USL S-A RUPT! Incepe jihadul in teritoriu!

Dupa ce Crin Antonescu a anuntat ca PNL iese din guvernare, acesta a precizat ca in teritoriu fiecare organizatie are libertatea de a-si face alianta asa cum isi doreste.

Marti seara, conducerea PNL a adoptat rezolutia privind iesirea liberalilor de la guvernare.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca ministrii PNL si-au anuntat, practic, demisiile politice, urmand a doua zi ministii, secretarii de stat si sefii de agentii apartinand formatiunii sa-si depuna demisiile scrise.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca decizia de a iesi de la guvernare nu a fost usor de luat, nu a fost una dorita, dar a fost luata cu un vot covarsitor.

„Este o decizie care s-a luat cu un vot covarsitor, dar este o decizie care nu s-a luat usor. Este o decizie pe care nu mi-am dorit-o, este o decizie pe care am incercat sa o evitam, nu prin negocieri, targuri, tergiversari, amanari ci prin cautarea tuturor posibilitatilor, tuturor sanselor de a spera ca in formula Uniunii Social Liberale, impreuna cu partenerii cu care ne-am angajat in fata alegatorilor si am primit de la alegatori un vot atat de important, se poate continua”, a spus Crin Antonescu.

La trei ani si douazeci de zile de la infiintarea Uniunii Social Liberale, „dragostea” dintre cele doua „beligerante”, PSD si PNL, s-a incheiat. A fost o dragoste cu nabadai. A pornit greu, s-a tterminat la fel de greu.

Neintelegeri au fost inca de la formarea acestui colos politic, USL. Dar, cei implicati si-au propus ca, pana la aflarea rezultatelor alegerilor parlamentare, sa taca si sa inghita in sec. Si chiar asa s-a intamplat. Micile tachinari si coatele date pe ascuns au inceput sa se amplifice dupa alegeri. Toate promisiunile catre romani su fost uitate, iar, zilnic, cele doua partide din USL isi dadeau la „gioale”.

„Alianta politica USL, care a fiintat trei ani si douazeci de zile, a avut un sens atata vreme cat macar liberalii au putut spera ca obiectivele, principiile, lucrurile pe care le-au promis oamenilor sunt urmarite si ca toata lumea are intentia de a le atinge. Nu mai avem niciuna din aceste sperante si ca atare mi s-a parut onest, mi s-a parut cinstit sa nu prelungim un festival de ipocrizie, sa nu prelungim o nesfarsita aruncare de responsabilitate de la unii la ceilalti si sa avem noi curajul sa constatam ceea ce este categoric adevarat din perspectiva noastra si anume ca Uniunea Social Liberala nu mai exista pentru ca nu mai avea sens sa existe, pentru ca nu mai urmaream cu totii obiectivele angajate”, a mai spus Crin Antonescu.

Lupta dintre cele doua partide, PSD si PNL, s-a putut vedea cel mai bine in teritoriu. Aici lupta pentru impartirea posturilor a fost dura. Si chiar dupa ce s-a finalizat „impartirea”, atacurile intre membrii USL nu s-au incheiat.

De exemplu, in Botosani, conflictul dintre presedintele liberal al Consiliului Judetean, Florin Turcanu, si primarul social-democrat Ovidiu Portariuc este de notorietate. Oficial declarau ca „USL functioneaza”, dar pe la spate se atacau permanent. S-au incercat cateva de metode de impacare, prin pact de neagresiune, discutii telefonice si alte interventii de la Centru, insa totutl a fost in zadar.

