la un salon national. Dupa ce a luptat in Primul Razboi Mondial, si-a continuat studiile de arta in Italia, timp de trei ani, iar operele sale au fost incununate cu mari premii la Roma (pentru lucrarea „Reveil”) si la Paris („Le Diable”).

In 1925, s-a mutat in capitala Frantei, unde Paul Landowsky tocmai primise comanda pentru statuia Cristo Redentor (Cristos Mantuitorul). Unanim recunoscut pentru expresivitatea chipurilor pe care le realiza, Gheorghe Leonida a fost angajat de Landowsky sa sculpteze capul monumentalei statui a lui Iisus. Inceputa in 1926, intreaga lucrare a fost finalizata in 1931 si a devenit in timp un adevarat simbol al Americii Latine.
 
Cu o inaltime totala de 38 de metri (numai capul are 3,75 metri) si o greutate de 1.145 de tone, Cristo Redentor este considerata una dintre minunile lumii moderne.
 
Revenit in tara, Gheorghe Leonida a continuat sa sculpteze, insa a murit la numai 49 de ani, in primavara lui 1942, cazand de pe acoperisul casei familiei sale din Bucuresti, in timp ce culegea flori de tei.

Regimul comunist i-a minimalizat opera, din cauza faptului ca Leonida a sculptat mai multe busturi ale membrilor Casei Regale, astfel ca faimoasa sa contributie la minunea din Rio a ramas uitata.

Lucrarile sale se afla in principal la Castelul Bran si la Muzeul National de Arta, dar pot fi admirate si la alte mari muzee bucurestene.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.