WikiLeaks: Guvernele isi spioneaza cetatenii prin telefoanele mobile, e-mail si Internet

WikiLeaks a anuntat ca si-a reluat activitatea, suspendata in octombrie din cauza lipsei de fonduri, cu publicarea unor documente care arata cum guvernele isi spioneaza propriii cetateni gratie unor tehnologii furnizate de industriile specializate in supraveghere.

In cadrul unei conferinte de presa, fondatorul site-ului Julian Assange a lansat publicarea a sute de documente provenind de la 160 de companii din 25 de tari, specializate in supravegherea si interceptarea telecomunicatiilor.
Acestea arata cum aceste sisteme permit guvernelor sa supravegheze persoanele prin telefoanele mobile, conturile de e-mail si urmele lasate pe Internet.
„Publicam astazi peste 287 de dosare care arata realitatea unei industrii de supraveghere la scara mare – o industrie care vinde echipamente atat democratiilor, cat si dictaturilor pentru a spiona populatii intregi”, a declarat fondatorul WikiLeaks la Londra.
In paralel, site-ul Owni.fr a dezvaluit in parteneriat cu WikiLeaks aproximativ 1.100 de documente provenind de la companii, intre care o firma franceza, Amesys, care a facut afaceri cu regimul fostului lider libian Muammar Kadhafi.
E-mailurile a sapte opozanti libieni in exil, care locuiesc in Marea Britanie sau Statele Unite, au fost spionate in aceste tari prin sistemul de interceptare si supraveghere vandut Libiei de Amesys, potrivit acestui site.
Documentele publicate de WikiLeaks includ manuale de supraveghere vandute in trecut regimurilor autoritare din lumea araba cum ar fi Siria, Libia, Tunisia si Egipt.
Potrivit lui Julian Assange, industria de supraveghere si interceptare a comunicatiilor a trecut de la un cerc restrans de clienti din domeniul serviciilor de informatii, cum ar fi agentiile de informatii americane sau britanice, la o retea mondiala.
Expertii care au lucrat cu WikiLeaks in vederea publicarii documentelor, au cerut o reglementare a acestor tehnologii. „Guvernele occidentale nu pot ramane inactive cand acest tip de tehnologie este vandut”, a subliniat Eric King, de la organizatia neguvernamentala Privacy International.
Julian Assange se afla in prezent in arest la domiciliu in Marea Britanie, in asteptarea apelului formulat impotriva deciziei de extradare in Suedia unde trebuie sa raspunda acuzatiei de agresiune sexuala. Tribunalul va decide la 5 decembrie daca va primi apelul.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.