EUROPARLAMENTARE 2014! Victor Ponta: Votul din 25 mai inseamna sansa normalizarii Romaniei

victor ponta

Interviu cu premierul Romaniei, Victor Ponta.

Rep.: Pe 25 mai, romanii sunt chemati la vot la alegerile europene, unele pentru care, pana acum, nu au votat foarte mult. De ce ar veni la vot de data asta? De ce ar fi importante alegerile europene?

V.P.: Aceste alegeri sunt mai importante decat in alti ani – alegerile europene vor decide directia in care merge Europa: se merge in continuare pe politica taierilor de salarii si pensii si a maririi taxelor, asa cum au impus popularii europeni, prietenii lui Traian Basescu, in trecut? Sau se merge pe modelul stimularii crearii locurilor de munca, a cresterii economice, a investitiilor, a intaririi serviciilor publice de sanatate, educatie si protectie sociala – adica modelul propus de social-democratii europeni, si aplicat deja de aproape 2 ani in Romania? Noi am demonstrat, in 2 ani, ca putem reface economia, ca putem avea cea mai mare crestere economica, putem reduce TVA la paine, putem da salarii si pensii inapoi, putem crea locuri de munca pentru tineri. Drumul e insa lung, si avem nevoie de o victorie la aceste alegeri europene, pentru a nu strica ce am inceput. De aceea, indemn romanii sa vina la vot, sa decida daca vor sa revina la deciziile austeritatii si saraciei, din 2010, sau daca vor sa continuam proiectul relansarii Romaniei, renasterii Romaniei, cel pe care l-am inceput impreuna in USL.

Rep.: Ce inseamna sloganul „Mandri ca suntem romani”? Ati surprins, in aceasta campanie, printr-o linie de comunicare axata pe mandrie si valori nationale. Credeti ca romanii mai sunt interesati de un astfel de discurs?

V.P.: Cred ca romanii sunt mai mandri de ei si de tara lor decat le place unora sa recunoasca. Romanii sunt muncitori, corecti, civilizati si inteligenti, si reusesc sa performeze aproape in orice domeniu. Am ales acest mesaj pentru a transmite un semnal – 10 ani de denigrare a romanilor in lume, 10 ani de umilinte si dispret sunt prea mult. Romanii au nevoie de alesi care sa fie mandri de tara lor si care sa ii apere in orice situatie. La Parlamentul European trebuie sa trimitem oameni mandri ca sunt romani, pentru ca doar asa vor ajuta tara noastra si ii vor da sansa dezvoltarii. De ce sa nu fim mandri? Avem un popor cu o traditie extraordinara, avem rezultate incredibile in foarte multe domenii (suntem performanti in IT, in industria auto, in agricultura, in sport, in cultura, in mass-media). Stiati, de pilda, ca anul trecut Romania a intrat in top 10 european al productiei auto, depasind tari cu traditie, precum Italia? Daca noi nu vom sti sa ne promovam, sa fim mandri de noi, nimeni nu ne va ajuta. Iar Europa poate fi un loc mai bun pentru toti, daca Romania isi va regasi optimismul, increderea in sine si curajul de a gandi la nivel mare, de a-si propune lucruri importante.

Rep.: Romania este prinsa intr-un context regional complicat. In ce masura problemele din Ucraina pot afecta Romania? Cum raspunde Romania expansiunii rusesti din regiune, si ce se va intampla cu Republica Moldova?

V.P.: Romanii trebuie sa stie ca nu exista un pericol pentru Romania – suntem parte a UE si NATO, iar institutiile responsabile de siguranta nationala coopereaza pe deplin cu partenerii nostri strategici. Am luat o decizie importanta acum 10 ani, cand am aderat la structurile NATO, iar acum vedem beneficiile acelei decizii. Este o situatie sensibila, in care vor mai exista provocari si provocatori. Este important sa fim seriosi si responsabili, sa cooperam cu totii, cei implicati in acest domeniu, si sa demonstram ca, dincolo de disputa politica, vorbim cu totii pe o singura voce. Romania va sustine si Republica Moldova in acest context – vom fi alaturi de vecinii nostri, neconditionat. Si o facem nu doar politic, dar si economic – toate proiectele incepute pentru a sustine economia, independenta energetica, sectoare importante precum educatia si sanatatea, vor continua.

