Victor Ponta e roman. Candidatul PSD este apreciat pentru faptul ca este roman get-beget, iar in opinia multor botoşaneni cea mai inalta funcţie a statului roman ar trebui ocupata de un conaţional.
„Ponta e de-al nostru. E roman!” (pensionara, urban); „Ponta e roman, Iohannis e neamţ şi oamenii nu vor fi de acord ca un strain sa ne conduca ţara” (tanar, rural). Mai mult, Ponta e apreciat ca nu si-a vorbit de rau ţara in faţa strainilor, cum a facut Macovei in timpul referendumului din 2012 sau Iohannis cand a contestat candidatura unei romance la poziţia de comisar european pentru Dezvoltare Regionala.
Victor Ponta stie sa conduca Romania
Botosanenii considera ca un avantaj al lui Victor Ponta faţa de ceilalti candidati este ca stie cum sa conduca tara, ca urmare a experientei dobandite in functia de prim-ministru. Stie cum functioneaza institutiile, cum trebuie procedat in relatiile internationale, cum poate fi mentinut echilibrul economic. Desi mai sunt multe lucruri de facut, faptul ca economia Romaniei a fost stabilizata e dovada ca Victor Ponta a stiut cum sa tina fraiele tarii in mana.
„Stie ce trebuie facut, poate continua sa-si respecte promisiunile” (pensionar, rural); „Deja lumea il cunoaste foarte bine pe Ponta, adica si-au facut o parere despre el. Despre Iohannis, nu stim nimic” (Tanara, urban); „Ponta are mai multa experienta politica” (Femeie, urban).
Ponta – justitie sociala si stimularea locurilor de munca
Viziunea economica a lui Victor Ponta a avut in centru o justitie sociala prin care s-au reintregit aproape toate veniturile taiate in timpul guvernarii PDL. De asemenea, Ponta a fost interesat de diminuarea taxelor la angajatori (scaderea CAS si eliminarea sau comasarea a 100 de taxe) pentru a stimula crearea de locuri de munca.
„Cel putin Ponta ne-a dat ceva, nu mult, dar nu a taiat” (Pensionara, urban); „Ponta ne-a dat inapoi ce ne-au luat ceilalti” (Barbat, rural).
Victor Ponta, alaturi de Botosani
Oricat de multe i-ar reprosa unii lui Victor Ponta, marea majoritate a botosanenilor admite ca acesta este premierul care a alocat cei mai multi bani pentru judet, din ultimii 20 de ani. Sunt multe proiecte aprobate de pixul lui Victor Ponta: DN Botosani-Suceava, reabilitarea a circa 460 de km de drumuri, redeschiderea Spitalului Darabani, alocarea a 32 de microbuze scolare, finantarea suplimentara pentru Spitalul Judetean, modernizarea Maternitatii Botosani. Iar la acestea se adauga multe alte proiecte de interes local: camine culturale, scoli si licee, gradinite, biserici etc.
Klaus Iohannis e neamt
Chiar daca exista opinii favorabile despre mentalitatea germana si produsele nemtesti, peste 80% dintre botosaneni considera ca atributiile prezidentiale de comandant al Armatei Romane sau de sef al CSAT nu sunt adecvate pentru un reprezentant al minoritatilor. „Nu e de nationalitatea noastra” (pensionar, rural); „Multi spun ca e neamt… Ardealul o sa-l pierdem datorita lui… cum fac ungurii acum, vor autonomie si noi nu vrem asa ceva”. In plus, botosanenii considera ca un reprezentant al minoritatilor va fi in primul rand preocupat de interesele minoritatii sale si abia apoi de cele ale majoritatii.
Primarul e bun la primarie, nu la Presedintie
Sustinatorii lui Iohannis incearca sa prezinte activitatea primarului Iohannis de la Sibiu ca o dovada a capacitatii acestuia de a administra tara. Alegatorii din Botosani sunt insa inteligenti si fac bine diferenta intre conducerea unei primarii si conducerea unei tari:
„Nu are pregatirea care trebuie pentru un presedinte de tara” (tanara, urban); „E bun pentru administratie in oras, dar nu pentru administratia tarii” (tanar, rural); „trebuia sa ramana la Sibiu” (pensionar, urban); „E bun, dar nu de Presedinte” (tanara, urban). Primarul e in general orientat pe administratie, in timp ce Presedintele raspunde si de securitate nationala, de reprezentarea la nivel international sau de medierea intre puterile statului. Romanii au mai trait experienta cu un primar ajuns presedinte (T. Basescu) si stiu bine care sunt neajunsurile. „A mai fost unul primar care s-a vazut presedinte sia dat cu noi de pamant” (Barbat, rural)
Iohannis – politica „fiecare pentru el”
Programul economic propus de Iohannis are la baza principiul „Fiecare pentru el si scapa cine poate”. In esenta, aceasta viziune economica ii avantajeaza pe cei foarte bogati si mareste discrepantele sociale. In plus, in echipa lui Iohannis se afla liderii PDL care au condus politica de austeritate si de taieri de venituri: Videanu, Blaga, Roberta Anastase, Boc etc.
Klaus Iohannis, mai aproape de Sibiu
Este firesc ca Iohannis sa fie preocupat in primul rand de dezvoltarea zonei Sibiului, nu doar pentru ca acolo este primar, cat mai ales ca in acea parte a tarii se afla cei mai multi membri ai minoritatii germane pe care o reprezinta in aceste alegeri.
(Acest material apartine PSD Botosani. Testimonialele prezentate in articol sunt extrase dintr-o cercetare calitativa realizata de Piar Media la comanda PSD Botosani)