Home Politica COSTEL SOPTICA, senator PNL: „Viitorul Guvern trebuie sa prezinte romanilor o strategie...

COSTEL SOPTICA, senator PNL: „Viitorul Guvern trebuie sa prezinte romanilor o strategie concreta pentru cresterea natalitatii”

Costel Soptica - senator PNL Botosani

Senatorul liberal Costel Soptica a abordat recent o problema spinoasa pentru populatia judetului Botosani, respectiv cea a scaderii natalitatii. In acest sens, liderul PNL Botosani a adresat o interpelare parlamentara ministrului Muncii si Justitiei Sociale, Lia-Olguta Vasilescu.

„Legea nr.257 din 31 octombrie 2008 pentru modificarea alin. (1) al art. 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, publicata in Monitorul oficial al Romaniei nr. 746/4 noiembrie 2008, prevedea ca mamele (parintele, dupa caz) sa beneficieze de o indemnizatie lunara de 85 la suta din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni. Ulterior, noile reglementari privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, stipulau primirea de catre mamele care stau acasa in primul an a unei indemnizatii in cuantum de pana la 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mica de 600 de lei si nici mai mare de 3.400 lei”, a precizat senatorul Costel Soptica in demersul oficial inaintat conducerii MMJS.

In finalul interpelarii, parlamentarul botosanean a solicitat ministrului Muncii sa-i raspunda la urmatoarele intrebari: „1. Cati copii s-au nascut in ultimii trei ani, atat in Romania, cat si in judetul Botosani?; 2. Care sunt intentiile Guvernului pentru cresterea natalitatii?; 3. Cum aveti in vedere rezolvarea situatiilor in care indemnizatia pentru cresterea copilului este extrem de mare raportata la cele medii din Romania?; 4. Care este cea mai mare indemnizatie pentru cresterea copilului din Romania si, punctual, din judetul Botosani?”

„Asa cum inclusiv oficialii guvernamentali au remarcat, exista discrepante uriase intre valoarea cuantumurilor unor indemnizatii pentru cresterea copilului, in contradictie flagranta cu media acestora. Consider ca viitorul Executiv trebuie sa rezolve cu celeritate aceste disfunctionalitati, si sa treaca de la vorbe la fapte, respectiv sa vina cu strategii concrete pentru cresterea natalitatii, mai ales in zonele defavorizate, cum este si judetul Botosani. Oamenii s-au saturat de promisiuni neonorate si isi doresc din partea celor care sunt la guvernare lucruri palpabile si solutiile de redresare promise, in toate domeniile de interes pentru populatie”, a argumentat senatorul Costel Soptica.

Exit mobile version