DOAR O VORBA: Referendumul, bucuria romanului cea de pe urma

Acesta-i romanul, pe cat de repede se poate intrista, tot pe atat de usor se poate bucura. Se poate veseli din orice, chiar daca de cele mai multe ori bucuriile lui au tinut foarte putin, au fost extrem de benefice pentru echilibrul sau  launtric.

Sa ne aducem aminte, de-a lungul istoriei am primit nenumarate suturi, atat de la straini dar, paradoxal, de foarte multe ori ne-am faultat intre noi ca adevarati dusmani. E drept, bucurii de lunga durata n-am prea avut, probabil ca acesta este si motivul trairii cu atata intensitate a bucuriilor-blitz. Dupa aceasta scurta introducere sa intram la o poza concreta a ceea ce se intampla astazi in societatea romaneasca.
Iaca, politicienii nostri sunt extrem de receptivi la of-ul nostru ancestral si de indata ce ne vad posomorati  inventeaza cate o… mica bucurie. Dupa ce Victoras a pus manuta pe putere s-a sfatuit in secret cu geamanul Crin hotarand impreuna c-ar fi timpul ca pana la alegerile din toamna sa ne mai serveasca o mica bucurie. Si uite asa au pus-o de-un referendum.  Greseala lor a fost c-au luat-o cam haiduceste provocand valuri pana hat la Bruxelles. In prima zi au anesteziat Curtea Constitutionala, apoi i-au aruncat in groapa cu lei pe cei doi presedinti ai Parlamentului lasandu-i sa fie sfartecati de haita uselista, dupa care l-au pus la zid pe „indezirabilul” lup de mare, Traian Basescu. Totul a mers ca pe sfoara. In final cei doi haiducei au primit si aplauze. Un singur lucru l-au scapat din vedere: au uitat ca tarisoara noastra e monitorizata de ceva „imperialistii europeni”. Si-n momentul cand au dat sa se spele pe maini, brusc le-a picat in spate domnul Barosso, care cu o oarecare brutalitate i-a batut peste obrajori cu „Raportul pe Justitie” ordonandu-le pe un ton rastit,  ca unor pezevenchi pisolcosi: la loc comanda!
Din acel moment asistam la un alt scenariu, tipic comunist, insusit de cei doi de la matusalemicul profesor Ion Ilici Iliescu, smecherasii au trecut sa vorbeasca intr-un limbaj dublu. Una grohaiau in tara si alta pitigaiau in fata strainilor. Numai ca nici de aceasta data nu le-a mers. Au fost nevoiti sa se retraga in defensiva si sa reflecteze la viitorul lor politic. Acum vom vedea cum se vor comporta dupa referendum. E greu sa cred ca orgoliosul Crin Antonescu isi va lua usor talpasita de la Cotroceni. Vom asista la un spectacol cu bocete si amenintari, iar Victoras, lasat singur, va intra in trepidatie. Mi-e frica sa nu recurga la vreun gest precum cel comis de Adrian Nastase. Fereasca Dumnezeu!
Anticipez verdictul referendumului, sunt convins, cu toate plocoanele pe care le pregatesc cei din USL,  romanul nu va iesi la vot pentru a valida o lovitura data pe fata statului de drept. Concluzia este: „Basescu, si cand pierde, castiga!”.
PS. Spre a nu fi acuzat ca scriu numai despre lucruri care se intampla in tara, ma voi opri asupra cazului deputatului botosanean Catalin Buhaianu. Eu, unul, il compatimesc. Pe Buhaianu nu-l pot privi ca pe un traseist. Revenirea lui in PSD a fost un gest nostalgic, despre care am facut vorbire cu vreo 4 ani in urma. Dar sa vedem ce l-a determinat sa-si revina la vechiul culcus. A fost un act de solidaritate. Afland ca lui Victor Ponta profesorii de la Universitatea Bucuresti vor sa-i ridice diploma de doctor s-a oferit sa sara in barca social-democratilor pentru ca numarul doctorilor din acest partid sa ramana constant. Atat si nimic mai mult. Catalin Buhaianu a luat-o pe drumul elefantilor. Cale de intoarcere nu mai are. Deja poate fi privit ca o fosila politica cu doctorat la baza. Parca o vad si pe Ada Macovei facand acelasi gest. Si tot din semn de solidaritate… doctrinara, asta se va intampla numai in caz ca  doamna Andronescu va fi considerata incompatibila. Deh, ambele au doct(orate) in chimie!
Si apoi: doctor la doctor nu-si scoate ochii! (Lucian Alecsa)

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.