ADORMIREA MAICII DOMNULUI – TRADITII si OBICEIURI

SFANTA MARIA MARE, astfel mai este cunoscuta aceasta mare sarbatoare in randul crestinilor.
ADORMIREA MAICII DOMNULUI  este praznuita de ortodocsi si catolici in fiecare an, pe data de 15 august. Ea este cunoscută in Apus sub numele de Inaltarea cu trupul la cer a Maicii Domnului. Este sarbatoarea in amintirea zilei in care Fecioara Maria si-a dat obstescul sfarsit in aceasta lume.

OBICEIURI si TRADITII

De SFANTA MARIA se tamaiaza mormintele

In dimineata acestei zile, femeile mergeau la biserica si imparteau struguri, prune, faguri de miere si mergeau in cimitir pentru a tamaia mormintele. Prin Moldova, sarbatoarea de la 15 august este considerata „a mortilor”. Cu aceasta ocazie sunt pomeniti toti stramosii plecati in lumea dreptilor si care au purtat numele Sfintei Fecioare. In ziua praznicului, femeile merg la biserica si duc cele mai frumoase flori din gradină, o „coliva de struguri”, prune si faguri de miere, pe care le dau in amintirea raposatilor, „sa fie de sufletul lor”.

Barbatii schimba palaria cu caciula

Tot acum, barbatii schimbau palaria cu caciula, cei care mai erau vazuti cu palarie dupa 15 august fiind ironizati. Dupa aaceasta data nu se mai dormea pe prispa.

Se deschide sezonul nuntilor

De pe 15 august se deschidea, in satul traditional, un important sezon al nuntilor, sezon care tinea pana la intrarea in postul Craciunului. In aceasta zi se organizau targurile si iarmaroacele de toamna. Perioada dintre cele doua Santamarii, numita Intre Santamarii, se considera timp optim pentru semanaturile de toamna.

Se aduna la povesti

Prin unele zone ale tarii, in ajunul sarbatorii, 14 august, numita „Ziua cercurilor Sfintei Marii”, oamenii se aduna si povestesc despre bunatatea si minunile Maicii Domnului.

Se pun „pandari” in vii

La tara se obisnuieşte ca in aceasta zi sa fie angajati pandarii in viisşi se spune ca se „leaga” ciocul pasarilor pentru a nu mai putea strica boabele de struguri. De asemenea, se ofera ofranda din noua poama.

Procesiuni cu zeci de mii de oameni

In Maramures, sarbatoarea religioasă are o mare insemnatate, iar traditiile si obicieurile de Sfanta Marie Mare inca se pastreaza. Sunt organizate procesiuni religioase spre manastiri, iar la slujbele speciale participa cateva zeci de mii de oameni.

Serbari la malul marii

Pe 15 august este celebrata si Ziua Marinei, deoarece Maica Domnului este ocrotitoarea marinarilor. La malul marii, dar si in orasele dunarene sunt organizate ample serbari.

LIBER !! E sarbatoare legala

Sfanta Maria este sarbatoare liberă legală, asa ca 4 milioane de romani au liber pe 15 august.

Maica Domnului va da navodul prin iad

Traditia spune ca dupa ce si-a savarsit misiunea apostolica ce i-a fost incredintata, si anume sa duca in Muntele Athonului (Athos) credinta, Maica Domnului dorea sa se mute la Fiul Sau. Aceasta cerere i-a fost indeplinita, fiind astfel savarsita si dorinta crestinilor ca trupul Maicii Domnului sa nu fie supus putreziciunii si sa fie luat la cer.

Ca si Iisus Hristos, Maica Domnului îi iubeste atat de mult pe oameni incat L-a convins pe Dumnezeu sa transforme fuioarele, care se dau de Iordan, intr-un mare navod.

Tot din traditie aflam ca, inainte de Marea Judecata, Maica Domnului va da cu navodul de trei ori prin iad, sufletele de acolo putand sa se prinda de el si astfel sa se mantuiasca de pacate. Se mai spune ca dracii, ramasi fara sufletele oamenilor, se vor manca intre ei pana cand nu va mai ramane niciunul.

LACASURI de CULT ocrotite de MAICA DOMNULUI, care isi serbeaza hramul

Mai multe lacasuri de cult din tara, ocrotite de Maica Domnului, isi serbeaza hramul.

In fiecare an, de ziua Adormirii Maicii Domnului, MANASTIREA CURTEA de ARGES , lacas rectitorit la inceputul secolului al XVI-lea de catre Neagoe Basarab, isi aateapta credinciosii, care vin sa se inchine Maicii Domnului si Sfintei Filofteia.

MANASTIREA TIGANESTI cu BISERICA „Adormirea Maicii Domnului” sarbatoreste hramul.

Si MANASTIRILE BISTRITA, FRASINEI, GOVORA si SARACINESTI din Arhiepiscopia Ramnicului, MANASTIRILE BRANCOVENI si STREHARET din Episcopia Slatinei si Romanatilor, precum şi MANASTIREA CELIC DERE din Episcopia Tulcii isi praznuiesc hramul de Adormirea Maicii Domnului. In sarbatoare se afla si CATEDRALA EPISCOPALA din GIURGIU.

De ziua hramului, la MANASTIREA VARATEC, maicile se pregatesc pentru credinciosii care trec pragul manastirii.

Tot pe 15 august isi cinstesc hramul si MANASTIREA BISTRITA si SCHITUL DRAGA, din judeţul Neamţ, manastirile COZANCEA si ZOSIN, din judetul Botosani, MANASTIRILE RARAU, HUMOR, FETESTI, SCHITUL ORATA si PLUTONITA din Suceava.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.