Presedintele Consiliului Judetean s-a pomenit astazi la usa biroului cu un grup de zeci de asistenti medicali de la Spitalul Judetean „Mavromati”, in frunte cu lideri de la sindicatul Sanitas, hotarati sa nu plece pana nu rezolva problema recunoasterii gradului principal obtinut prin examen de mai multi asistenti si incadrarea salariala corespunzatoare nivelului de pregatire al acestora.
Nu este deloc o problema necunoscuta sefilor CJ si conducerii spitalului. E veche de vreo trei ani, spun oamenii in halate albe care acuza conducerea CJ si conducerea spitalului de discriminare si de neacceptarea dialogului social.
„La noi treburile merg cam asa: luam banii de la gradul principal si rezolvam alte probleme. Sau: ca sa va dau, trebuie sa luam de la bolnavi. Nu, nu asa trebuie pusa problema. Spitalul trebuie sa aiba prevazut in buget bani pentru drepturile salariale ale angajatilor. Ni s-a mai spus ca gradul principal este un spor. Nu, este un drept care la nivel national se respecta si la noi nu. Colegilor asistenti din tara, care au promovat acelasi examen, li se recunoaste gradul principal si isi primesc de mult salariile corespunzatoate noului nivel de pregatire profesionala. Noi asteptam de trei ani si ne alegem doar cu promisiuni. Dar, fara dialog social nu se rezolva nimic”, a spus Lenuta Pancu, vicepresedintele organizatiei judetene Sanitas.
Presedintele Gheorghe Sorescu a chemat la discutii in biroul sau o delegatie de cinci persoane, condusa de liderul Sanitas judetean Lia Temciuc. A fost chemat si directorul spitalului, Corneliu Mihai. Discutiile s-au purtat cu usile inchise, reprezentantii presei nefiind primiti sa asiste la negocierile din biroul CJ. Mai bine de o ora au asteptat vesti asistentii adunati pe holul CJ. Cand in sfarsit discutiile s-au finalizat, concluzia prezentata asistentilor de catre cei care au discutat cu seful judetului a starnit o reactie de nemultumire.
„Nu s-a rezolvat nimic. Trebuie sa asteptam semnarea contractului cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, pentru ca ni se tot pune pe tapet ca nu sunt bani prevazuti in buget pentru asa ceva. Se promite o rectificare bugetara in vara. Mai este propunerea sa nu se acorde o luna, doua, tichetele de masa ca sa se gaseasca fonduri pentru cresterea salariilor corespunzatoare gradului principal. Noi nu acceptam asta”, le-a comunicat Lia Temciuc, colegilor sai, ce s-a discutat in biroul presedintelui CJ.
In acest timp, presedintele Gheorghe Sorescu declara ca se ia in calcul acordarea acestor drepturi salariale asistentilor care au promovat gradul profesional principal, dar asta se poate intampla in urma unei rectificari bugetare.
“Eu cred ca de fiecare data in Consiliul Judeţean au gasit un partener serios care a gandit lucrurile foarte profesionist. Noi am alocat sume in anii anteriori, cu precadere in zona de dezvoltare, si anul acesta am alocat 30 de miliarde de lei vechi, 18 miliarde pentru partea de functionare, si diferenta pentru partea de investitii. In contextul in care vom avea o rectificare, in iunie-iulie, luam in calcul sa vedem ce sume putem aloca suplimentar”, a explicat presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Sorescu.
La randul sau, directorul Spitalului Mavromati spune ca pentru a putea fi platiti corespunzator gradului principal cei 111 asistenti medicali care cer acest drept, ar trebui ca spitalul sa faca un efort financiar suplimentar de 250.000 de lei, lunar si, in acest moment, financiar, nu este posibil.
„Pentru majorari salariale trebuie sa am un buget aprobat, o rectificare în Consiliul Judetean. La momentul actual bugetul nu imi permite sa fac majorari salariale. Le-am spus sa asteptam luna aprilie, noul contract cu Casa de Asigurari de Sanatate, o singura cale este de urmat, calea legala. Exista o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila la Curtea de Apel Suceava prin care ei au pierdut, in care se specifica clar care sunt conditiile pentru trecerea pe grad principal, respectiv trebuie sa existe post vacant, sa fie un buget care sa permita cresterea salariala si sa fie aprobarea ordonatorului principal de credite”, a spus managerul Spitalului Judetean, Corneliu Mihai.
La scurt timp, liderii Sanitas si delegatia asistentilor a anuntat, prin vocea Liei Temciuc, ca i se da conducerii spitalului un ragaz de o zi pentru gasirea unei solutii la aceasta problema. Altfel, asistentii medicali vor iesi, incepand de joi, zi de zi, in fata Coniliului Judetean, intr-o actiune de pichetare a acestei institutii. Va fi in protest pe termen nelimitat, pana ce cei 111 asistenti isi vor primi dreptul solicitat.
„Declansam pichetare la Consiliul Judetean, pe termen nelimitat. E decizia colegilor si o respectam. Vrem niste solutii luate macar cu termene concise. Daca pana joi nu se face o strategie, prin care sa se dea solutii concrete declansam pichetarea… Am asteptat prea mult, acum vrem solutii concrete, nu mai acceptam amanari”, le-a spus Lia Temciuc directorului spitalului si presedintelui CJ.
La iesirea din Palatul Administrativ, oamenii discutau deja despre organizarea pichetarilor, incepand de joi. Asadar, nu isi fac prea mari sperante ca li se va rezolva usor problema salarizarii.