PRIMA CONFRUNTARE Iohannis-Ponta

Candidatul ACL la Presedintie, Klaus Iohannis, si premierul Victor Ponta, candidat din partea PSD-UNPR-PC, au participat, marti seara, de la ora 20.00, la dezbaterea televizata organizata de Realitatea TV inainte de turul 2 al alegerilor prezidentiale.

RARES BOGDAN: Se vor suplimenta sectiile?
 
VICTOR PONTA: Da, cei din diaspora vor vota. Inainte de toate, este vorba despre cum vedem, eu si domnul Iohannis, viitorul României in urmatorii 5 ani. Vreau sa ascultam si sa aratam respect pentru toata lumea. Eu cred ca România dupa 10 ani de dezbinare, de scandal, are nevoie de pace, de dialog. Prin masurile luate de BEC am alocat sumele necesare din buget ca MAE sa poata asigura toate conditiile pentru alegerile in strainatate. Declaratiile pe propria raspundere nu vor mai fi completate in sectiile de vot. Toti cei din tara si din afara tarii vor putea sa voteze.
 
Am un document legat de votul din Germania. Stiti cumva cate sectii au fost in Germania, domnule Iohannis? Au fost 5 sectii. Cate sectii credeti ca ar trebui sa fie ca sa fie in regula? 10, 15, 50, 100? Ideea este urmatoarea, ca oamenii care nu au putut sa voteze au o cerere legitima ca ei sa poata vota. Regret, domnule Iohannis, ca nu vreti sa imi spuneti cate sectii ati vrea in Germania pentru ca v-as fi citit ce spune Ambasada Germaniei. Va pot pune la dispozitie documentele.
 
 
KLAUS IOHANNIS: Domnule Rares Bogdan, haideti sa incepem cu inceputul. Multumesc pentru invitatie, am venit la aceasta dezbatere din respect pentru cei care au dorit o dezbatere. Banuiesc ca dumneavoastra v-ati facut un plan, fiindca ati spus de un numar de minute. Am acceptat sa vin la aceasta dezbatere pentru ca dumneavoastra, domnule Ponta, nu ati acceptat o dezbatere pe un teren neutru.
 
O sa incerc sa dau o lamurire corespunzatoare despre votul din diaspora. Duminica, in jurul orei 12:00, m-a sunat un prieten care voia sa voteze la Munchen. Mi-a spus ca erau 1.000 de persoane. A intrebat ce sa faca, i-am spus sa aiba rabdare. Dupa-masa mi-a spus ca sunt 1.500 de persoane, i-am spus ca acum e o problema. Seara la ora 21:00 mi-a spus ca s-au inchis portile si au ramas oameni pe afara.
 
Domnule Ponta, noi traim intr-o tara democratica, oamenii au dreptul la vot. Dumneavoastra ati suprimat dreptul la vot al acestor cetateni din diaspora. Am scrisori de la cetateni care sunt absolut revoltati ca nu au putut sa voteze. Dumneavoastra ati ignorat toate informarile. Domnule Ponta, ati organizat alegerile in diaspora intr-un mod execrabil.
 
VICTOR PONTA: Spuneti-ne dumneavoastra cum trebuia sa le organizam.
 
KLAUS IOHANNIS: Am teancuri de scrisori de la persoane nemultumite ca nu au putut sa voteze. Ati ignorat cu rea-credinta atentionarile, seara au fost bruscati cetatenii romani de catre politiile altor state. Domnule Ponta, dumneavoastra trebuia sa demisionati, nu domnul Corlatean.
 
VICTOR PONTA: Am zambit pentru ca il am, parca, in fata pe Traian Basescu.
 
KLAUS IOHANNIS: Eu n-am semnat niciun pact.
 
VICTOR PONTA: In 2009 au votat 160.000 de cetateni, domnul Iohannis nu stie despre ce vorbeste. Cand ati fost la Cernauti?
 
KLAUS IOHANNIS: Nu am fost. Dumneavoastra ati fost acela care le-a spus sa potriveasca portofelul.
 
VICTOR PONTA: E un limbaj…
 
KLAUS IOHANNIS: V-am citat pe dumneavoastra.
 
VICTOR PONTA: In Italia ati fost, in Germania ati fost?
 
KLAUS IOHANNIS: Domnule Ponta, sunt intr-un fel impresionat ca ati reusit pe langa lucrurile pe care trebuia sa le faceti pentru romani, ati gasit timp sa va duceti prin toata Europa. Pe banii cui va duceti in Europa?
 
