Politia informatica franceza avertizeaza asupra riscului unui „boom” al escrocheriilor on-line. Autoritatile au in vedere indeosebi ascensiunea unor grupari criminale organizate din Europa de est, si mai ales din Romania, „tara ce pare un veritabil centru nevralgic european al cibercriminalitatii”, noteaza cotidianul francez Le Figaro.
In Franta, de lupta impotriva retelelor care se ascund in spatele escrocheriilor in serie de pe internet este responsabil Oficiul central de combatere a criminalitatii legate de tehnologiile informatiei si comunicatiilor (OCLCTIC), din cadrul Directiei centrale a Politiei judiciare (PJ). Analizele acestuia au alimentat cel mai nou raport privind structura antimafia al DCPJ, obtinut de Le Figaro.
Astfel, potrivit serviciului de informatii si analize strategice privind crima organizata (Sirasco), unitate condusa de comisarul Dimitri Zoulas, „in ultimii ani grupuri de crima organizata incearca sa recruteze informaticieni victime ale concedierilor, dispusi sa-si puna competentele si cunostintele in slujba economiei cibercriminale”.
Flagelul escrocheriilor on-line este, potrivit expertilor din politia franceza, „susceptibil sa ia si mai mare amploare in anii care vin”. Politia judiciara franceza atrage atentia asupra „ascensiunii unor grupuri criminale organizate si structurate din Europa de est, indeosebi din Romania, tara ce pare un veritabil centru nevralgic european al criminalitatii”. Acolo, „grupuri de infractori specializate in trafic de stupefiante, de automobile sau de prostituate s-au orientat treptat catre cibercriminalitate, deosebit de rentabila si care prezinta cele mai mici riscuri in plan penal”.
De asemenea, potrivit ciberpolitistilor francezi, „in Africa de vest se dezvolta o veritabila cultura a escrocheriilor on-line in detrimentul unor victime occidentale”, avand, spun acestia, „numerosi complici in Franta (asa-zisele escrocherii «nigeriene»)”.
Persoanele fizice nu sunt insa singurele victime. Companiile tind sa devina tinte favorite. In acest context, politia judiciara a constatat ca „numarul ciberatacurilor a cunoscut o crestere puternica in 2010”. Nici anii 2011 si 2012 nu au fost scutiti de acest fenomen. „Toate firme private sunt de acum tinte ale hackerilor in special pentru obtinerea de date personale. Tehnicile de piraterie sunt din ce in ce mai sofisticate si sunt folosite intr-o tendinta de globalizare a fraudelor. Mai mult decat oricand, principalul mobil al cibercriminalitatii il constituie profitul”, dau asigurari analistii de la Sirasco.
„Vanzarea mai ales de date confidentiale si infrastructuri de atac (intre altele pentru difuzarea de spam-uri) constituie o veritabila piata globalizata”, mai constata acest serviciu, creat in 2009 in timpul administratiei lui Nicolas Sarkozy.
Ciberpolitistii francezi conchid ca „asistam progresiv la aparitia de paradisuri informatice unde cibercriminalii pot actiona netulburati”, dar remarca si o evolutie pozitiva: „Aratata cu degetul, Africa se doteaza treptat cu o legislatie adecvata”.