CRISTIAN ROMAN: Centrele de transfuzie sanguina, integrate in sistemul medical de urgenta!

In prezent, aceste centre nu asigura un regim de permanenta in functionare, angajatii sai beneficiind de un program de lucru similar oricarui bugetar de rand.

Deputatul Cristian Constantin Roman, de la Forța Civica, a elaborat un proiect de inițiativa legislativa care vizeaza reorganizarea centrelor de transfuzie sanguina si integrarea acestora in sistemul medical de urgenta.

Cadrul legislativ actual, dupa care functioneaza aceste centre, nu raspunde nevoilor sistemului medical si al pacienților, de multe ori viata acestora din urma fiind periclitata tocmai din aceasta cauza.

Mai exact, aceste centre nu asigura un regim de permanenta in functionare, angajatii sai beneficiind de un program de lucru similar oricarui bugetar de rand, inclusv  de minivacantele prelungite, pe care nu de putine ori Guvernul le acorda.

Ori, in cazul unor accidente cu victime multiple sau cazuri medicale grave, care reclama o nevoie urgenta de sange, cadrele medicale practic nu au cu cine colabora la centrele de transfuzie, adica trebuie sa astepte intoarcerea angajaților acestora din minivacanta.

Pare absurd, insa este cat se poate de real. Intr-adevar, la nivelul judetelor se constituie anumite stocuri de sange, insa nu intotdeauna ele sunt suficiente, iar unele produse din sange nu au valabilitate mai mare de 3-4 zile.

„I-am adresat luni o interpelare noului ministru al sanatatii, domnului Nicolae Baniciou, prin care i-am cerut sa-mi comunice punctul de vedere al ministerului pe care il conduce, privitor la propunerea mea. Adica daca reorganizarea centrelor de transfuzii ar trebui facuta dupa modelul Unitatilor de Primiri Urgente, sau daca ele ar putea fi efectiv integrate in serviciul medical UPU, acesta fiind ultimul detaliu de clarificat inainte de depunerea proiectului de lege la Parlament, un proiect al carui unic scop este acela de a salva vieti”, a declarat deputatul Cristian Roman.

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.