Inteleg ca ati fost pe banii partidului si in Italia si in Spania, v-ati dus degeaba pentru ca tot prost ati organizat scrutinul din diaspora. Pe omul care a plecat de raul din aceasta tara si s-a dus sa munceasca acolo nu l-ati convins. Mi-a scris ca a plecat la ora 04:00 pentru a vota, nu au fost lasati sa voteze. Degeaba le-ati explicat cu Basescu. Era obligatia dumneavoastra sa le organizati, nu le-ati organizat bine. Dumneavoastra cu vorbele si ei cu faptele.
 
VICTOR PONTA: Unde sunt cei mai multi romani in Italia? Sunt sigur ca o sa ne spuneti imediat.
 
KLAUS IOHANNIS: Domnule Ponta, ne spuneti foarte multe cuvinte, dar raman vorbe, fapte sa ne spuneti. Am trimis voluntari la toate sectiile de votare din diaspora. Dvs. de aia sunteti prim-ministru, sa rezolvati problemele, nu sa le povestiti. Eu in continuare si astazi si maine cand ne vedem cu domnul prim-ministru o sa-l rog sa faca in asa fel incat sa poata si acei oameni sa voteze.
 
VICTOR PONTA: Ce s-a schimbat a fost procedura anti-frauda. Ceea ce a trimis BEC catre MAE si a gresit a fost ca a cerut ca declaratiile pe propria raspundere sa fie completate in sedii. Domnul Melescanu a discutat cu cei de la BEC toate procedeele prin care toti romanii sa poata sa voteze pe 16 noiembrie, si asta se va intampla. Ceea ce este important este ca in peste 18.000 de sectii romanii au votat fara probleme si ca in diaspora vor vota toti cei care vor dori sa voteze.
 
RARES BOGDAN: Am o intrebare din partea celor din diaspora: daca se pot suplimenta sectiile?
 
VICTOR PONTA: Exista alte procedee prin care pot vota.
 
VICTOR PONTA: Echipa domnului Iohannis foloseste lozinci, pe care le-am mai auzit si la domnul Basescu.
 
EMMA ZEICESCU: Puteati sa dati o OUG pentru ca romanii din diaspora sa poata vota?
 
VICTOR PONTA: Conform recomandarilor Comisiei de la Venetia, orice modificare legislativa este considerata motiv de anulare a alegerilor. Am auzit aceasta idee de la domnul Basescu. Se anuleaza alegerile si ramane domnul Basescu presedinte, lucru pe care nici domnul Iohannis cred ca nu il vrea.
 
KLAUS IOHANNIS: Oameni care si-au sacrificat ziua libera nu au reusit sa voteze. Faptele contra vorbelor, dumneavoastra cu vorbele, ei cu faptele.
 
VICTOR PONTA: Ce fapte ati facut dumneavoastra pentru ei?
 
KLAUS IOHANNIS: Este greu sa faci din opozitie.
 
RARES BOGDAN: Domnule Ponta, de ce nu l-ati demis pe domnul Stanoevici si de ce nu l-ati demis pe domnul Corlatean luni?
 
VICTOR PONTA: Domnul Tariceanu va decide in privinta portofoliului domnului Stanoevici.
 
RARES BOGDAN: Cine va fi vinovat daca nu vor vota cei din diaspora?
 
VICTOR PONTA: Eu voi fi vinovat, ca sa fie multumit domnul Iohannis.
 
VICTOR PONTA: Sunt un sustinator al votului prin corespondenta si al votului online din 2016. Pana in 2016 se poate face.
 
RARES BOGDAN: Domnilor Ponta, Iohannis, urmatorul punct nu a fost comunicat niciunui candidat: este flagelul numit coruptie. Domnule Iohannis, as vrea sa imi raspundeti legat de institutiile cele mai importante ale justitiei. Vreau sa aflu parerea dumneavoastra despre imunitati.
 
KLAUS IOHANNIS: Vreau sa va spun ca problema privind votul online si votul prin corespondenta a fost respinsa de PSD.
 
VICTOR PONTA: Cine v-a spus asta?
 
KLAUS IOHANNIS: Va rog frumos sa nu ma mai intrerupeti.
 
VICTOR PONTA: Nu suntem slugile dumneavoastra. Cand ati fost la mine in birou erati foarte umil.
 
KLAUS IOHANNIS: Unde va credeti, la biroul dumneavoastra? Biroul este tara!
 
VICTOR PONTA: As vrea sa ne tratati cu mai mult respect, pe toti romanii. La mine in birou erati foarte umil.
 
KLAUS IOHANNIS: PSD-ul a fost impotriva votului prin corespondenta si votului online. In calitate de presedinte, voi garanta statul de drept si independenta justitiei. In privinta statului de drept si a independentei justitiei lucrurile au mers destul de prost. In calitate de presedinte voi lua toate masurile necesare pentru asigurarea acestor 2 lucruri. In privinta ANI, aceasta trebuie consolidata. In tema imunitatii, presedintele beneficiaza de imunitate, cred ca este articolul 92. In aceasta privinta, cred ca trebuie renuntat la acest articol. Presedintele nu trebuie protejat mai mult decat orice alt cetatean. In privinta Parlamentului, nu pot sa accept ca un parlamentar sa nu fie anchetat pentru coruptie. In Parlament se voteaza impotriva urmaririi penale.
 
