PNL cere infiiintarea unei comisii parlamentare de ancheta pentru a verifica modul in care Guvernul Ponta a aparat interesele nationale in ceea ce priveste recuperarea celor 600 milioane de dolari datorii de la Rompetrol.
Solicitarea a fost semnata de 95 de parlamentari de la grupul parlamentar al PNL, deputati DP, deputati PC-PLR si deputati neafiliati apartinand PSRO.
Adresez public patru intrebri de interes national:
1. De ce statul roman nu a incasat niciun leu din datoriile Rompetrol sub Guvernul Ponta?
2. Cum au votat reprezentantii statului roman in AGA a Rompetrol cand s-a luat decizia intrarii in insolventa?
3. Care sunt companiile indatorate statului roman care vor beneficia de acelasi tratament si mecanism de stergere a datoriilor?
4. De ce prim-ministrul Victor Ponta nu a salvat Oltchim si un oras intreg, Ramnicu Valcea, in acelasi fel in care a procedat cu Rompetrol? Oltchim are o pozitie strategica si e o industrie aducatoare de profit. Cele 600 de milioane de dolari datorii inca neincasate de la Rompetrol ar fi fost suficiente pentru salvarea Oltchim.
Ucenicul Ponta isi depaseste maestrul Nastase in escrocheria Rompetrol.
Orice detinator vremelnic de vreo functie publica este obligat sa apere interesul statului inainte de orice. In problema Rompetrol, prim-ministrul Victor Ponta si echipa desemnata pentru negociere, in cunostinta de cauza, ilegal si mintind de mai multe ori, nu au aparat interesul statului roman.
Rezultatul acestui comportament il cunoasteti: statul roman nu a incasat niciun leu din datoria de 516 milioane de euro, adica aproape 600 de milioane de dolari.
Minciuna prim-ministrului Victor Ponta prin care a incercat sa acopere aceasta nemernicie, si anume crearea fondului de investitii, s-a dovedit un fum in ochii tuturor. Romanii nu au vazut niciun ban din fondul de investitii de 1 miliard de dolari promis.
Ceea ce nu ia in calcul prim-ministrul Victor Ponta in tot comportamentul sau este ca minciuna are picioare scurte. Mai devreme sau mai tarziu, orice nemernicie iese la suprafata. Acum se dovedeste a fi cazul Rompetrol. Pe fond, avem un Guvern incompetent si incapabil sa ia deciziile necesare pentru o buna guvernare, avem un Guvern penal, care are in frunte un prim-ministru urmarit penal.
Reamintesc ca aceasta companie, Rompetrol, a fost avantajata de dous ori in 10 ani, de catre prim-ministrii Adrian Nastase si Victor Ponta. De aceea am numit-o in plenul Parlamentului ‘escrocheria deceniului Nastase-Ponta’.
Sa facem o scurta istorie:
In septembrie 2003, datoriile Rompetrol catre statul roman se ridicau la 570 de milioane de euro din neplata impozitelor si taxelor.
Prim-ministrul Adrian Nastase a luat decizia sa transforme aceste datorii in obligatiuni, in 2003, prin lege.
In august 2010, cu 20 de zile inainte de implinirea termenului de 7 ani pentru rascumpararea obligatiunilor sau pentru conversia lor in actiuni, Rompetrol a inteles sa achite o transa de 54 de milioane euro din datoria initiala. Astfel, a ramas in discutie o datorie nerascumparata de statul roman de 516 milioane euro, adica aproape 600 de milioane dolari.
Pe baza Codului de procedura fiscala, in septembrie 2010, ANAF a impus masuri asiguratorii pe bunurile si actiunile societatii.
Rompetrol a atacat decizia in instanta la Tribunalul Constanta.
Prim-ministrul Victor Ponta a renuntat la judecata, la aceste litigii ale statul roman pentru recuperarea datoriilor de la Rompetrol prin suspendarea procesului cu cateva zile inainte de decizia definitiva a instantei. Cum a facut asta? Semnand un memorandum in februarie 2013 in numele Guvernului PSD cu Rompetrol Grup prin care accepta ca statul roman sa nu mai incaseze aproape 600 de milioane de dolari, contra unei ‘promisiuni’ de investitii de un miliard de dolari, de la bun inceput fantasmagorice si fara nicio clauza punitiva.
