LILIANA MINCA: Profanarea Justitiei – ultimul obstacol USL spre anarhism

Deputatul PP-DD a semnat impreuna cu toti parlamentarii botosaneni un memoriu privind desfiintarea Judecatoriei Darabani care va fi inaintat luni Ministrului Justitiei.

Deputatul PP-DD Liliana Minca a inaintat Ministrului Justitiei, Robert Marius Cazanciuc, o interpelare privind situatia Judecatoriei si Parchetului de pe langa Judecatoria Darabani, Botosani.

Intr-un efort sustinut de salvare a institutiei din Darabani, propusa de CSM pentru desfiintare, deputatul botosanean a formulat si o declaratie politica pe care a prezentat-o Camerei Deputatilor.

De asemenea, deputatul PP-DD a semnat  impreuna cu toti parlamentarii botosaneni si un memoriu care va fi inaintat luni Ministrului Justitiei.

„Prin trecerea acestui  proiect de lege inaintat Ministerului Justitiei de catre CSM se vor incalca o serie de drepturi elementare ale justitiabililor dintr-un areal deloc de neglijat din nordul judetului Botosani. Efectele negative, sociale si economice, ale unei astfel de decizii sunt greu de cuantificat. Atat reprezentantii administratiilor publice locale din zona, locuitorii orasului Darabani si ai comunelor arondate administrativ acestui oras, cat si judecatorii institutiei aflata pe esafodul Ministerului Justitiei sustin ca in spatele acestui proiect de lege s-ar afla anumite erori… politice”, i-a comunicat deputatul Liliana Minca Ministrului Justitiei.

De asemenea, Liliana Minca a cerut ministrului sa prezinte si sa explice care sunt rezultatele expertizei solicitate de catre CSM inainte de formularea proiectului de lege privind desfiintarea Judecatoriei Darabani.

„De aproape doi ani de zile, in Romania nu mai ia sfarsit scandalul politic, iar actuala guvernare arunca Romania intr-o izolare internationala tot mai accentuata. Transformarea statului de Drept in anarhism pare sa fie ultima frontiera a aliantei USL. Altfel nu se explica de ce Guvernul a declansat si intretine un razboi rece fata de Justitia din Romania, singura institutie care parea sa nu fi fost atinsa de capriciile devastatoare ale unor politicieni. Am fost informata ca, la Darabani, in judetul Botosani, se incearca desfiintarea Judecatoriei si a Parchetului de pe langa Judecatoria Darabani. Intentii similare am inteles ca exista si in alte localitati din tara. Este limpede ca Guvernul incearca sa distruga Justitia pentru ca gasca USL sa poata fura ca in codru. In iunie 2012, actualul guvern a incercat manipularea si desfiintarea Curtii Constitutionale a Romaniei, adica decapitarea Justitiei si, pentru ca nu a reusit, acum incearca distrugerea acesteia de la temelie, prin desfiintarea unitatilor teritoriale. Acum, ca si in 2012, guvernantii se prefac a nu sti de existenta unor directive europene, de comisia de la Venetia sau de catastrofalul  raport MCV al Comisiei Europene. Amnezia a lovit guvernul si in privinta criticii  Vicepresedintelui Comisiei Europene, Viviane Reding. Demnitarul european a catalogat Romania ca fiind o tara in care statul de drept este pus in pericol sau de-a dreptul incalcat, la concurenta cu vecinii nostri ungari. Un capitol din Dreptul Penal face referire la infractiunile care impiedica infaptuirea justitiei. Poate ca ar trebui sa ne gandim foarte serios ca o vitoare modificare a Codului Penal sa aiba in vedere declararea ca infractiune a oricarei incercari  viitoare a politicienilor de desfiintare a Justitiei ca institutie”, a declarat deputatul PP-DD Liliana Minca.

In alta ordine de idei, deputatul botosanean nu intelege rationamentul CSM si decizia Ministerului de Justitie, convinsa fiind ca, daca ar fi vrut, USL putea sa-i faca fericiti pe toti romanii.

„In problema justitiei de la Darabani, un memoriu al unui judecator, inaintat anul trecut institutiilor statului, parea sa fi rezolvat situatia din nordul judetului Botosani. Acum, la circa noua luni de la falsa solutionare, a reaparut peste noapte problema desfiintarii Judecatoriei Darabani. Guvernarea intr-o astfel de maniera denota clar ca alianta USL nu are nimic in comun cu interesele si necazurile populatiei din Botosani sau din celelalte judete ale tarii. In campania electorala au promis tot ce se putea promite. Cu majoritatea confortabila pe care o au, reprezentantii puterii ar putea sa-i faca fericiti pe toti romanii. Dar se pare ca interesul si fericirea acolitilor si a familiilor lor politice sunt mai presus de orice. Cand reprezentantii USL ii condamna pana si pe copiii acestei tari la saracie, prin respingerea propunerii de majorare a alocatiei pentru copii, atacurile sustinute asupra Justitiei nu ar trebui sa ne mai mire. Cu toate acestea, nu putem ramane pasivi la soarta romanilor carora, prin desfiintarea judecatoriilor, li se incalca cele mai elementare si constitutionale drepturi. Indubitabil, dreptul de acces la justitie impune obligatii in sarcina  legiuitorului si a executivului acestui stat care ar trebui sa garanteze facilitati rezonabile de drept si celor din capitala tarii, dar si celor de la granita de N-E a Europei, din cel mai nordic oras al tarii, Darabani. Cand biblicul rege Solomon s-a urcat pe tron, Dumnezeu l-a invitat sa ceara orice vrea. Regele Solomon nu a cerut succes, avutie, viata lunga sau distrugerea inamicilor sai. El a cerut doar o inima ascultatoare pentru a putea discerne intre bine si rau. Iata o pilda de care ar trebui sa-si aminteasca domnii guvernanti in fiecare zi. Pana si Biblia va arata ce ar trebui sa conteze in mod absolut pentru un politician. Daca, pana la un punct, goana disperata dupa succes a politicienilor poate fi de inteles, nu trebuie sa uitati ca succesul trebuie sa fie subordonat criteriului dreptatii, vointei de a face si a intelege ceea ce este bine. Din pacate, pentru actuala guvernare, succesul a devenit atat de seducator incat le-a deschis calea spre distrugerea Justitiei. Daca, din diverse motive, au uitat, reamintesc domnilor guvernanti ca in lipsa principiului dreptatii Statul nu poate fi decat o adunatura uriasa de talhari”, a mai sustinut deputatul Liliana Minca.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.