Scrisoare deschisa – CONTRIBUTII pentru PENSII de la ROMANII din STRAINATATE

In loc de taxa de 10 euro, ARI solicita posibilitatea de a plati retroactiv contributiile la pensii pentru romanii din strainatate. Iata textul scrisorii deschise adresate premierului Victor Ponta de catre Asociatia Romanilor din Italia.

“Domnule Prim Ministru,
 
Reprezentantii Asociatiei Romanilor din Italia cu sediul la Roma au analizat declaratia publica a Dumneavoastra referitoare la faptul ca o solutie de echilibrare a bugetului asigurarilor sociale ar fi accea ca fiecare roman din Diaspora sa plateasca 10 euro lunar.

Propunerea aceasta a produs un val de proteste in Diaspora. Consideram ca aceste proteste sunt indreptatite. Dar noi mergem dincolo de proteste si venim cu propuneri concrete.
 
Peste 4 milioane de romani au emigrat in masa din Romania catre tari din Uniunea Europeana, in principal catre Italia si Spania. Majoritatea au muncit mai intai ilegal sau neregular, pana la obtinerea unui permis de sedere si a unui contract de munca. Este un fapt incontestabil ca majoritatea covarsitoare a romanilor emigrati au in trecutul lor cel putin o perioada de munca „la negru”, unii dintre ei chiar intreaga perioada de sedere in strainatate. Inainte de a pleca, multi dintre cetatenii romani emigrati au muncit legal o perioada in Romania, au platit cativa ani contributiile de asigurari sociale, iar acum nu au sanse sa-si mai completeze echivalentul minim al anilor de contributie pentru a avea dreptul la pensie corespunzatoare efortului din perioada vietii active.

Conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), romanii din strainatate au trimis, in ultimii zece ani, peste 42 de miliarde de euro in tara.

Dupa izbucnirea crizei financiare, sumele transferate de Diaspora au inceput sa scada substantial. Astfel, in 2009, acestea s-au redus cu 34,8%, respectiv 4,3 miliarde de euro, fata de 6,6 miliarde de euro cu un an inainte. Banii trimisi acasa au continuat sa scada pana in 2012, cand s-a inregistrat o usoara revenire, insa trendul negativ s-a reluat in 2013.

Potrivit statisticilor din Italia (Raport Caritas Italiana „Romania. Immigrazione e lavoro in Italia”, iunie 2008), numarul romanilor era la inceputul anului 2008 de 1.016.000 persoane.

Acum, la inceputul anului 2015, se estimeaza ca peste 1,5 milioane de romani traiesc in Italia, din care o mare parte isi castiga existenta prin munca fara contract.

Tot potrivit ultimului raport Caritas, media de varsta a romanilor din Italia este de 33 de ani, profilul fiind  de populatie tanara, pana in 35-45 de ani, fara studii superioare, cu liceu, cu o calificare in constructii.

Un caz particular este reprezentat de romancele care au muncit si muncesc in casele italienilor, la menaj sau la ingrijirea copiilor si batranilor. Majoritatea covarsitoare a acestor femei a muncit si continua sa munceasca „la negru”.

In statisticile italiene sunt prezentate date care atesta faptul ca, din randul imigrantilor romani,  circa 600.000 de romani sunt platitori de contributii la sistemul public de asigurari din Italia. Restul sunt copii, imigranti fara ocupatie sau fara surse de venituri certe sau cunoscute.

Majoritatea  imigrantilor romani in Italia au in planurile de viitor, pe termen mediu sau lung, intoarcerea in Romania, unde au investit o buna parte din banii castigati in Italia. Problema este ca anii trec.  Acesti oameni, care se vor intoarce in Romania, vor avea nevoie de mijloace de subzistenta.

Avand in vedere ca majoritatea romanilor emigranti fac parte din patura foarte saraca a societatii, statul roman va fi obligat sa se ocupe si de ei atunci cand se vor intoarce, fiind obligat sa le asigure macar pensia sociala minima garantata si asistenta sanitara de baza.  Acest fapt va produce o presiune majora, suplimentara,  pe sistemul de asigurari sociale romanesc, fara o sursa asigurata de venituri bugetare, in compensare.
 
Asociatia Romanilor din Italia, bazandu-se pe semnalele din comunitatea romaneasca, propune deschiderea dialogului intre reprezentantii Diasporei  si autoritatile de resort, din cadrul Guvernului Romaniei, cu scopul declarat de identificarea solutiilor pentru asigurarea unui cadru legal si facil pentru plata curenta si retroactiva a  contributiei de asigurari sociale de stat, in Romania.

