Home Politica ANDREI DOLINEASCHI: Eu zic ca functioneaza colaborarea cu liberalii (interviu) – partea...

ANDREI DOLINEASCHI: Eu zic ca functioneaza colaborarea cu liberalii (interviu) – partea a II-a

andrei dolineaschi - presedinte psd botosani

In partea a doua a interviului, presedintele PSD Botosani Andrei Dolineaschi a vorbit despre colaborarea partidului cu aliatii din USL, coabitarea cu Traian Basescu, numirea lui Ovidiu Portariuc in functia de presedinte executiv si despre referendum.

Reporterul: La Congresul National PSD, discursul lui Victor Ponta, in care spunea, printre altele, ca la alegerile europarlamentare social-democratii vor candida pe liste separate, a fost perceput ca un semnal de lupta cu aliatii din USL. Si acest lucru s-a vazut imediat. Primarul de la Valcea, care a candidat din partea PNL, a fost arestat, neintelegerile intre copresedintii USL, atacurile lui Rosca Stanescu la adresa PSD, zvonurile privind o remaniere guvernamentala in care sunt trecuti pe lista patru ministri liberali si doar un singur ministru social-democrat, si lista poate continua.

Andrei Dolineaschi: Vreau sa spun pentru inceput ca toate acestea sunt de fapt barfe politice. Fiindca la nivelul Parlamentului European exista „familii politice”, in acest caz noi, social-democratii, nu putem candida impreuna cu liberalii. Noi candidam pentru grupul socialistilor europeni, liberalii pentru grupul liberalilor si democratilor europeni. Tot, in cadrul Parlamentului European, mai exista grupul popularilor, al verzilor, al nationalistilor. Asa ca discursul lui Victor Ponta a fost unul de unitate, confirmand inca o data ca singurul candidat pentru presedintia Romaniei din partea USL va fi Crin Antonescu. Intr-adevar, in cadrul uniunii au mai fost probleme atat la nivel local, cat si la nivel national. Dar incercam sa le rezolvam.

 

Reporterul: Dar au fost proiecte ale premierului Ponta care au fost respinse de liberali.

Andrei Dolineaschi: Asa este. Dar aici divergentele apar fiindca sunt doua partide total diferite. Noi suntem de stanga si lucram intr-un fel, iar liberalii, fiind de dreapta, au si ei la randul lor alte solutii diferite de ale noastre.

 

Reporterul: S-a observat ca, mai degraba, premierul Victor Ponta colaboreaza mult mai bine cu presedintele Traian Basescu, decat cu aliatii din USL.

Andrei Dolineaschi: Nu este colaborare cu Traian Basescu. Este o coabitare intre doua institutii de stat.

 

Reporterul: Dar aceasta coabitare chiar functioneaza foarte bine. In schimb, colaborarea cu liberalii a fost, mai ales in ultima vreme, foarte tensionata.

Andrei Dolineaschi: Eu zic ca functioneaza colaborarea cu liberalii. Se pun, de comun acord, pe ordinea de zi, proiecte de interes national, se convin asupra lor. Chiar lucram impreuna.

 

Reporterul: Atunci de ce PNL a respins propunerea lui Victor Ponta de a numi la sefia DNA pe Codruta Kovesi, care, cum spune lumea politica, vine din partea lui Traian Basescu?

Andrei Dolineaschi: Acolo nu a fost o discutie politica. Nu s-a discutat nici in USL, nici in alta parte. Trebuiau facute numirile la Parchetul General si DNA, iar propunerile lui Victor Ponta au fost agreate si de membrii CSM. Au fost si alte propuneri, dar CSM le-a respins. In concluzie, pe aceasta tema nu au avut loc discutii politice si a fost doar atributul ministrului justitiei. Colaborarea intre Victor Ponta si Traian Basescu este doar o coabitare institutionala intre prim-ministru si presedinte. Asa cum este o coabitare intre presedintele tarii, Traian Basescu, si presedintele Senatului, Crin Antonescu. Multe legi care au ajuns pe masa presedintelui Traian Basescu poarta semnatura lui Crin Antonescu. Si nu am vazut pana acum legi respinse de Traian Basescu doar pentru ca poarta semnatura lui Crin Antonescu. Deci exista aceasta relatie institutionala cu care a trebuit sa venim si in fata Uniunii Europene pentru a nu mai provoca alte critici la adresa tarii noastre. Acum exista o relatie corecta si normala intre Parlament si Guvern, intre Parlament si Presedintie, intre Guvern si Presedintie.