„Ii cerem lui Victor Ponta sa-si dea demisia. Victor Ponta a primit mandatul si apoi investitura ca prim-ministru in fruntea unui guvern al USL din care si liberalii faceau parte, in urma unui vot al romanilor «coplesitor majoritar», cu un program politic la care si liberalii au avut contributia lor. Reactia fireasca a lui Victor Ponta, in conditiile in care aproape jumatate din membrii Guvernului erau liberali, o reactie uzuala intr-o democratie ar trebui sa fie demisia domniei sale. S-ar face consultari la Cotroceni, dar asta nu este problema noastra, iar apoi, pe criterii de majoritate parlamentara, Ponta ar avea sansa sa obtina un nou mandat. Daca presedintele PSD nu va demisiona din fruntea Guvernului, atunci PNL va ramane in opozitie. (…). Cetatenii Romaniei trebuie sa stie ca suntem gata sa participam la orice formula guvernamentala, nu fugim de aceasta responsabilitate. PNL este un partid care stie in momentele decisive sa-si apere demnitatea si interesul politic. Noi am fost insa pusi in situatia de a simula continuarea acestui proiect, acceptand compromisuri inacceptabile, de a vorbi despre constructia frumoasa a USL, in vreme ce am constatat, fara putinta de tagada, ca Victor Ponta si PSD nu mai au nici un  fel de ezitare in tentativa de a transforma USL in PSD-ul anilor 2000-2004. Or, in aceasta situatie alegerea noastra a fost una dureroasa, dar simpla, nu am vrut sa mintim pe nimeni, nu vrem sa mintim pe nimeni. Faptul ca probabil PNL, dupa patru ani de opozitie si dupa alegeri castigate, iata se vede acum din nou in opozitie – asta este nedrept, dar nu acest lucru este cu adevarat grav, nu pentru acest lucru este pacat”, a mai spus Crin Antonescu.

Ceea ce cerea marti seara Crin Antonescu, asta se va intampla si in teritoriu. In multe judete liberalii isi pot crea majoritati atat in consiliile judetene, cat si in consiliile locale. Si, astfel, incepe jihadul. Acolo unde vicepresedintii sau viceprimarii care nu mai au majoritate vor fi schimbati.

In Botosani, presedintele PNL Botosani Florin Turcanu a anuntat inca din decembrie 2013 ca in anul care urmeaza va incepe o campanie de schimbari. Si anume, vicepresedintele social-democrat de la CJ Botosani, Paul Paval, si viceprimarul din partea PSD la Primaria Botosani, Cosmin Andrei, vor schimbati cat mai repede posibil. Apoi, urmeaza viceprimarii primariilor din judet.

Chiar daca, la un moment dat, avantul lui Florin Turcanu a fost oprit de presedintele PNL Crin Antonescu, in schimb, acum, liderul liberalilor din Botosani va avea „mana libera”. Ce va urma? Jihad este putin spus.

Cu toate ca USL a obtinut aproape 70%, in general cele doua partide au fiecare in parte doar 30%. Astfel si majoritatile din consiliile locale si judetene vor fi altele.

In timp ce in CJ Botosani, presedintele liberal Florin Turcanu va avea „viata usoara” cu noua majoritate, in schimb, in consiliul local primarul social-democrat Ovidiu Portariuc are „de mutat muntii”. Iar mai trebui inca vreo trei consilieri locali pentru a-si crea o majoritate.

Pe surse, se vorbeste ca edilul din Botosani face diverse compromisuri pentru a atrage din tabara adversa trei consilieri locali in grupul social-democrat. Insa nu se stie daca va avea si sorti  deizbanda.

„Alegatorilor le cer iertarea pentru ca nu am putut sa ducem la capat un proiect in care PNL a investit mult si in care am crezut mult. As sa le spun tuturor alegatorilor USL ca, indiferent daca vom continua in opozitie sau daca vom continua la putere – pentru ca si daca vom fi acum in opozitie convingerea mea este ca foarte curand, cel mai tarziu la sfarsitul acestui an, vom reveni la guvernare, noi, PNL – dar si dintr-o postura, si din alta vom incerca sa aparam cu mijloacele specifice fie guvernarii, fie opozitiei, marile valori, marile tinte, marile obiective, pe care le-am propus oamenilor. Este posibila depunerea unei motiuni de cenzura in situatii cum ar fi cresterea cotei unice ori desfiintarea acesteia, sau adoptarea legii amnistiei, el mentionand insa ca opozitia trebuie sa foloseasca acest instrument cu chibzuinta”, a declarat Crin Antonescu.

Se vede clar ca intre partidele beligerante din USL va fi „un razboi pe viata si pe moarte”. In teritoriu, pe langa inlocuirea viceprimarilor si a vicepresedintilor, se vor face si schimbari de directori de institutii publice locale. De exemplu, in municipiul Botosani, directorii institutiilor subordonate Consiliului Local „pusi” de primarul Ovidiu Portariuc, vor putea fi schimbati lejer de noua majoritate.

Inaintea sedintei, liderul PSD, premierul Victor Ponta a lansat un nou apel catre PNL de a salva proiectul politic numit „Uniunea Social-Liberala” si de a ramane in Guvern.