La aceasta data, daca intr-o anumita perioada de timp o persoana nu s-a aflat intr-o situatie prevazuta de lege pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale de stat, asa cum este cazul romanilor din Diaspora, plata retroactiva a acesteia NU este posibila, pentru ca, potrivit informatiilor puse la dispozitie de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV), NU are niciun temei legal.

Mai atentionam ca o mare piedica in asigurarea unor resurse pentru bugetul de stat al Romaniei, in sensul propus de Premierul Victor Ponta, referitor la cei 10 euro, e determinata de birocratia excesiva care impune, pentru cetatenii care vor sa se asigure in sistemul public de pensii romanesc, incheierea unui contract de asigurare sociala.

Acest contract este acceptat doar daca  se incheie – in forma scrisa – intre persoana interesata si casa teritoriala de pensii competenta, iar acesta  produce efecte incepand cu data la care este inregistrat la casa de pensii. Prevederile referitoare la acest aspect pot fi gasite in alineatul 2 al articolului 6 si in articolul 12 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (cu modificarile si completarile ulterioare).
 
Mai mult, Domnul Premier V. Ponta,  trebuia sa fie informat, inainte de a iesi public cu propunerea inpozitarii cu 10 euro a veniturilor romanilor din Diaspora, ca deschide Cutia PANDOREI FISCALE deoarece, pentru a fi legale aceste contributii, trebuie respectate formele excesiv de birocratice si coercitive impuse de Ministerul de Finante.

Astfel cca 2,5 milioane de romani aflati la mii de kilometri de tara, trebuie sa-si piarda timpul, banii si nervii, pentru a  se supune unor dispozitii aberante privind declararea veniturilor care reprezinta baza lunara de calcul a contributiilor de asigurari sociale (pensii) care se realizeaza prin depunerea la organul fiscal de domiciliu a unei Declaratii privind venitul asigurat la sistemul public de pensii (formularul 600, introdus prin Ordinul ANAF nr. 874/2012).

Pentru astfel de anomalii sociale au parasit romanii tara!

Multi romani emigranti nu sunt angajati legal, in acest moment, in Italia. Atat ei cat si cei care au muncit in trecut multi ani fara contract, ar dori sa poata plati retroactiv contributii pentru pensie, echivalet anilor pierduti.

Cu toate diligentele facute de catre Asociatia Romanilor din Italia incepand cu anul 2009, in sensul reglementarii situatiei de mai sus, guvernantii Romaniei au tratat cu indiferenta aceasta problema de importanta sociala majora, cat si resursa de cateva sute de milioane de euro care putea fi obtinuta anual la bugetul romanesc de asigurari sociale!
Guvernele statului roman, in aceasta perioada de criza, ar fi putut acumula sume imense de bani din Italia.

De exemplu, daca doar 500.000 de muncitori romani ar plati pentru o perioada de 15 ani o suma de 100 € lunar, 15 x 12 x 100 x 500000 = 9.000.000.000 euro – 9 MILIARDE DE EURO!

Majoritatea romanilor din Diaspora italiana doresc sa-si regularizeze situatia privind asigurarile sociale in ROMANIA, in speranta ca  vor avea garantia elementara a unei pensii la varsta la care nu vor mai putea munci.

In final punem o intrebare: statul roman, prin guvernantii sai, doreste cu adevarat  sa-si  acopere o parte din deficitul bugetului national de asigurari prin contributia milioanelor de romani, muncitori emigrati,  sau inventeaza alte motive birocratice de  culpabilizare fara vina a cetatenilor, pentru consolidarea armatei agresoare de birocrati, slujbasi ai statului,  care utilizeaza fiscalitatea din Romania ca pe o arma de distrugere a economiei si a natiunii romane?

Daca propunerile noastre sunt agreate de catre dumneavoastra, va stam la dispozitie cu specialistii nostri, pentru un dialog constructiv si creator, in interesul romanilor de pretutindeni.”
 
Roma, 4 februarie 2015
 
Eugen Terteleac, Presedinte AsociatIa Romanilor din Italia

4 COMENTARII

  1. domnilor guvernanti faceti ceva cu tara faceti sa nu mai plece romani din tara faceti invers sa vin straini la noi.si faceti dreptate in tara nu8 cand vin alegirile atunci faceti ce va cuvine.va multumesc

Comments are closed.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.