Timp de un an, Guvernul Ponta s-a chinuit sa dea cat de cat o forma legala memorandumului privind Rompetrol prin care statul renunta la recuperarea creantei de aproape 600 milioane de dolari.
Mai intai a incercat sa forteze Parlamentul sa voteze o lege, diluand responsabilitatea guvernamentala printr-o lege data cu dedicatie pentru o tranzactie comerciala. Aceasta tentativa a fost contestata la Curtea Constitutionala si declarata neconstitutionala.
Mai tineti minte cum ne spunea Victor Ponta ca cei care contesta legalitatea unui astfel de demers se opun, de fapt, „unui mare proiect de investitii”, in realitate o mare escrocherie PSD.
Asa se face ca memorandumul a fost aprobat in ianuarie 2014 printr-o Hotsrare de Guvern si nu prin lege in Parlament.
Repet, in ianuarie 2014, Guvernul PSD condus de Victor Ponta a sters efectiv o datorie a Rompetrol Group catre statul roman de circa 600 de milioane de dolari.
De atunci, a trecut un an si jumatate. Singurul efect al memorandumului a fost ca Rompetrol a scapat de litigiile cu statul a caror miza erau cele 600 milioane dolari.
In rest, statul nu s-a ales cu nimic: nici cu cedarea unor actiuni contra a 200 milioane de dolari, nici cu fondul de investitii de 1 miliard de dolari.
Din contra, statul roman a pierdut sansa de a recupera cele 600 milioane dolari, in pofida declaratiilor pozitive de intentie ale KazMunaiGaz care au anuntat public ca sunt dornici sa acopere o parte buna din gaura.
Memorandumul a fost atat de prost facut de catre Guvernul Ponta incat nu prevede vreun termen ca actionarul majoritar al Rompetrol – KazMunayGaz din Kazahstan – sa-si indeplineasca promisiunile si nici vreo clauza sanctionatorie in cazul nerespectarii acestor angajamente.
Anul acesta, la sfarsitul lunii mai, Rompetrol a cerut intrarea in insolventa. Au fost refuzati de Tribunalul Bucuresti in prima instanta. Daca s-ar fi cerut insolventa cu masurile asiguratorii sau sechestru puse de ANAF asupra Rompetrol, s-ar fi schimbat rolul statului roman in recuperarea datoriilor.
Practic, dupa cererea de intrare in insolventa, dupa presiunea publica de peste doi ani de zile, Guvernul Ponta a anuntat abia acum demararea licitatiei publice.
Procedura de licitatie va dura cel putin 10 luni, eventual ramanand in responsabilitatea urmstorului guvern. Rompetrol are drept de preemtiune si licitatia se inchide doar daca se plateste suma minima de 200 de milioane dolari de catre Rompetrol cu prioritate, sau de catre alt investitor daca Rompetrol refuza tranzactia. Dar azi, pretul pietei la cursul BVB pentru pachetul de 27% se ridica la circa 100 milioane de euro, adica vreo 112 milioane de dolari.
Anuntul Guvernului Ponta se poate traduce mai simplu: vom vedea banii de la Rompetrol la Sfantul Asteapta.
Fondul de investitii rsmane o iluzie, atata timp cat nu s-a realizat tranzactia de 200 milioane de dolari. Memorandumul prevedea ca Rompetrol sa realizeze o investitie de 1 miliard de dolari in 7 ani.
Pana acum, fondul de investitii nu a fost creat si statul roman nu a beneficiat de niciun leu. Ministerele de linie sunt complet blocate la nivel politic in cazul Rompetrol.
Doresc sa ma adresez acum romanilor ca sa inteleaga ce inseamna o nemernicie de 600 milioane de dolari: echivalentul a 6 spitale noi echipate complet.
Cat timp unei firme i-a facut cadou aceste milioane, cetatenilor romani pe care era obligat sa-i apere si pentru care trebuia sa guverneze, Victor Ponta nu le-a oferit nici macar un spital nou construit in toti acesti ani.
comunicat, Andreea Paul,
Prim-vicepresedinte PNL