Home Politica ADEVAR si NEADEVAR in DECLARATIILE lui VICTOR PONTA si ale lui KLAUS...

ADEVAR si NEADEVAR in DECLARATIILE lui VICTOR PONTA si ale lui KLAUS IOHANNIS. VEZI analiza

In urma dezbaterii desfasurate marti seara intre cei doi contracandidati la alegerile prezidentiale, Klaus Iohannis, respectiv Victor Ponta, Gandul.info si Factual.ro (un site de verificare a gradului de adevar din declaratiile publice), au analizat afirmatiile celor doi.

Astfel, in urma analizei, s-a dovedit inca o data ca minciuna pesedista e la ea acasa, aceasta fiind clar principala caracteristica a candidatului Victor Ponta. Uzand de calitatea sa de prim- ministru, acesta a incercat sa il atace pe Klaus Iohannis, venind cu tot felul de afirmatii si cifre care nu au nicio legatura cu realitatea. Vorba multa, fara fapte si atitudinea de om de scandal a fost ridicata la rang de cinste de catre Victor Ponta, insa analiza pertinenta facuta de Gandul.info si Factual.ro au indicat clar faptul ca PSD continua sa minta poporul.
 
Din cele noua declaratii ale lui Victor Ponta, pe temele principale propuse, patru au fost false, una partial falsa si o alta partial adevarata, in timp ce numai doua au fost adevarate.
 
Spre deosebire de acesta, candidatul ACL Klaus Iohannis a venit cu date clare, concise si corecte, opt din cele noua declaratii fiind adevarate, iar una nici adevarata, nici falsa.
 
VICTOR PONTA:
 
“Conform recomandarilor Comisiei de la Venetia, orice schimbare a legilor electorale in timpul jocului este considerata incalcare a legii”
 
FALS:Invocarea neconstitutionalitatii modificarii “regulilor in timpul jocului”, desi legitima, trebuie privita in context. Cand se invoca faptul ca legislatia electorala nu poate fi schimbata cu mai putin de un an inainte de alegeri, se ia calcul Decizia 334/2014 a Curtii Constitutionale cu privire la obiectia de neconstitutionalitate a dispoztiilor Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.
 
„China este al treilea partener comercial al Germaniei – 140 miliarde de euro schimburi comerciale”
 
FALS:Conform Biroului Federal de Statistica din Germania, China este al cincilea partener comercial al Germaniei
 
„Toti romanii vor putea sa voteze”
 
FALS:In strainatate sunt estimati a trai peste 3 milioane de romani. MAE, cu resursele aflate la dispozitie in acest moment nu va putea asigura ca pe 16 noiembrie se va vota in strainatate de catre toti romanii care vor sa-si exprime votul. In acest moment, daca luam doar sectiile existente(presupunand ca la toate va fi suplimentat numarul de cabine de vot pana la 7) ajungem la urmatorul calcul: 249 (sectii de votare)x 840 minute(14 ore de vot)x(7 cabine)/2 minute(presupunand ca votantii sunt foarte rapizi si voteaza in fiecare ora, cate 2 minute fiecare)= 732.000 votanti
 
„In Germania nu se pot organiza mai mult de 5 sectii de votare, pentru ca autoritatile germane nu dau voie sa fie sectii de votare decat la ambasade si consulate”
 
FALS: Daca in cladirea unei scoli pot fi doua sectii de votare conform Legii 370/2004, pot fi doua si in cladirea unei ambasade
 
„Nu stiti. 2,6 miliarde de lei fiecare punct de TVA. E in regula, oamenii trebuie sa stie”
 
Partial FALS:Daca ne uitam pe executia bugetara pe anul trecut, un punct de TVA reprezinta, in colectarea pe anul 2013, 2,2 miliarde de lei. In acelasi timp, este dificil de estimat exact cat reprezinta un punct de TVA, pentru ca evaziunea fiscala in acest domeniu este estimata la 16,2% din PIB si reducerea sau cresterea cu un punct procentual ar putea semnifica fie o colectare imbunatatita, fie o evaziune mai mare.
 
„Pentru urmarire penala nu e nevoie de incuviintarea Parlamentului”
 
Partial ADEVARAT:Conform art.72(2) din Constitutie, “Deputatii si senatorii pot fi urmariti si trimisi in judecata penala pentru fapte care nu au legatura cu voturile sau cu opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului, dar nu pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati fara incuviintarea Camerei din care fac parte, dupa ascultarea lor. Urmarirea si trimiterea in judecata penala se pot face numai de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie”. De asemenea, pentru fostii ministri este necesara incuviintarea pentru urmarire penala. In conformitate cu dispozitiile art. 109, alin.2 din Constitutia Romaniei si art. 12 si 19 din legea nr. 115/1999 republicata, privind responsabilitatea ministeriala, precum si ale Deciziei Curtii Constitutionale nr.270/2008, Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie solicit Presedintelui Romaniei declansarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale
 
„Domnul Iohannis vorbea de ridicarea imunitatii; pentru parlamentari exista imunitate pentru arestarea preventiva”
 