VICTOR PONTA: Spre deosebire de vorbele goale, eu pot sa garantez cu fapte. Actualul procuror-general, doamna Kovesi, a fost propusa de mine. Trebuie sa ne ferim de discursul dublu, adica de demagogie. Spunea domnul Iohannis de respingerea urmaririi penale de catre Parlament. Vreau sa ii reamintesc domnului Iohannis ca il aveti pe domnul Varujan Vosganian, este in aceasta situatie. Acelasi caz este cu domnul Victor-Paul Dobre, cu domnul Chiuariu si alti domni. Eu renunt la imunitate. Am o intrebare pentru domnul Iohannis: in 2012 a fost lovitura de stat, domnule Iohannis?
 
KLAUS IOHANNIS: La domnul Vosganian, Chitoiu, Chiuariu, PSD-ul a votat impotriva urmaririi penale. Toate acestea ce ne arata? Ca trebuie sa schimbam legislatia in materie, trebuie sa schimbam Constitutia, aveti perfecta dreptate, este nevoie de o imbunatatire a legislatiei.
 
RARES BOGDAN: Domnule Iohannis, am revenit. Urmeaza sa raspundeti despre evenimentele din 2012.
 
KLAUS IOHANNIS: In ce priveste 2012, pot sa va raspund intr-un singur sens: problema a fost analizata de Curtea Constitutionala, care a constatat ca procedurile au fost legale.
 
VICTOR PONTA: Eu daca voi fi presedinte, si voi fi presedinte, nu voi mai fi presedinte de partid, ca domnul Basescu. In 2009, partidele parlamentare l-au propus prim-ministru pe domnul Iohannis si nu s-a rusinat deloc. Presedintele are imunitate in toate tarile europene, si in Bulgaria, si in Germania, peste tot. In privinta presedintilor de CJ, domnul Cancescu, domnul Uioreanu sunt parlamentarii dumneavoastra, banuiesc ca va mandriti cu ei.
 
KLAUS IOHANNIS: Partidele noastre sunt de acord sa se ridice imunitatea celor anchetati sau sa se incuviinteze anchetarea sau urmarirea penala. Cred ca este foarte important ce facem in viitor. In ce priveste parcursul pe viitor, este un bun castigat independenta justitiei. In ceea ce ma priveste pe mine, voi garanta ca politicul nu se va interpune in justitie. Daca dumneavoastra, dragi romani, veti alege presedintele corect independenta justitiei va fi garantata, daca nu, veti da justitia in mainile coruptilor.
 
VICTOR PONTA: Spunea cineva, un jurnalist, in gluma, ca daca iese domnul Iohannis presedinte are nevoie de mine ca sa ii pun in aplicare propunerile. Spuneati de coabitare, stiti despre ce e vorba?
 
KLAUS IOHANNIS: Dumneavoastra ati semnat, dumneavoastra trebuie sa stiti.
 
VICTOR PONTA: Puteti sa il rugati pe domnul Chiuariu sa demisioneze din Parlament, puteti sa il rugati pe domnul Blaga, care e in dosarul EADS, sa demisioneze.
 
KLAUS IOHANNIS: Ideea dumneavoastra este buna, domnule Ponta, ramaneti dumneavoastra premier si eu voi fi presedinte.
 
RARES BOGDAN: Veti colabora cu domnul Ponta ca premier?
 
KLAUS IOHANNIS: Voi colabora institutional corect cu orice prim-ministru, pentru ca asa e normal. Prim-ministrul si presedintele Romaniei nu sunt pusi acolo, asa cum se intampla de doi ani si jumatate, sa se certe la televizor
 
RARES BOGDAN: Veti taia pensiile, domnule Iohannis?
 
KLAUS IOHANNIS: Domnule Ponta, de ce ati mintit pensionarii ca voi taia pensiile?
 
VICTOR PONTA: Am sa va rog sa fiti respectuos. Dumneavoastra sunteti sustinut de cei care au taiat pensiile. Ati folosit foarte des termenul de „pomeni electorale”.
 
KLAUS IOHANNIS: Domnule Ponta, am o singura intrebare: de ce i-ati mintit pe pensionari ca voi taia pensiile?
 
VICTOR PONTA: Asta veti face, dumneavoastra si domnul Predoiu. Domnule Iohannis, PDL-ul a taiat pensiile.
 
