O serie de situatii mal mult decat ingrijoratoare, ajunse in atentia Institutiei Prefectului, arata ca autoritatile statului trebuie sa se implice mai mult in imbunatatirea relatiei elevi-scoala.
Numarul mare de situatii cu risc de abandon scolar reiesit in urma unei monitorizari realizate de specialistii Institutiei Prefectului, refuzul liceenilor ce nu s-au inscris la examenul de bacalaureat sunt aspecte ce reflecta o ruptura in comunicarea dintre elevi, dascali si alte institutii cu rol in scolarizarea tinerelor generatii.
In luna mai, 53 de copii din comuna Albesti erau in risc de abandon scolar, o parte dintre acestia nemaitrecand pe la clasa de aproape doi ani.
Alti 17 minori de la scolile 2 si 3 sunt intr-o situatie similara, iar cele doua semnale de alarma pot indica un fenomen grav la nivelul judetului.
In aceste conditii reprezentantii Institutiei Prefectului fac un apel catre toti factorii implicati in atragerea copiilor pe bancile scolii sa se implice efectiv si, in urma unei diagnoze pe intreg judetul, sa ia masuri urgente pentru revenirea la normal.
„Este o situatie critica. Solicitam ca echipele de interventie de la nivel local dar si judetean sa programeze actiuni si etape concrete pentru a interveni. Mediatori scolari, asistenti sociali, reprezentanti ai primariilor trebuie sa se deplaseze pe teren pentru a discuta cu fiecare familie care are copii ce nu ajung la scoala. Relatia dintre profesori si elevi este cu siguranta deficitara in aceste cazuri si fac un apel, in acest sens si la conducerea Inspectoratului Scolar Judetean.”, este semnalul de alarma tras de subprefectul Gelu Tiganuca.
Ultimele informatii provenind din directia sistemului de educatie botosanean vor fi discutate in intalnirile ce urmeaza a fi convocate de catre Institutia Prefectului in perioada imediat urmatoare.