Partial ADEVARAT:Deputatii si senatorii pot fi urmariti si trimisi in judecata penala pentru fapte care nu au legatura cu voturile sau cu opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului, dar nu pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati fara incuviintarea Camerei din care fac parte, dupa ascultarea lor. Umarirea si trimiterea in judecata penala se pot face numai de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie
 
„A fost acelasi numar de sectii, ce s-a schimbat a fost sistemul antifrauda”
 
ADEVARAT:Afirmatia este corecta, au fost 294 de sectii
 
„Am alocat astazi sumele necesare pentru dotarea sectiilor”
 
ADEVARAT:Adevarat conform comunicatului de presa remis de Ministerul Afacerilor Externe http:/www.mae.ro/node/29508
 
 
KLAUS IOHANNIS:
 
 
„Curtea Constitutionala a Romaniei a stabilit ca pensiile nu pot fi taiate – nu a taiat nimeni pensiile”
 
ADEVARAT:Este vorba de Decizia 862/2011 a CCR, – Constitutia Romaniei prevede, in mod expres, la art. 47, alin.(2) dreptul la pensie, ca drept fundamental. Textul constitutional nu califica dreptul la pensie doar din perspectiva unui interes patrimonial al persoanei, ci consacrand in mod expres dreptul la pensie ca un drept fundamental, impune statului obligatii constitutionale suplimentare, astfel incat sa se asigure un nivel de ocrotire al acestui drept-
 
„Guvernul este obligat sa faca acest lucru (cresterea pensiilor – n.r.)”
 
ADEVARAT:Indexarea pensiilor este prevazuta de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii
 
„Nu presedintele abroga legi(legat de abrogarea cresterilor salariale, pensiilor etc.”)
 
ADEVARAT:O lege poate fi abrogata numai prin alta lege noua (act al Parlamentului) sau printr-o ordonanta (noua) (act al Guvernului); un articol de lege mai poate fi abrogat si printr-o decizie a Curtii Constitutionale.
 
„Avem un Guvern care a bagat tara in recesiune tehnica”
 
ADEVARAT:Conform datelor Eurostat, Romania a avut doua trimestre consecutive de scadere a PIB(trimestrele I si II din 2004), ceea ce conform standardelor europene ne plaseaza in recesiune tehnica.
 
„Aceste lucruri (probleme la vot n.r.) s-au intamplat si alti ani, trebuia sa le prevedeti”
 
ADEVARAT:Guvernul ar fi putut estima un numar suficient de sectii de votare in strainatate pentru ca, in conformitate cu art.32(2) din Legea 370/2004, – Ministerul Afacerilor Externe comunica Biroului Electoral Central numarul estimat de buletine de vot necesare pentru sectiile de votare din strainatate-. Ori MAE a transmis catre BEC un numar estimat de 600.000 buletine de vot (adresa). Nu exista un document care sa arate cum anume a estimat MAE acest necesar, insa iata ce prevede Hotararea nr.4/2008 a Autoritatii Electorale Permanente: – Art.6(2) se recomanda asigurarea unei cabine de vot pentru fiecare 300 de alegatori arondati la o sectie de votare, ori calcularea numarului de cabine de vot necesare dupa urmatoarea formula: Ncv= Asv x Tmv/Tv, unde Ncv= necesar cabine de vot, Asv= numar alegatori arondati la o sectie de votare, Tmv= timp mediu de votare pentru un alegator(cca 2-3 min), Tv= perioada de timp legala pentru votare(14 ore)
 
„Dumneavoastra ati spus sa pregateasca portofelul”
 
ADEVARAT:In timpul unei vizite la Torino, Victor Ponta i-a spus unui roman: – Daca veniti acasa, atunci pregatiti-va portofelul pentru ca oamenii care nu mai lucreaza acolo vor fi in somaj, sigur ca da, si, daca, Doamne fereste, statul roman pierde procesul, o sa platim toti- a mai spus Victor Ponta
 
„Dumneavoastra, in calitatea dumneavoastra de prim – ministru, raspundeati de buna organizare a alegerilor”
 
ADEVARAT:Conform legii 340.2004, executia este data Guvernului, in timp ce deciziile sunt la BEC; si AEP are atributii; la fel de adevarat e faptul ca Victor Ponta l-a delegat pe Gabriel Oprea.
 
„Presedintele se bucura de imunitate. Ca Presedinte voi solicita comisiei pentru revizuire sa renuntam la imunitatea totala a Presedintelui”
 
ADEVARAT:Conform art.84, alin 2 din Constitutie, Presedintele Romaniei se bucura de imunitate.
 
„Eu garantez ca nu se vor taia pensii cat voi fi eu Presedintele Romaniei”
 
NICI ADEVARAT, NICI FALS:Presedintele nu poate garanta implementarea unei politici publice propuse de Guvernul Romaniei. Presedintele poate consulta Guvernul (art.86,), participa la sedintele Guvernului (art.87) si poate adresa mesaje Parlamentului (art. 88) conform Constitutiei Romaniei. 
 
  DEPARTAMENTUL DE COMUNICARE AL ACL BOTOSANI
 

Exit mobile version