KLAUS IOHANNIS: Pensiile nu au fost taiate, Curtea Constitutionala a respins acea propunere. Eu garantez ca nu vor fi taiate pensiile cat timp voi fi presedinte. A fost o campanie mizerabila a PSD-ului pentru ca s-a folosit de o institutie publica pentru a va aduce, dragi pensionari, o „minciunica” a domnului Ponta.
 
VICTOR PONTA: Aveti idee ce pensie are soacra dumneavoastra? Stiti cati pensionari sunt in Romania, domnule Iohannis?
 
KLAUS IOHANNIS: Sunt sigur ca o sa ne spuneti dumneavoastra, aveti o gramada de fituici la dumneavoastra.
 
VICTOR PONTA: Da, m-am pregatit sa fiu presedintele Romaniei. Sunt 5.300.000 de pensionari, sunt convins ca domnul Iohannis nu stie cati pensionari sunt.
 
KLAUS IOHANNIS: Cred ca sunt 5.400.000, nu ati numarat bine sau nu ati copiat bine. Domnule Ponta, ati facut o fixatie cu familia mea. Nu cred ca pe soacra-mea o intereseaza cat e pensia medie, ca tot 350 de lei primeste, restul primeste de la mine.
 
VICTOR PONTA: Domnule Iohannis, vreau sa lamurim un lucru, ne vom intalni si maine la B1. Nu am vorbit despre familia dumneavoastra, am auzit ca ati spus ca soacra dumneavoastra are o pensie de 3.500.000. Vreau sa va arat ceva: „Ponta si Daciana au facut falsuri”. Scrie ACL aici. Ii puteti cere scuze sotiei mele pentru ce scrie aici.
 
KLAUS IOHANNIS: Imediat dupa ce dumneavoastra va cereti scuze in numele echipei dumneavoastra ca m-ati facut vanzator de copii. Echipa dvs. m-a facut vanzator de copii si traficant de organe. Imediat ce va cereti scuze pentru ca ati spus ca nu sunt un bun roman, ca sunt neamt, ca nu sunt ortodox. Ati facut cea mai mizerabila campanie. Daca in aceasta campanie am lezat pe cineva prin afirmatii pe care le-am facut eu, imi cer scuze pentru aceste afirmatii.
 
VICTOR PONTA: Va multumesc.
 
EMMA ZEICESCU: Exista in planul pentru 2015 mariri de taxe si impozite?
 
KLAUS IOHANNIS: Guvernul domnului Ponta a marit taxele si impozitele, a introdus cresterea accizei la combustibil, care i-a determinat pe transportatori sa alimenteze in strainatate. Eu si echipa mea vom veni cu reduceri de taxe si impozite, vom reduce TVA-ul si vom relansa economia!
 
VICTOR PONTA: Eu raspund cu fapte, nu cu lozinci.
 
KLAUS IOHANNIS: Apropo, ati facut bugetul pe 2015?
 
VICTOR PONTA: Da, va spun imediat.
 
KLAUS IOHANNIS: Domnule Ponta, 70-75% din evaziunea fiscala este din evaziunea privind TVA-ul.
 
VICTOR PONTA: Bugetul consolidat a incasat 176,4 miliarde lei si a cheltuit 175,8, deci avem 600 de milioane excedent bugetar.
 
KLAUS IOHANNIS: Tot in recesiune suntem.
 
VICTOR PONTA: Daca vineri, cand vin cifrele, nu mai suntem, va retrageti?
 
KLAUS IOHANNIS: De ce sa ma retrag? Guvernul a distrus locurile de munca, nu a fost in stare acest Guvern, domnule Ponta, nici sa cheltuiasca acesti bani pe investitii si ramaneti cu ei, domnule Ponta, este cel mai prost lucru care se putea intampla, credeti-ma pe cuvant.
 
DENISE RIFAI: Domnule Ponta, vorbeati de excedent bugetar, eu sunt jurnalist economic, trebuie sa amintim ca excedentul bugetar nu este ceva de laudat. Vorbeati de datele de INS, daca vom fi pe crestere economica trebuie sa avem crestere si pe trimestrul 4.
 
VICTOR PONTA: Sunteti mult mai bine pregatita decat domnul Iohannis. De-abia astept sa va ascult sa vedeti unde gresiti.
 
DENISE RIFAI: Cat de reale sunt aceste ingrijorari ale FMI?
 
VICTOR PONTA: Somajul de la 7,1 a scazut de la 6,7. Romania cu mine presedinte va continua sa aiba somaj scazut, inflatie scazuta.
 
KLAUS IOHANNIS: Semnalul de alarma din partea FMI ma ingrijoreaza. Nu este prima data cand suntem atentionati. Am atras atentia ca Guvernul nu a venit cu bugetul, asa cum prevede Legea, mai sunt cateva zile si poate vom vedea cat de catastrofala este situatia in care ne aflam.
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.