Parlamentarul liberal face apel la calm, rațiune și bună înțelegere pe scena politică, mai ales în aceste zile de doliu național.
„Opinia publică a asistat, oarecum mirată, la contrele dintre anumiți reprezentanți ai scenei politice, la o serie incredibilă de disensiuni mai dificil de înțeles, care au fost aproape de a degenera în violențe fizice. Ultima scenă, petrecută săptămâna trecută chiar în plenul Camerei Deputaților, a fost desprinsă parcă dintr-un film ieftin, iar comentariile sunt efectiv de prisos…Cu atât mai trist și regretabil este însă faptul că protagoniștii acestor acte de violență de limbaj, cel puțin a celor apărute în spațiul public, sunt personaje care fac parte din partidul de guvernământ!…
Oamenii de bună credință ai acestei țări s-ar putea întreba, văzând astfel de întâmplări neplăcute cu politicieni în rol de protagoniști, dacă acest comportament al oamenilor de pe eșichierul politic și public este unul demn de România europeană a anului 2017. Evident, un asemenea semn de întrebare este retoric și nu comportă neapărat un răspuns mulțumitor pentru spectatorii unor asemenea scene de circ, mai ales când acestea au loc în plenul Parlamentului…
Incidentele respective au dus la lansarea ideii conform căreia ar fi nevoie de un cod de conduită morală în mediul politic, o ipoteză cu caracter neobligatoriu, un fel de chemare la calm și comunicare interpartinică decentă. Consider că nu este nevoie de legi, nici scrise, nici nescrise, pentru ca persoanele care ocupă funcții politice, fie acestea alese sau numite, să dea dovadă de maniere civilizate, corespunzătoare funcțiilor deținute în stat. Nu sunt adeptul unui act normativ specific care să impună parlamentarilor, primarilor, miniștrilor, o anumită purtare, la locul de muncă, în societate, sau în familie! Până la urmă, este vorba de educația fiecăruia în parte, de cei „șapte ani de acasă”, aproape uitați, din păcate în ultima perioadă, dar și de felul nostru de a fi!
Nu îmi pot imagina că românii au votat un anumit parlamentar sau primar pentru a avea o comportare nedemnă de statutul său! Dimpotrivă! Sunt convins că oamenii și-au votat reprezentanții în Parlament și pentru anumite criterii morale, de conduită, etică și integritate, mai ales pe fondul cotei de încredere din ce în ce mai scăzute față de politică, în general, și de Legislativ, în special!
În aceste condiții, sunt sigur că românii nu au nicio plăcere să vadă scandaluri între decidenții politici, nici în Parlament, nici în studiourile televiziunilor, nici pe stradă! Violența, din nefericire, are o pondere consistentă în toate sferele de activitate ale acestei Românii europene a secolului XXI! Iar acest flagel, iată, nu ocolește nici mediul politic!
Așadar, fac un apel la calm, rațiune și bună înțelegere! Toți cei implicați în viața politică, indiferent de nivel, trebuie să înțeleagă că oamenii îi consideră exemple de urmat, iar orice fel de derapaj de la o imagine apropiată de ireproșabil duce iremediabil la pierderea definitivă a încrederii în clasa politică!”, a declarat senatorul PNL, Costel Șoptică.