Rep.: Mai multi adversari ai guvernului pe care il conduceti au tras un semnal de alarma in legatura cu scumpirile, generate de cresterea accizei la carburanti. Cum se resimte economia dupa aceasta masura, mai ales ca noile date de la Institutul National de Statistica arata ca nu au crescut foarte mult preturile?

V.P.: Cifrele arata ca noi am avut dreptate, iar cei care ne-au atacat au mintit: indexarea accizei nu a avut efect in preturi. In realitate, salariul real a crescut cu aproape 5%, iar inflatia ramane inca foarte mica. Sunt sectoare in care cresterile salariale au fost chiar mai mari (turism a11%, industrie extractiva a10,4%, agricultura a9,9%, comert a8%). Sigur ca nu este suficient si mai avem multe de facut in continuare. Eu sunt primul nemultumit, tocmai pentru ca stiu ca potentialul Romaniei este imens. In Romania, veniturile sunt inca prea mici, iar coruptia si risipa sunt inca prea mari. Multe ilegalitati comise cu bani publici in anii trecuti au ramas nepedepsite. Iar cresterea economica, una din cele mai mari din Europa, nu se vede inca suficient in venituri si nivel de trai. Dar am inceput sa facem progrese, Romania a depasit criza si a inceput sa devina un loc in care vin investitori, in care se creeaza locuri de munca, in care performam tot mai mult.

Rep.: Liberalii, sustinuti de PDL si PMP, au depus o motiune de cenzura impotriva guvernului dvs. Ce raspuns dati acestei actiuni?

V.P.: Din punctul meu de vedere, motiunea de cenzura este inca o dovada a tradarii. Nu stiu cum se simt liberalii care, pana acum, au fost alaturi de noi, in USL, in lupta impotriva regimului Basescu si care, acum, au aceleasi pareri cu doamna Udrea sau doamna Anastase, cu care au semnat aceasta motiune… Raspunsul meu este unul singur – USL traieste prin actiunile noastre, prin deciziile pe care le luam. Economic, sustinem tot proiectul pe care ni l-am asumat impreuna, si care inseamna si masuri liberale. Am mentinut cota unica pentru firme, am redus TVA la alimente si vom reduce, din iulie, CAS-ul. Deci, luam masuri de relaxare fiscala, in paralel cu cele de stimulare a cresterii si a protectiei sociale. Prin noi, masurile pentru care romanii au votat in 2012, traiesc, exista, sunt puse in aplicare. Ne-am tinut de cuvant din 2012 si pana in prezent si ne vom tine de cuvant si in continuare.

Rep.: La ce sa se astepte romanii dupa ce vor trece si aceste alegeri?

V.P.: Anul 2014 este unul care poate duce la renasterea Romaniei. Dupa 10 ani de scandal, de ura, de dezbinare, avem sansa unei normalizari, care sa ii ajute pe toti romanii sa isi construiasca viata mai linistiti, mai putin stresati de politica, mai protejati de un stat tot mai puternic si curat. Alegerile europene sunt doar o etapa din lupta cu regimul Basescu si cu prietenii lui europeni. Echipa noastra, cea a PSD-UNPR-PC, este cea mai performanta, si trebuie votata pe 25 mai pentru ca va fi garantia unui mandat in care Europa ajuta Romania. Avem si sansa ca viitorul sef al Comisiei Europene sa fie un prieten al Romaniei, si ar fi pacat sa o ratam. Dupa noiembrie, Romania va avea un nou presedinte, care trebuie sa fie total diferit de modelul Basescu. Asadar, dati-mi voie sa repet: acest vot inseamna sansa normalizarii Romaniei, inseamna sansa continuarii schimbarii pe care am inceput-o in 2012 si inseamna sansa unui viitor mai bun pentru toti romanii, indiferent cu cine voteaza, indiferent daca sunt sau nu interesati de politica.

Biroul de presa al PSD Botosani

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.