ROMANII ISI ALEG PRESEDINTELE!

Romanii isi aleg duminica presedintele. Sectiile de votare pentru primul tur al alegerilor prezidentiale s-au deschis la ora 07.00. Peste 18 milioane de romani cu drept de vot sunt asteptati sa-si voteze noul presedintele pentru un mandat de cinci ani, dintre cei 14 candidati inscrisi in cursa.

Sectiile de votare pentru primul tur al alegerilor prezidentiale s-au deschis, duminica, la ora 07.00, fiind asteptati la urne 18.284.326 de alegatori, dintre care 1.788.196 in Bucuresti.

Presedintele Romaniei se alege pentru un mandat de cinci ani, prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat.

Pe buletinul de vot ce va fi inmanat alegatorilor, numele candidatilor sunt tiparite in patrulatere dispuse pe doua pagini – opt pe prima pagina, sase pe urmatoarea.

Astfel, pe prima pagina sunt imprimate in ordine opt patrulatere cu numele urmatorilor candidati: Kelemen Hunor (UDMR), Klaus Iohannis (ACL), Dan Diaconescu (PPDD), Victor Ponta (Alianta Electorala PSD-UNPR-PC), William Brinza (PER), Elena Udrea (PMP), Mircea Amaritei (Prodemo) si Teodor Melescanu (independent). Pe pagina a doua a buletinului de vot vor fi inscrisi candidatii Gheorghe Funar (independent), Zsolt Szilagyi (PPMT), Monica Macovei (independent), Constantin Rotaru (Partidul Alternativa Socialista), Calin Popescu Tariceanu (independent) si Corneliu Vadim Tudor (PRM).

Au drept de vot cetatenii romani care au 18 ani, impliniti pana in ziua alegerilor inclusiv, cu domiciliul sau resedinta in tara sau in strainatate. Nu au drept de vot debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie, si nici persoanele condamnate, prin hotarare judecatoreasca definitiva, la pierderea drepturilor electorale.

Biroul Electoral Central precizeaza duminica intr-un comunicat ca solicitarile pentru urna speciala sunt formulate personal de alegatori.

„Luand in considerare prevederile art. 45 din Legea 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei si ținand seama de prevederile Deciziei nr. 109D/31.10.2014, Biroul Electoral Central precizeaza: cererile pentru urna speciala sunt formulate personal de alegatori. Presedinții secțiilor de votare au obligația legala de a aproba doar acele cereri ce sunt formulate conform prevederilor stipulate in Legea 370/2004. Cererile pentru urna speciala formulate de personalul medical sau de catre conducerea instituțiilor in care se afla internați alegatori, in numele acestora, nu respecta prevederile legale”, se arata in comunicatul BEC.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.