AMENZI de SPERIAT pentru SOFERI ! Noul COD RUTIER, ingaduitor insa la „CONSUM de ALCOOL”

De vineri, 6 februarie, conducatorii auto au de respectat un nou COD RUTIER, care aduce amenzi de speriat pentru unele abateri, dar dovedeste ingaduinta pentru altele, cum ar fi consumul (moderat) de alcool. La ce sa se astepte conducatorii auto de acum inainte ?

Indisciplina in trafic va fi aspru taxata. Sunt de asteptat amenzi record pentru indisciplina, suspendarea permisului de conducere fiind de acum posibila pe perioade de timp mult mai mari decat cele cunoscute pana in urma cu cateva zile. 
 
Cea mai mare amenda va fi de 9.600 de lei, dar va exista si posibilitatea transformarii amenzilor neplatite de circulatie in suspendarea permisului. 
 
Noul Cod Rutier ii va taxa pe soferii prinsi vorbind la telefon in timp ce conduc un autoturism, cu amenzi in cuantum de 1.600 de lei, la fel ca si in cazul in care vor fi depistati ca nu poarta centura de siguranta, de zece ori mai mult decat amenzile de pana acum. 
 
Depasirea limitei de viteza cu 51 pana la 60 de kilometri pe ora se sanctioneaza cu amenzi din clasa a IV-a, cuprinse intre 9 si 20 de puncte amenda, adica intre 720 si 1.600 de lei. In plus, se ridica si permisul de conducere pentru 90 de zile.
 
In cazul depasirii limitei de viteza cu peste 60 de kilometri pe ora, se aplica amenzi din clasa a V-a, care implica sanctiuni cuprinse intre 21 si 50 de puncte amenda (intre 1.680 si 4.000 de lei), plus suspendarea permisului de conducere pentru 180 zile.
 
In cazul in care depasirea vitezei legale cu mai mult de 60 de kilometri pe ora se soldeaza cu un accident rutier urmat exclusiv de pagube materiale, se aplica sanctiuni din clasa a VI-a, care implica de la 51 pana la 120 de puncte de amenda (intre 4.080 si 9.600 de lei), la care se adauga suspendarea permisului pentru un an. In cazul in care accidentul se soldeaza cu victime, perioada de suspendare a permisului se dubleaza la doi ani.
 
In ce priveste consumul de alcool, noul Cod Rutier va fi mai ingaduitor cu soferii. Potrivit noului act normativ, o concentratie de pana in 0,2 g/l alcool pur in sange – aproximativ o bere sau un pahar de vin – nu mai este considerata infractiune.
 
Este interzisa insa conducerea unui autovehicul pe drumurile publice daca ai consumat droguri, ai luat medicamente cu efecte similare stupefiantelor sau ai o imbibatie de 0,15 mg/l alcool pur in aerul expirat, respectiv 0,2 g/l alcool pur in sange. Aceasta abatare se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a V-a de sanctiuni (21 la 50 puncte-amenda) plus cu suspendarea exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 180 de zile. In cazul in care imbibatia alcoolica este de peste 0,5 g/l alcool pur in sange, fapta constituie infractiune și se pedepsește cu inchisoare de la unu la cinci ani.
 
Amenza maxima
 
Cu 9 pana la 20 de puncte-amenda si suspendarea permisului pana la trei luni vor fi sanctionati soferii care nu acorda prioritate, depasesc sau trec pe rosu si provoaca un accident rutier soldat exclusiv cu pagube materiale. 
 
In cazul in care un sofer nu isi achita amenda in termen de 30 de zile, permisul de conducere ii este suspendat.
 
Suspendarea efectiva a permisului are loc, insa, dupa alte 15 zile de la comunicarea dispozitiei de suspendare. 
 
Sumele aferente amenzilor percepute pentru contraventii rutiere vor fi varsate intr-un cont unic deschis la Trezorerie, din care vor fi transferate ulterior catre primarii si care va fi verificat de catre Politie.
 
Amenda maxima, de 9.600 de lei, va fi aplicata soferilor care nu opresc la trecerea la nivel cu calea ferata, atunci cand semnalele acustice si vizuale sunt pornite. 
 
De asemenea, cu 9.600 de lei vor fi sanctionati si soferii care sunt implicati in accidente rutiere si au o alcoolemie mai mare de 0,25 la mie in aerul expirat. 
 
Soferii care se incumeta sa treaca pe culoarea rosie a semaforului vor fi sanctionati cu amenzi de 4.000 de lei.
 
In ce priveste transportul copiilor, acestia, daca au sub 12 ani, nu pot fi transportati pe scaunele din fata, cu exceptia bebelusilor care sunt transportati cu dispozitive speciale de acest fel. Copiii cu varste de pana la 3 ani nu mai pot fi transportati decat in scaune speciale. De asemenea, copiii cu o inaltime de cel putin 135 de centimetri trebuie transportati in scaun. Este obligatoriu ca dispozitivele de fixare in scaun sa fie omologate si adecvate pentru caracteristicile fizice ale copiilor.
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.