Copii obezi sau cu diabet, mame adolescente, copii agresivi si depresivi: flagele ce pot fi combatute prin educatia pentru sanatate

O serie de fenomene îngrijoratoare ce au luat proportii in randul minorilor au determinat o initiativa dezbatura vineri, 6 februarie, in prezenta prefectului Costica Macaleti.

In esenta, factorii decizionali din sanatate au solicitat, alaturi de reprezentanti din invatamant si sistemul de protectia copilului, o intalnire cu parlamentarii de Botosani, pentru a dezbate posibilitatile de introducere in curricula scolara a unei noi discipline obligatorii – educatia pentru sanatate.

„Studiile arata ca cea mai mare morbiditate se constata la imbolnavirile datorate stilului de viata nesanatos. Comportamentele nesanogene ale copiilor sunt din ce in ce mai frecvente. Au devenit reale probleme in randul minorilor diabetul zaharat, obezitatea, fumatul, consumul de droguri, agresivitatea, depresiile si lista poate continua.”, a semnalat Silvana Tudorache, directorul Directiei de sanatate Publica.

In acest context, directiile de sanatate initiaza dezbateri in intreaga tara pentru a motiva parlamentarii si reprezentantii Executivului sa preia demersurile si sa creeze cadrul legislativ necesar introducerii educatiei pentru sanatate ca disciplina obligatorie.

Se doreste o materie interactiva, aplicata in cea mai mare parte, cu specialisti formati sa abordeze cat mai diverse si eficiente modalitati didactice, evitandu-se, totodata, supraincarcarea curriculei scolare.

Toti participantii la dezbaterea organizata la Prefectura si-au exprimat acordul pentru a semna initiativa, cei trei parlamentari prezenti, personal sau prin reprezentanti, aratandu-se dispusi sa preia demersurile.

Senatorii Doina Federovici si  Viorel Grigoras au aratat ca o implicare a ministerelor sanatatii si educatiei ar facilita cu mult viitoarele etape.
 
„Sunt cu totul de acord sa sprijin aceasta initiativa, dar trebuie simplificate lucrurile, iar pasii urmatori –foarte bine ganditi. Este un lucru binecunoscut ca de sanatatea copiilor depinde viitorul nostru al tuturor si ca atare trebuie sa ne preocupe pe toti.”, a fost concluzia prefectului Costica Macaleti.

6 februarie 2015
cancelaria prefectului

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.