La sediul Societatii Urban Serv s-a marcat, joi, finalizarea celei de-a doua campanii, din acest an, de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE). O campanie asemanatoare a avut loc si in lunile martie-aprilie 2014.
Campania s-a derulat in aceeasi forma de organizare, cu ECOTIC, Urban Serv Botosani, Agentia Pentru Protectia Mediului, Primaria si Modern Calor, care si-au unit inca o data fortele, alaturi de locuitorii municipiului Botosani, pentru un mediu curat.
La intilnirea de bilant a acestei a doua campanii din 2014 au paticipat: Simion Drelciuc, directorul Urban Serv, din partea ECOTIC – Florin Cat, Florin Bosovici din partea Modern Calor, dar si un reprezentant al APM, Cristina Casian.
“In prima campanie am reusit sa colectam aproximativ 9 tone de deseuri la nivelul municpiului Botosani. In campania a doua, care s-a desfasurat in perioada 1 octombrie-7 noiembrie, s-au colectat 7 tone de DEEE-uri Patru tone s-au colectat in cele trei puncte de colectare deschise de Urban Serv. Cele mai multe s-au adunat la punctul deschis in apropierea Serconf“, a precizat directorul Simion Drelciuc.
Campania a avut si o parte de recompensare a persoanelor care au predat peste 10 kilograme de deseuri electronice si electro-casnice. Au primit produse bio de curatenie. Urban Serv a repartizat persoanelor fizice peste 250 de recipienti cu astfel de produse, iar peste 40, persoanelor juridice.
“Dincolo de conservatorimul nostru de a pastra modele vechi de electronice, ma refer in special la aparate de radio, dar si alte obiecte de acest gen peste care au trecut foarte multi ani, am sesizat ca incet, incet, lumea renunta la ceea ce erau invatati sa puna deoparte. Noi am avut si utilaje care s-au deplasat la persoanele fizice pentru a prelua echipamente mai volumioase, cum ar fi frigidere, masini de spalat, etc. “, a mai spus directorul Urban Serv.
Se vor continua in Botosani campaniile de acest gen si anul viitor, a dat asigurari in acest sens directorul Simion Drelciuc, mai ales ca, potrivit directivelor europene, Romania are o tinta de atins, norma de recuperare fiind de aproximativ 4 kilograme de deseuri de acest fel pe cap de locuitor.
Directorul Urban Serv sustine ca vor urma si campanii de colectare deseuri de alt gen, plastic, hartie, metale. De altfel, conducerea Urban Serv sustine ca a avut si are colaborari in curs, foarte bune, cu unitati de invatamant, dand exemplul Scolii Generale nr. 12 si al Liceului de Arta “Stefan Luchian“.
Referitor la campania de colectare finalizata cu cateva zile in urma, reprezentantul Ecotic a declarat:
“Sunt deosebit de multumit, si personal si profesional, de faptul ca aici, la Botosani, am gasit niste persoane si niste entitati juridice care, intr-adevar, vor sa schimbe in bine. Titlul campanie simbolizeaza ceea ce ne dorim -un mediu curat pentru noi si copiii nostri“
Acesta a mai adaugat ca populatia municipiului Botosani a devenit “educata din punct de vedere ecologic“.
“Popultia in zona Botosaniului a devenit foarte educata din punct de vedere ecologic, o atitudine care nu se regaseste, din pacate, peste tot in tara“, a spus Florin Cat, reprezentantul ECOTIC.
De altfel, municipiul Botosani se afla printre primele la nivel national in ceea ce priveste cantitatea de DEEE-uri pe cap de locuitor colectata de la botosaneni.