 

Reporterul: Dar pe plan local USL nu mai functioneaza. Asta s-a putut vedea in ultimele doua sedinte de consiliu local, unde primarul Portariuc nu a primit votul liberalilor pentru a pune un director adjunct la Politia Locala.

Andrei Dolineaschi: Probabil trebuie urmata calea dialogului pentru se putea ajunge la un consens. Dar cred se va rezolva pana la urma si aceasta problema.

 

Reporterul: Cum colaborati cu presedintele executiv al PSD Botosani, Ovidiu Portariuc?

Andrei Dolineaschi: Colaborarea cu Ovidiu Portariuc este una foarte buna.

 

Reporterul: Se vorbeste ca, la Conferinta Judeteana a PSD Botosani, numirea lui Ovidiu Portariuc ca presedinte executiv a fost oarecum impusa.

Andrei Dolineaschi: Nu a existat asa ceva. Iar alte propuneri pentru aceeasi functie nu au mai existat. Fiind un atribut al presedintelui de organizatie judeteana de a propune, am venit cu aceasta solutie pentru functia de presedinte executiv. Iar decizia s-a luat in urma unui vot la Conferinta Judeteana.

 

„Daca un primar este ales cu 30% din voturi, atunci este normal sa vina si o lege care sa poata completa acest lucru. Adica sa fie schimbat cu 30% la suta”

 

Reporterul: S-a schimbat Legea referendumului. Prin modificarea pragului de prezenta la vot de la 50% la 30% nu mai este un vot reprezentativ. Se va ajunge ca un sfert din populatia tarii sa hotarasca pentru toti locuitorii, ceea ce nu cred ca este corect. In plus, loveste si in primarii USL, care pot fi schimbati mult mai usor. Si chiar au existat voci in acest sens din interiorul uniunii.

Andrei Dolineaschi: Daca este sa ne legam de firul logic al evenimentelor ar trebuie respectata logica. Asa cum se stie si PDL a dat o lege in care primarul este ales cu majoritatea voturilor fara a exista acel prag de 50%. In aceste conditii, daca un primar este ales cu 30% din voturi, atunci este normal sa vina si o lege care sa poata completa acest lucru. Adica sa fie schimbat cu 30% la suta. Pentru ca nu este logic ca un primar sa fie votat cu 30% la suta si apoi, printr-un referendum, sa fie schimbat cu 50% plus unu din voturi.

 

Reporterul: Dar aceasta lege se aplica si in cazul schimbarii Constitutiei Romaniei. Se va ajunge ca un sfert din romanii cu drept de vot sa schimbe Constitutia. Atunci unde mai este acea reprezentantivitate?

Andrei Dolineaschi: Votul nu este imperativ in Romania. Si in aceste conditii nu poti sa faci un vot imperativ pentru referendum, iar la celelalte alegeri lasi la latitudinea alegatorului. De aceea s-a vrut sa se ajunga la o uniformizare la ceea ce inseamna vot.

 

Reporterul: Ati propus un proiect de lege pentru stoparea migratiei politice. Schimbarea unui parlamentar prin metoda referendumului nu este  costisitoare? Nu exista o varianta mai „ieftina”?

Andrei Dolineaschi: Nu exista o alta varianta mai putin costisitoare. Aceasta initiativa am facut-o din 2012, cand ne-am confruntat cu cea mai mare migratie politica din randul parlamentarilor, care au schimbat majoritati deoparte si de alta. Acest lucru a dus si la crize politice profunde in urma carora cetatenii au avut de suferit. Proiectul de lege respecta cadrul legislativ si constitutional, a primit avizul pozitiv din partea consiliului legislativ si este singura solutie pentru a stopa migratia politica. Automat se va schimba si legea electorala, care sa prevada si acest lucru.

Exit mobile version