Aproximativ 22 la suta dintre pacienti considera ca programarea la medicul de familie nu a adus nicio imbunatatire timpului de asteptare la consultatii. Sunt insa mult mai numeroase persoane care considera ca programarea este o masura foarte buna.
Peste 78 la suta dintre botosanenii chestionati in aceasta privinta apreciaza ca prin programarea la cabinet au scapat de pierderea de timp in salile de asteptare ale dispensarelor medicale. De altfel, cei care apreciaza trecerea la consultatiile pe baza de programare sunt persoanele ocupate, care se bucura ca nu mai pierd timp la usile cabinetelor.
„Peste tot in lumea civilizata se merge cu programare la medic, doar la urgente este altfel. Dar se stie ca intotdeauna va fi un procent de nemultumiti. Imbucurator este faptul ca cei mai multi dintre botosanenii chestionati apreciaza sistemul de programare. Este drept ca uneori se mai asteapta si cu programare. Cand omul este bolnav, de regula fiecare isi inchipuie ca problema lui este cea mai importanta. Dar cand vin gravide, mame cu sugari la usa cabinetului trebuie sa le acorzi prioritate la consultatii chiar daca nu sunt cu programare”, a declarat un medic de familie din Botosani.
In privinta eficientei programarii la medicul de familie, au fost chestionate 400 de persoane, in farmacii, spitale, dar si la domiciliile lor. Chestionare alcatuite de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate au fost impartite si din usa in usa, atat in mediul urban, cat si in rural, persoanelor selectate din listele medicilor de familie. La aceasta actiune de distribuire a chestionarelor au participat elevi din anul al doilea al unei scoli postliceale sanitare din municipiul Botosani, elevi care au in structura didactica pentru anul in curs si un modul de cercetare pe aceasta tema.