Home Politica ABANDONUL ȘCOLAR, una dintre marile probleme nerezolvate ale județului Botoșani

ABANDONUL ȘCOLAR, una dintre marile probleme nerezolvate ale județului Botoșani

Soluționarea problematicii reducerii fenomenelor absenteismului și prevenirii abandonului școlar se lasă, din păcate, îndelung așteptată, în condițiile în care România este țara cel mai mare număr de analfabeți din Europa, iar 6% dintre români nu știu carte.

Cauzele cel mai des întâlnite pentru care abandonul școlar persistă în rândul elevilor, recunoscute de oficialii Ministerului Educației Naționale, sunt situația materială precară, divorțul, dezinteresul părinților, implicarea și responsabilizarea elevilor în treburile gospodărești în detrimentul activităților educative.

Potrivit Anuarului Statistic al României din 2016, realizat de Institutul Național de Statistică, în anul școlar 2014-2015, la nivel național, rata abandonului școlar în învățământul primar și gimnazial a fost de 2,0% (1,8% în învățământul primar și 2,1% în învățământul gimnazial). Cea mai mare valoare a ratei abandonului s-a înregistrat în învățământul postliceal și de maiștri, respectiv 10,7%, iar la nivelul învățământului liceal și profesional, a fost de 3,5%. Pentru anul 2016, conform datelor din Sistemul Informatic Integrat al învățământului din România (SIIIR), rata abandonului școlar, la nivel național, este de 0,13%. În județul Botoșani, rata abandonului școlar este de 1,8%.

Conducerea MEN a comunicat și intențiile avute în vederea adoptării măsurilor de rezolvare a situației abandonului școlar. Guvernanții susțin că vor să reducă sărăcia în comunitățile marginalizate, prin punerea în centrul lor a copilului și a nevoilor sale și înlăturarea obstacolelor care îl împiedică să meargă la școală (servicii destinate copilului și familiei), precum și transformarea mediului școlar într-unul prietenos, capabil să atragă și să mențină copilul (activități destinate școlii și cadrelor didactice).

„Din nefericire, între ceea ce spun responsabilii din Ministerul Educației Naționale și ceea ce se întâmplă în realitate este o diferență ca de la cer la pământ! Oficialii guvernului PSD vorbesc mult, dar fac în continuare foarte puțin! Doar o viitoare guvernare liberală va reuși să pună cu adevărat preț pe viitorul tinerei generații, în așa fel încât tinerii noștri să aibă condițiile optime pentru a învăța și apoi să rămână în țară”, a spus senatorul liberal Costel Șoptică.

Exit mobile version