Meningita ne ameninta acum si prin tantari. Si nu numai. Medicii ne atentioneaza ca virusul West Nile, care poate duce la imbolnavirea de meningita, poate fi transmis si prin alte insecte, prin muscatura de capusa sau chiar de paianjen. Cateva suspiciuni sunt deja in atentia medicilor la Sectia de Boli Infectioase. Bolnavilor li s-a facut punctie si au fost trimise probele la singurul laborator din tara care le poate analiza, din Bucuresti.
Sectia de boli infectioase a Spitalului Judetean „Mavromati” este plina. Sunt internati atat copii, cat si adulti. Cei mai multi sunt copii cu varsta pana in 15 ani. 29 de cazuri de meningita acuta virala au fost inregistrate pana acum la copii. Dar, de doua zile, au inceput sa fie internati si adulti. Daca la copii s-a vorbit de meningita produsa de enterovirus, prin maini murdare, la adulti suspiciunea este de meningita al carei vector sunt tantarii sau alte insecte.
Joi la amiaza, epidemiologul Ecaterina Chihaia, sefa Compartimentului de Epidemiologie al Directiei de Sanatate Publica (DSP) anunta ca in ultimele 24 de ore i se raportasera sapte internari, dintre care trei copii si patru adulti. „Nu avem niciun caz confirmat, doar suspiciuni la meningita West Nile. Saptamana viitoare vom avea rezultatele probelor trimise la Bucuresti. Nu pare sa fie nicio legatura intre adultii internati la noi. Din ce am discutat noi cu ei pana acum, sunt persoane care au circulat si in afara granitelor, dar sunt care nu au parasit localitatea de domiciliu. Mai multi sunt din Botosani, de pe Calea Nationala, Parcul Tineretului, Aleea Noua, dar si din judet, din Corni, Manoleasa si Frumusica”, a declarat medicul Ecaterina Chihaia.
„Daca va fi nevoie, ne vom organiza”
Cadrele medicale spuneau ieri ca nu mai aveau niciun pat neocupat in sectie, dar ca exista posibilitatea sa extinda sectia, prin mai multe paturi in saloane, daca situatia o va impune. „Daca va fi vreo problema ne vom organiza. Acum avem sectia plina si pentru ca mai avem cazuri de rubeola, rujeola, dizenterie, iar toate aceste cazuri nu pot fi amestecate in sectie, trebuie izolate unele de altele”, a mai spus medicul epidemiolog. Reprezentantii DSP afirmau ca in situatia in care laboratorul va confirma diagnosticul, se va solicita administratiei locale realizarea dezinsectiei.
Ce putem face pentru a evita infectia cu West Nile
Pentru a preveni infectarea cu virus West Nile, trebuie sa tinem cont de urmatoarele masuri de precautie: evitarea expunerii la tantari, purtand imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni lungi; utilizarea de substante chimice repelente de tantari (care alunga tantarii); impiedicarea patrunderii tantarilor in casa prin instalarea de plase la geamuri; desecarea baltirilor de apa din jurul gospodariilor si indepartarea recipientelor de apa statuta.
Simptome care trebuie sa ne puna „in garda”
In primul rand febra mare, peste 39 de grade, care nu cedeaza, este un simptom care poate anunta meningita. Dar medicii spun ca uneori febra poate fi si mai mica, au fost si pacienti subfebrili Durerile de cap, astenia, varsaturile, tulburarile de memorie si durerile articulare, durerile in gat sunt, iarasi, simptome ce se intalnesc in meningita cu virus West Nile. In niun caz pacientul nu trebuie sa recurga la automedicatie si trebuie sa se prezinte urgent la medic.