GUVERNUL PONTA II a intrecut Guvernul Boc la numarul de ordonante de urgenta

In timpul guvernului condus de Emil Boc, Victor Ponta a criticat vehement emiterea de ordonante de urgenta pe banda rulanta. Acum, insa, el a devenit „lider” la acest capitol.

In 2013, Guvernul Ponta II a emis 80 de ordonante de urgenta si patru ordonante simple in perioada vacantei parlamentare.

Chiar si cotidianul spaniol El Mundo, din 23 iulie 2013, l-a acuzat pe premierul Victor Ponta ca guverneaza precum Emil Boc. Insa, actualul premier a replicat ca a dat cu o treime mai putine ordonante de urgenta decat Boc, intr-o perioada similara.

„Acuzatiile privind numarul recod de ordonante nu stau in picioare. Am folosit mai putine ordonante de urgenta decat guvernele PDL si am facut acest lucru in situatii necesare. Nu au existat proiecte cu implicatii majore care sa nu fie discutate cu toate partidele parlamentare. Noi respectam mult mai mult Parlamentul,  institutie pe care o informam cu privire la activitatea Guvernului, careia ii cerem mandat pentru actiunile noastre si pe care nu o ocolim in legiferare. Pana la urma, impotriva acestui Guvern nu a fost depusa nicio motiune de cenzura, intrucat partidele din Parlament, cu exceptia PDL, recunosc transparenta si dorinta de colaborare a actualului Guvern si a actualei majoritati parlamentare detinute de USL”, a declarat Victor Ponta in interviul dat cotidianului spaniol El Mundo.

Dar cifrele il contrazic total pe premier. Emil Boc a dat 381 de ordonante de urgenta, in perioada 22 decembrie 2008 – 9 februarie 2012, cat a fost prim-ministru. Asta insemna ca a emis o OUG, in medie, odata la trei zile, in timp ce Victor Ponta, in cele 452 de zile de premierat, a emis 161 de ordonante de urgenta, adica una la 2,8 zile. Iar toate aceste date sunt luate din Monitorul Oficial.

Mihai Razvan Ungureanu, care a ocupat fotoliul de premier doar trei luni, a emis 13 ordonante de urgenta, reprezentand una pe saptamana.

bet365

In anul 2012, anul cu trei premieri, Boc a emis doar o singura ordonanta de urgenta, MRU 13, iar Ponta 81, dintre care sapte au fost emise in perioada vacantei parlamentare.

Pus fata in fata cu numarul de ordonante de urgenta emise pana acum, Victor Ponta da vina tot pe democrat-liberali.

Desi au o majoritate lejera in Parlamentul Romaniei, 70%, totusi premierul Victor Ponta da vina pe democrat-liberali cand a fost intrebat de numarul mare de ordonante de urgenta.

„O sa mai emitem din simplul motiv – dincolo de Parlament, pentru ca dupa cum stiti foarte bine proiecte de legi importante le-am trecut si in doua saptamani, o saptamana intr-o Camera, o saptamana in cealalta – avem un sistem de sabotaj. Il numesc direct de sabotaj pentru ca PDL contesta orice lege la Curte. Vin de la Curte, care le respinge contestatia, se duc la presedinte. Contesta si presedintele, iarasi se respinge (la CC, n.r.) Apoi presedintele o ia si o retrimite in Parlament, unde iarasi le trecem. Asta e”, explica Victor Ponta, la mijlocul lunii iulie.

Europarlamentarul Monica Macovei il face mincinos pe premierul Victor Ponta, care sustinea ca „USL nu va abuza de ordonantele de urgenta”.

„Victor Ponta apeleaza la ordonante de urgenta chiar si cand in Parlament are o majoritate de 70% care ii permite sa adopte toate initiativele Guvernului. Se teme Ponta ca parlamentarii USL nu sunt de acord cu deciziile Guvernului pe care il conduce? Ii e frica lui Ponta sa mearga in Parlament, in fata membrilor USL? Se vede de la posta ca este fricos pentru ca fuge de raspundere, cum face si in cazul CFR Marfa”, a declarat Monica Macovei.

Il ataca dur si pe fostul premier Adrian Nastase, numit de aceasta „detinutul Nastase-N0049”.

„In timp ce bilantul lui Ponta este dezastruos, detinutul Nastase-N0049, eliberat conditionat din inchisoare, le cere ministrilor lui Ponta sa incalce legea, sfatuindu-i sa boicoteze sedintele CSAT. Ponta boicotase deja sedinta CSAT in legatura cu privatizarea CFR Marfa, desi chiar el, Ponta, o convocase, in bataie de joc, in drum spre vacanta din Miami. Vedem inca o data ca intre Ponta si detinutul Nastase-N0049 nu este nicio diferenta: amandoi mint, sunt aroganti si vor justitia la picioarele lor”, a incheiat europarlamentarul Monica Macovei.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.