In replica, presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca l-a sunat pe Victor Ponta si l-a intrebat daca PSD este dispus la convocarea Camerelor pentru a se merge „pe formula stabilita”, iar premierul a raspuns negativ, liberalul precizand ca, astfel, situatia se va transa in sedinta liderilor PNL.

Luand ca exemplu gestul lui Victor Ponta, si Andrei Dolineaschi a facut apel la liberalii din Botosani ca, in eventualitatea iesirii PNL de la guvernare, alianta USL sa se pastreze in judetul Botosani.

„Am sustinut intotdeauna ca, indiferent de evolutiile politice, noi trebuie sa respectam vointa alegatorilor nostri. De aceea am sustinut tot timpul ca USL nu trebuie sa se rupa. Acum fac un apel la colegii din PNL Botosani sa continuam colaborarea la nivelul administratiei botosanene, indiferent de deciziile care se vor lua la nivel central. Nimic nu ne impiedica sa lucram impreuna la nivel judetean si local, chiar daca ministrii liberali nu vor mai veni la sedinta de guvern de maine (miercuri, n.red.), a declarat presedintele PSD Botosan Andrei Dolineaschi.

Acesta a adaugat ca o colaborare PNL-PSD la nivelul judetului Botosani este legitimata de votul exprimat de botosaneni la alegerile din 2012 si este de preferat fata de Alianta Raului PNL-PDL.

„Trebuie sa tinem cont ca in 2012 botosanenii au votat masiv USL la nivelul judetului. Deci, cred ca domnul presedinte Florin Țurcanu ar face o mare greseala daca va abandona formula PSD-PNL pentru a reface Alianta Raului PNL-PDL. Romanii nu au uitat ca aceasta Alianta a Raului a stat la baza instituirii regimului Basescu in Romania”, a spus Andrei Dolineaschi, care a adaugat ca ar fi dispus sa negocieze cu liberalii un acord de colaborare la nivel judetean pentru a asigura continuitatea in functionare a administratiei.

„Putem face un acord de colaborare la nivel administrativ, iar eu voi sustine mentinerea liberalilor in functiile administrative din judet. Stiu ca au fost multe disensiuni la nivel local, dar le putem depasi daca iesim din logica conflictuala si punem vointa alegatorilor nostri mai presus de interesele personale sau de partid. Usa PSD Botosani ramane deschisa pentru PNL si imi doresc ca liberalii sa raspunda pozitiv la acest apel”, a mai spus Andrei Dolineaschi.

Mai mult chiar, deputatul social-democrat a anuntat ca a fost sunat de presedintele PNL Botosani Florin Turcanu pentru o intalnire, care a fost stabilita pentru miercuri dimineata.

Cum orice varianta de conciliere a esuat, probabil si aceasta intalnire se va incheia cu strangeri de maini si zambete fortate.

In concluzie, se poate spune ca Uniunea Social Liberala este singura alianta care a rezistat destul de mult pentru Romania, trei ani si douazeci de zile. Multi din alegatorii care au pus stampila pe sigla USL acum sunt dezorientati, dar ar fi trebuit sa se astepte la acest final pentru ca totusi era o alianta intre un partid de stanga si un partid de dreapta.

In plus, apropierea alegerilor prezindentiale contura tot mai clar ideea ca PSD nu putea accepta sa nu aiba candidat la prezidentiale. Ar fi fost o premiera pentru social-democrati.

O vorba din popor spune ca „fa-te frate si cu dracu’ ca sa treci puntea”. Si asta a facut PSD. S-a aliat cu PNL numai pentru a ajunge la guvernare. Acum, cand s-a vazut „cu sacii in caruta”, pentru PSD, liberalii nu mai prezinta interes. Asa a aparut si noua alianta Uniunea Social Democrata, USD. Denumire, deloc intamplatoare. La alegerile europarlamentare multi romani vor fi „pacaliti” de denumirea noii aliante, care ii va duce cu gandul la deja „defunctul” USL.

In final, asa cum a spus Crin Antonescu, dupa ce a anuntat iesirea PNL de la guvernare, USL nu a reusit sa realizeze ce a promis: locuri de munca, fiscalitate mai mica pentru agentii economici, salarii decente etc. Si asta in conditiile in care in Parlamentul Romaniei USL a avut o majoritate de aproape 70%. (Adrian Dimitriu)

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.